FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bring Me Sunshine  Morecambe and Wise
Quiz about Bring Me Sunshine  Morecambe and Wise

Bring Me Sunshine - Morecambe and Wise Quiz


Eric Morecambe and Ernie Wise are, possibly, Britain's best loved double act. This quiz will explore both their lives and their work.

A multiple-choice quiz by romeomikegolf. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Place of Origin
  8. »
  9. UK Celebs

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,727
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
1704
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 83 (9/15), Guest 82 (9/15), Guest 208 (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. Eric Morecambe was not his given name. He was christened something totally different. What were his given names? Hint


Question 2 of 15
2. Eric's parents were George and Sadie. One of them was very influential in Eric developing his talents at an early age. Which one was it?

Answer: (One Word. George or Sadie)
Question 3 of 15
3. In 1939, Eric won a talent contest. The prize was an audition with Jack Hylton, a dance band leader and impresario. At this audition he met someone for the first time who would have a lasting effect on him. Who was it? Hint


Question 4 of 15
4. Eric and Ernie worked together for a couple of years until WWII intervened, and National Service beckoned. Ernie joined the merchant navy. In which branch of the forces did Eric serve? Hint


Question 5 of 15
5. During the war years, Morecambe and Wise lost touch. A chance reunion in London gave them the opportunity to once again work together, and, again, it was Eric's mother who encouraged it. Their first work during this time was on stage and radio. In 1954 they made their first TV appearance. What was the show called? Hint


Question 6 of 15
6. On the 21st October 1961 the pair got their very own TV show. It was an immediate success. Can you remember the name of that show? Hint


Question 7 of 15
7. In 1968 the pair switched to the BBC. This was because of a breakdown in negotiations with Lew Grade. What was one of the reasons given for the switch? Hint


Question 8 of 15
8. The 1968 season for the BBC was a great success. Eric, however, felt under enormous pressure to make the scripts 'work'. What was the main consequence of this pressure? Hint


Question 9 of 15
9. Throughout their later years, Morecambe and Wise poked fun at many celebrities. There was one, in particular, who came in for a lot of criticism. Who was it? Hint


Question 10 of 15
10. There were many sketches from their shows that stick in the mind. One of the most famous was the 'Breakfast' sketch, where Eric and Ernie were in the kitchen. Which piece of music was this sketch set to? Hint


Question 11 of 15
11. A constant feature of the later shows were Ernie's plays. How were these 'works of art' inevitably presented? Hint


Question 12 of 15
12. Numerous stars queued up to be humiliated by Eric and Ernie. One very famous newsreader of the time proved to be a fine dancer, and showed a very nice pair of legs. Who was it? Hint


Question 13 of 15
13. Most people remember 'that piano sketch' that featured Andre Previn, or as he was known on the show 'Andrew Preview'. Which piece of music was Andre trying to get Eric to play? Hint


Question 14 of 15
14. Eric was the first to leave this Earth. His untimely death occurred at the age of just 58 years. Where did he finally pass away? Hint


Question 15 of 15
15. In 1976, Eric and Ernie were honoured by the Queen. Which award did they receive? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 83: 9/15
Feb 27 2024 : Guest 82: 9/15
Feb 15 2024 : Guest 208: 10/15
Feb 02 2024 : Saffia: 12/15
Jan 08 2024 : Guest 81: 10/15
Jan 03 2024 : Guest 165: 11/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Eric Morecambe was not his given name. He was christened something totally different. What were his given names?

Answer: John Eric Bartholomew

He was born May 14th, 1926 and named John Eric Bartholomew. He took the stage name Eric Morecambe from the town where he was born, Morecambe, in Lancashire.
2. Eric's parents were George and Sadie. One of them was very influential in Eric developing his talents at an early age. Which one was it?

Answer: Sadie

Sadie took various jobs to raise funds for Eric to attend dance classes. He didn't really enjoy them at the time, though the lessons he learned came in very useful later in his career. As was fairly typical for that time, Eric left school at the age of 14.
3. In 1939, Eric won a talent contest. The prize was an audition with Jack Hylton, a dance band leader and impresario. At this audition he met someone for the first time who would have a lasting effect on him. Who was it?

Answer: Ernie Wise

This was the very first meeting between Eric and Ernie. Ernie was born Ernest Wiseman on 27th November 1925 in Leeds. His beginnings were as humble as Eric's. At the time of this first meeting Ernie was already a well known voice, featuring on the radio program, 'Bandwagon' with Arthur Askey.
4. Eric and Ernie worked together for a couple of years until WWII intervened, and National Service beckoned. Ernie joined the merchant navy. In which branch of the forces did Eric serve?

Answer: He didn't

Eric became a 'Bevin Boy', one of many who worked in the coal mines to produce the essential fuel that kept the country going throughout the war years. He was later invalided out due to a heart defect, something that was going to come back and plague him in later years.
5. During the war years, Morecambe and Wise lost touch. A chance reunion in London gave them the opportunity to once again work together, and, again, it was Eric's mother who encouraged it. Their first work during this time was on stage and radio. In 1954 they made their first TV appearance. What was the show called?

Answer: Running Wild

They made a series of shows for the BBC called 'Running Wild'. It was a total flop. One critic called television "The box they buried Morecambe and Wise in". Little did he know how wrong he was going to be in just a few years. Eric never forgot this criticism, and carried a clipping of it in his wallet for the rest of his life.
6. On the 21st October 1961 the pair got their very own TV show. It was an immediate success. Can you remember the name of that show?

