Quiz about Here Comes The Sunfish
Quiz about Here Comes The Sunfish

Here Comes The Sunfish Trivia Quiz


The family Centrarchidae, commonly known as the sunfish, is a group of fishes found in North America. The are valued as sport fish, forage fish, and even as bait. Here is a quiz with what I have learned about them over the last thirty years.

A multiple-choice quiz by slipnslide. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Fish

Author
slipnslide
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
240,931
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
799
Last 3 plays: Andyboy2021 (10/10), Guest 65 (2/10), Guest 174 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. One of the most commonly found members of the centrarchid family in the United States, this species is usually stocked as forage for larger fishes in ponds and lakes. It bites readily on live bait such as earthworms or insects and will attack small artificials with vigor. A black spot on the posterior base of both dorsal and anal fins is the best way to identify this species. Hint

longear sunfish
green sunfish
bluegill
warmouth

2. Many do not realize that this species, the largest in the family, is actually a sunfish. It is one of the most sought after game fish in the U.S. and has many colloquial nicknames such as lineside bass and green trout. Hint

brown trout
largemouth bass
green sunfish
rock bass

3. This is one of the only centrarchids that utilizes snails as a main part of its diet. Which is why in some parts of the U.S., it is called shellcracker. This species is less prone to hit artificials, so the best way to catch them is with live bait fished on the bottom. Hint

redear sunfish
blue spotted sunfish
pumpkinseed
rock bass

4. This fish is a tough little fellow that can tolerate a wide range of environmental conditions and is often the first sunfish species to repopulate depleted areas. It likes to lurk in the shadows and ambush its prey. It can be identified by its thick, greenish body, large mouth and irregular emerald-blue cheek lines. Hint

longear sunfish
bluegill
green sunfish
warmouth

5. This is the most visually stunning of the sunfish family. Adult males usually have turquiose blue bodies and flaming red or orange breasts. Females tend to be less boldly colored. Due to its small size, this fish is often used as bait on trotlines. They can also be identified by their long and flexible gill flaps. Hint

redear sunfish
redbreast sunfish
longear sunfish
bluegill

6. Often called the yellowbelly sunfish, this centrarchid is native to eastern U.S. streams, but has been widely introduced throughout the nation. It can be definitively identified by its extremely long and narrow gill flap. It is one of the few sunfish that can be commonly caught at night. Hint

redbreast sunfish
bluegill
green sunfish
white crappie

7. This is another brightly colored sunfish. It has an orangish-red breast and belly with a brownish to olive green back and sides. They are speckled with orange, yellow, blue and emerald spots. They can be identified further by a crimson halfmoon on the rear edge of the gill flap. Hint

blue spotted sunfish
white crappie
longear sunfish
pumpkinseed

8. Sometimes called the bronze bass or brownies, this is another popular sport fish in the sunfish family. Some people consider them to be the finest fighters, pound for pound, of any fish. They prefer clear water lakes and cool streams. Specimens weighing up to 12lbs have been caught. Hint

rock bass
striped bass
green sunfish
smallmouth bass

9. This sunfish is also popular with anglers and can often be found in large schools. They have a high reproductive capacity which often leads to overpopulation and stunting in smaller lakes. Although they will bite on nearly any live or artificial bait, minnows are a sure bet for these aggressive feeders. Hint

striped bass
bluegill
largemouth bass
white crappie

10. This is the state fish of Texas. Unfortunately, biologists worry that due to hybridization with introduced spotted and smallmouth bass, the pure strain of this species is disappearing. It is found only in Texas and it is named for a river in the central part of the state to which it is endemic. Hint

Red bass
Rio Grande bass
Guadalupe bass
Pecos bass


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the most commonly found members of the centrarchid family in the United States, this species is usually stocked as forage for larger fishes in ponds and lakes. It bites readily on live bait such as earthworms or insects and will attack small artificials with vigor. A black spot on the posterior base of both dorsal and anal fins is the best way to identify this species.

Answer: bluegill

Bluegill are often the first species caught by children learning to fish. However, catching big "bull" bluegill (those that are over 7" in length and broader than a man's hand) on ultralight tackle can be exciting and challenging even for more experienced anglers.
2. Many do not realize that this species, the largest in the family, is actually a sunfish. It is one of the most sought after game fish in the U.S. and has many colloquial nicknames such as lineside bass and green trout.

