Quiz about How do You Know Your Fish are Sick
Quiz about How do You Know Your Fish are Sick

How do You Know Your Fish are Sick? Quiz


This quiz is about fish deseases and ailments. How do you spot and treat them?

A multiple-choice quiz by ribooski. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Fish

Author
ribooski
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
140,171
Updated
Mar 18 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3009
Last 3 plays: Guest 106 (3/10), Guest 196 (5/10), Guest 49 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Fish carry many diseases that usually remain dormant until fluctuations in enviroment such as pH and temperature occur.

True
False

2. Which of these is NOT a common ailment of fish? Hint

influenza
fungus
constipation
dropsy

3. Which of these diseases is diagnosed by small white spots on the body and fins? Hint

fish louse
freshwater ich
hole in the head
septicemia

4. Fungus is diagnosed when you see which of these symptoms? Hint

Fluffy white growths on the body or fins.
Small black spots on the body.
Torn, choppy or disintegrated fins.
Eyes inflamed and protruding from their sockets.

5. The best way to treat a single fish from a community tank is to treat the whole tank.

True
False

6. Which chemical is used to treat hole in the head? Hint

Flagyl
Anthelmintic
Malachite green
Gentian violet

7. Marine velvet is caused by which of the following? Hint

Aeromonas
fish lice
Amyloodinium ocellatum
Saprolegnia

8. Is there a cure for tuberculosis in fish?

Yes
No

9. Is fin rot the only reason your fish has torn, choppy, ragged fins?

Yes
No

10. Why is your fish doing the doggie paddle upside down? Hint

swim bladder disease
carbon dioxide poisoning
dropsy
gill parasites


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Fish carry many diseases that usually remain dormant until fluctuations in enviroment such as pH and temperature occur.

Answer: True

Fish are capable of carrying many diseases that are not a threat to thier everyday health. When changes to thier environment occur fish may weaken and become subject to those diseases.
2. Which of these is NOT a common ailment of fish?

Answer: influenza

Constipation, fungus and dropsy are all common problems in fish.
3. Which of these diseases is diagnosed by small white spots on the body and fins?

Answer: freshwater ich

Freshwater ich is another common disease that is easily treated with a premade solution containing either formalin or malachite green.

Editor note - ich is correct. It's short for Ichthyophthirius multifiliis.
4. Fungus is diagnosed when you see which of these symptoms?

Answer: Fluffy white growths on the body or fins.

Fungus will make your fish look like a cotton puff due to the fluffy white growths on its body.
5. The best way to treat a single fish from a community tank is to treat the whole tank.

Answer: False

The best way to treat a single fish is to use a hospital tank. This way you do not stress out or harm other fish within the community tank.
6. Which chemical is used to treat hole in the head?

Answer: Flagyl

Vitamin A and C supplements are also effective in treating this disease.
7. Marine velvet is caused by which of the following?

Answer: Amyloodinium ocellatum

Syptoms of marine velvet include white or rust colored dust on the body and fin areas, scratching or rubbing on gravel and decorations, increased respiration, pale color, excess slime and flared gills.
This is treated using freshwater baths and copper-based medications.
8. Is there a cure for tuberculosis in fish?

Answer: No

No. There is no known cure for TB in fish. It is believed that it can be transferred to humans through contact with the infected areas on the fish. Use plastic gloves when dealing with infected fish.
9. Is fin rot the only reason your fish has torn, choppy, ragged fins?

Answer: No

Your fish may not be ill at all. It may be getting picked by another member of the community. Be sure to pay attention to the behaviors of your fish or you may lose one due to an over aggressive fish.
10. Why is your fish doing the doggie paddle upside down?

Answer: swim bladder disease

Swim bladder disease can be caused by a number of things. It is a becterial infection that may be a result of fighting, breeding, netting,transportation and poor water quality. Treat this ailment with an antibiotic in a clean shallow tank. Frequent water changes will help to speed up the healing process.
Source: Author ribooski

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 106: 3/10
Jan 20 2023 : Guest 196: 5/10
Jan 12 2023 : Guest 49: 6/10
Jan 11 2023 : Guest 65: 8/10
Jan 06 2023 : Guest 49: 2/10
Dec 21 2022 : Andyboy2021: 10/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us