Answer: Two of a Kind

'Two of a Kind' ran for seven years on ATV. It was written by Dick Hills and Sid Green. At some point during this period, there was a falling out between the two pairs which ended in a strike by Equity. This strike left the Autumn TV schedules in tatters.

It is said that Sid Green told Eric, "You're done for." Eric's reply was, "Not at all, we're members of the VAF", a different union which at that time was not affiliated with Equity.
7. In 1968 the pair switched to the BBC. This was because of a breakdown in negotiations with Lew Grade. What was one of the reasons given for the switch?

Answer: The shows would not be filmed in colour

The two reasons given for the change from ATV were that Lew Grade was not prepared to offer what Eric and Ernie were asking, and that the shows would continue to be filmed in black and white. Eric and Ernie moved back to the BBC.
8. The 1968 season for the BBC was a great success. Eric, however, felt under enormous pressure to make the scripts 'work'. What was the main consequence of this pressure?

Answer: Eric had a heart attack

On the 7th November 1968, Eric suffered his first heart attack. He was driving home from a late night appearance with Ernie. They had been doing a series of midnight concerts at Batley. He was admitted to Leeds General Infirmary, where he stayed for two weeks. [At the time, my wife was a student nurse at the same hospital, and was involved in his care. Nothing to do with the quiz, but it is one of her two claims to fame. If you want to know the second, you'll have to ask.

But I may not tell. Unless you are a fan of Hayley Mills.]
9. Throughout their later years, Morecambe and Wise poked fun at many celebrities. There was one, in particular, who came in for a lot of criticism. Who was it?

Answer: Des O'Connor

Eric poked fun at all the guests who appeared with them on the shows. He kept a special dig though, for Des. On many occasions he called him Deaf O'Connor. On one appearance Des asked "Can I sing on your show?" Eric replied," Sing on our show? You can't even sing on yours." Despite this, they were all great friends, and the three of them would meet up to devise new jokes about Des's 'talent'.
10. There were many sketches from their shows that stick in the mind. One of the most famous was the 'Breakfast' sketch, where Eric and Ernie were in the kitchen. Which piece of music was this sketch set to?

Answer: The Stripper

Known to most people as 'The Stripper Sketch', it showed Eric and Ernie preparing breakfast whilst listening to the radio. The most memorable moments were Ernie catching pieces of toast as they popped up, Eric chopping the oranges with a very large knife, and Ernie opening the fridge door, to be bathed in light, and both of them dancing with a string of sausages.

As with most of their best sketches, not a single word was spoken.
11. A constant feature of the later shows were Ernie's plays. How were these 'works of art' inevitably presented?

Answer: The play what I wrote

'The play what I wrote' became a catch phrase in their later years. Ernie had very few, Eric had the majority. Among the most memorable were 'short fat hairy legs', 'What do you think of it so far?', 'There's no answer to that.' and of course, 'You can't see the join.' This last one was a reference to the fact that Eric always thought Ernie's hair was a wig.
12. Numerous stars queued up to be humiliated by Eric and Ernie. One very famous newsreader of the time proved to be a fine dancer, and showed a very nice pair of legs. Who was it?

Answer: Angela Rippon

Who can forget Angela Rippon's performance? She began behind a desk reading a news item. Within seconds, she was out from behind the desk doing a dance routine with Eric and Ernie, and showing a very nice pair of legs. The routine ended with her throwing one of her legs on to Eric's shoulder - a sight I will never forget.
13. Most people remember 'that piano sketch' that featured Andre Previn, or as he was known on the show 'Andrew Preview'. Which piece of music was Andre trying to get Eric to play?

Answer: Grieg's Piano Concerto

Many famous people appeared on the show, only to be ridiculed by Eric. When Andre Previn appeared, Eric tried to play Grieg's "Piano Concerto". Previn told him he was playing all the wrong notes. Eric's response was to grab Andre by the jacket and say " I'm playing all the right notes, but not necessarily in the right order."
14. Eric was the first to leave this Earth. His untimely death occurred at the age of just 58 years. Where did he finally pass away?

Answer: Cheltenham

On the night he died, Eric had appeared at a theatre in Tewksbury. He did several curtain calls, and then walked into the wings and said " Thank goodness that's over." He then collapsed and was taken to Cheltenham Hospital, were he died from heart failure.
15. In 1976, Eric and Ernie were honoured by the Queen. Which award did they receive?

Answer: OBE

Morecambe and Wise were at the height of their popularity during the mid to late 1970s. Their Christmas Special in 1977 pulled an astonishing 28 million viewers.

Ernie survived Eric by a number of years, he finally passed away in March 1999, aged 73.

The title of this quiz comes from their theme song.

Bring me sunshine, in your smile,
Bring me laughter, all the while,
In this world where we live, there should be more happiness,
So much joy you can give, to each brand new bright tomorrow,

Make me happy, through the years,
Never bring me, any tears,
Let your arms be as warm as the sun from up above,
Bring me fun, bring me sunshine, bring me love.

Bring me sunshine, in your eyes,
Bring me rainbows, from the skies,
Life's too short to be spent having anything but fun,
We can be so content, if we gather little sunbeams,

Be light-hearted, all day long,
Keep me singing, happy songs,
Let your arms be as warm as the sun from up above,
Bring me fun, bring me sunshine, bring me love.


Words - Sylvia Dee, Music - Arthur Kent
Source: Author romeomikegolf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us