Answer: largemouth bass

One of the most exciting sights in sport has to be a 4-6 pound largemouth leaping out of the water, angrily trying to toss the hook. The largemouth can be identified from other similar species by the fact that their upper jaws reach far beyond the rear margin of the eye.
3. This is one of the only centrarchids that utilizes snails as a main part of its diet. Which is why in some parts of the U.S., it is called shellcracker. This species is less prone to hit artificials, so the best way to catch them is with live bait fished on the bottom.

Answer: redear sunfish

Many times that I thought I had a decent sized bass on the line, it turned out to be a big redear. That's ok by me though, because these are one of the tastiest sunfish around. They are easily identified by the red (male) or yellow (female) rim around the gill flaps.
4. This fish is a tough little fellow that can tolerate a wide range of environmental conditions and is often the first sunfish species to repopulate depleted areas. It likes to lurk in the shadows and ambush its prey. It can be identified by its thick, greenish body, large mouth and irregular emerald-blue cheek lines.

Answer: green sunfish

This is one of the most widespread of the sunfishes. They tend to have a very basslike body and are sometimes called goggle-eyed bass.
5. This is the most visually stunning of the sunfish family. Adult males usually have turquiose blue bodies and flaming red or orange breasts. Females tend to be less boldly colored. Due to its small size, this fish is often used as bait on trotlines. They can also be identified by their long and flexible gill flaps.

Answer: longear sunfish

These little guys are often caught by beginners. Also, due to the fact that they often feed on the surface, they are sometimes pursued by fly fisherman. They tend to inhabit small streams and creeks near vegetation.
6. Often called the yellowbelly sunfish, this centrarchid is native to eastern U.S. streams, but has been widely introduced throughout the nation. It can be definitively identified by its extremely long and narrow gill flap. It is one of the few sunfish that can be commonly caught at night.

Answer: redbreast sunfish

They are also called, appropriately enough, robin. There's a little creek not far from my house that seems to have an endless supply of these and they are a worthy opponent for my little 2lb rig. In my opinion they are one of the hardest hitters of all the panfish.
7. This is another brightly colored sunfish. It has an orangish-red breast and belly with a brownish to olive green back and sides. They are speckled with orange, yellow, blue and emerald spots. They can be identified further by a crimson halfmoon on the rear edge of the gill flap.

Answer: pumpkinseed

Widespread but more common in the northern and eastern United States. It is thought that the name was derived due to the fish's shape resembling that of a pumpkin seed. Sadly, this is one species that I've never caught.
8. Sometimes called the bronze bass or brownies, this is another popular sport fish in the sunfish family. Some people consider them to be the finest fighters, pound for pound, of any fish. They prefer clear water lakes and cool streams. Specimens weighing up to 12lbs have been caught.

Answer: smallmouth bass

Smallmouth bass can be identified by the fact that their upper jaw never extends beyond the eye. They also have vertical barring on their sides unlike the lateral stripes found on the sides of the spotted or largemouth bass.
9. This sunfish is also popular with anglers and can often be found in large schools. They have a high reproductive capacity which often leads to overpopulation and stunting in smaller lakes. Although they will bite on nearly any live or artificial bait, minnows are a sure bet for these aggressive feeders.

Answer: white crappie

Fisherman who specialize in this species sometimes create artificial habitats with brush or PVC pipe to attract fish to a preferred location.
10. This is the state fish of Texas. Unfortunately, biologists worry that due to hybridization with introduced spotted and smallmouth bass, the pure strain of this species is disappearing. It is found only in Texas and it is named for a river in the central part of the state to which it is endemic.

Answer: Guadalupe bass

These fish look very similar to spotted bass but can be distinguished by the fact that the greenish coloration on their backs extends further down the sides. They are almost completely green except for the cream on their bellies.
Source: Author slipnslide

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 21 2022 : Andyboy2021: 10/10
Dec 09 2022 : Guest 65: 2/10
Dec 01 2022 : Guest 174: 8/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us