Quiz about Stately Fishing
Quiz about Stately Fishing

State-ly Fishing Trivia Quiz


U.S. states have a favorite tree, fossil, mineral and flower. They also have an official state fish, or fishes. See if you can match the fish in these pictures with the state that claims them.

A photo quiz by CmdrK. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Fish

Author
CmdrK
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
375,201
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
413
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (7/10), Guest 104 (8/10), Buddy1 (10/10).
photo quiz
1. Wisconsin's state fish is considered an ambush predator, one that waits for prey to approach and then suddenly attacks it. Which of these is it? Hint

American shad
crappie
weakfish
muskellunge

photo quiz
2. Some U.S. states that border oceans have official freshwater and saltwater fish. What is California's marine (saltwater) fish? Hint

clownfish
flame hawkfish
lionfish
garibaldi

photo quiz
3. Vermont is landlocked so it doesn't have a saltwater state fish but it does have cold and warm water fishes. Which is Vermont's cold water state fish? Hint

eastern shad
brook trout
horned pout
pickerel

photo quiz
4. Iowa has many warm, slow-moving streams and rivers and the state's premier gamefish is right at home there. Though seen on the rocks here, who is more at home in the mud? Hint

largemouth bass
black crappie
smallmouth bass
channel catfish

photo quiz
5. You can call it a bream, you can call it a brim, but in Illinois what should you call it? Hint

rockfish
sturgeon
bluegill
northern pike

photo quiz
6. Fishing is a large sport in much of the U.S. Georgia fishermen are no exception when they cast for their state fish. What do we call it?
Hint

steelhead trout
American shad
largemouth bass
white crappie

photo quiz
7. Arizona's state fish is one that is only found in that state. Do you know its name? Hint

Zuni bluehead sucker
Colorado squawfish
Spicedace
Apache trout

photo quiz
8. Originally Alabama's state fish and later its saltwater fish, which of these fish can weigh up to 100 lbs/45 kilos? Hint

sailfish
herring
cod
fighting tarpon

photo quiz
9. Here is a very unhappy-looking fish, but what a meal! Which fish is it that people travel to Alaska from all over the world to catch? Hint

king salmon
halibut
rainbow trout
cisco

photo quiz
10. North Dakota has some wild terrain and a state fish to match. Which of these grows to a substantial size in the Peace Garden State? Hint

rockfish
largemouth bass
northern pike
cutthroat trout


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Wisconsin's state fish is considered an ambush predator, one that waits for prey to approach and then suddenly attacks it. Which of these is it?

Answer: muskellunge

The muskellunge belongs to the pike and pickerel family. Its name originates from the Ojibwa Indian word maashkinoozhe, meaning "ugly pike". A ferocious fighter when on a fishing line, the muskie was named Wisconsin's state fish in 1955.
2. Some U.S. states that border oceans have official freshwater and saltwater fish. What is California's marine (saltwater) fish?

Answer: garibaldi

The adult Garibaldi is a bright orange color. It is the largest of the damselfish family. Named after the Italian general Guiseppe Garibaldi, it became the state marine fish in 1995 when California Assemblyman William Morrow tucked an amendment naming it thus into a state bill meant to protect the Garibaldi from overharvesting.
3. Vermont is landlocked so it doesn't have a saltwater state fish but it does have cold and warm water fishes. Which is Vermont's cold water state fish?

Answer: brook trout

Salvelinus fontinalis is called a brook trout but is actually a char. Besides Vermont, it is the state fish of Michigan, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, Virginia and West Virginia. Vermont's warm water fish is the walleye or walleyed pike.
4. Iowa has many warm, slow-moving streams and rivers and the state's premier gamefish is right at home there. Though seen on the rocks here, who is more at home in the mud?

Answer: channel catfish

Channel 'cats' are found throughout lower Canada and much of the U.S. east of the Rocky Mountains. They are the most sought-after catfish species and besides Iowa, Missouri, Nebraska and Tennessee named it their state fish.
5. You can call it a bream, you can call it a brim, but in Illinois what should you call it?

Answer: bluegill

Bluegills like streams, rivers, ponds, lakes, shallow water, deep water - they don't care - but they like to hide around underwater tree stumps and water plants so they can be hard to cast a fishing lure to. In 1960, Chicago mayor Richard Daley presented some to Japanese crown prince Akihito, who gave them to fishing research agencies in Japan.

Some escaped and became an aggressive, invasive species, particularly in Shiga Prefecture; the emperor later apologized. In 1986, Illinois school children nominated the bluegill for state fish and the state legislature obliged.
6. Fishing is a large sport in much of the U.S. Georgia fishermen are no exception when they cast for their state fish. What do we call it?

Answer: largemouth bass

Bass fishing is very popular, especially in the southern United States because of the warm waters which bass prefer. The largemouth bass has been Georgia's state fish since 1970. Some bass fishing derbies offer large cash and merchandise prizes.
7. Arizona's state fish is one that is only found in that state. Do you know its name?

Answer: Apache trout

The yellowish-gold Apache trout is one of two species native to Arizona (the gila trout being the other). Originally having a range of about 600 mi/970 km in the White Mountains in the eastern part of the state, by the 1960s the range had been reduced to about 30 mi/48 km.

It is considered a threatened species but with federal and state hatcheries rearing them, fishing for Apache trout is allowed in limited areas. Apparently none have been introduced outside of the state borders.
8. Originally Alabama's state fish and later its saltwater fish, which of these fish can weigh up to 100 lbs/45 kilos?

Answer: fighting tarpon

The fighting (or Atlantic) tarpon became Alabama's state fish in 1955. Because of its tenaciousness when hooked, it is a favored game fish, but it's very bony and it doesn't taste very good, so it's a catch-and-release fish. It was named Alabama's saltwater fish in 1975 when the largemouth bass was named the state's freshwater fish.
9. Here is a very unhappy-looking fish, but what a meal! Which fish is it that people travel to Alaska from all over the world to catch?

Answer: king salmon

The king (or chinook) salmon is native to the Pacific coast of North America and is the largest of the salmon species. Salmon live in the ocean but return to freshwater to spawn. The female deposits up to a total of 14,000 eggs in several nests. A classic Alaska picture is of grizzly bears catching salmon in their mouths as the fish make their upstream runs in the summer.
10. North Dakota has some wild terrain and a state fish to match. Which of these grows to a substantial size in the Peace Garden State?

Answer: northern pike

The northern pike is spread over much of North America and northern Europe. Another strong-willed member of the Esox genus, they grow to be large by freshwater fish standards. The yellow stripes of the immature pike in the picture will turn to yellow spots as the fish matures. Known for their many sharp teeth, pike require an angler to be careful when unhooking them; a long set of forceps is often used.
Source: Author CmdrK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 99: 7/10
Jan 15 2023 : Guest 104: 8/10
Jan 03 2023 : Buddy1: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 109: 10/10
Dec 26 2022 : Guest 73: 9/10
Dec 22 2022 : agentofchaos: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Fish Easier
2. Catch Them If You Can! Easier
3. Watch Out! They're Dangerous! Easier
4. I Caught What?! Easier
5. The Cold, the Wet and the Ugly Average
6. I Caught a Fish This Big! Average
7. Trolling For Trout Average
8. Going Fishing Average
9. Untouchable Average
10. Gone Fishing Average
11. Sailfish takes a Selfie Average
12. Trout of Africa Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us