FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Shes a Character
Quiz about Shes a Character

She's a Character Trivia Quiz


A quiz on some wonderful character actresses from the past and present.

A multiple-choice quiz by Helene61. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Movie Stars Mixed
  8. »
  9. Leading Ladies

Author
Helene61
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
356,572
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
732
Last 3 plays: Guest 166 (6/10), DCW2 (10/10), Guest 98 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This actress appeared in silent films and talkies. She played in 'Min and Bill' (1930) opposite Wallace Beery (1885-1949). Hint


Question 2 of 10
2. Who can forget her speech in 'A Tale of Two Cities' (1935) when she shouts, 'I am that sister!' This statuesque actress also appeared with James Cagney (1899-1986) in '13 Rue Madeieine' (1946). Hint


Question 3 of 10
3. Whether performing as Aunt Betsey in 'David Copperfield' (1935) or as Miss Pross in "A Tale of Two Cities' (1935), this long faced actress was believable and fascinating. Hint


Question 4 of 10
4. This actress was nominated for an academy award as the long suffering mother in the film 'Sargeant York' (1941). She played quite a different type of mother in 'White Heat' (1949). Hint


Question 5 of 10
5. This actress won the first Oscar awarded to an African American actress for her best supporting role in 'Gone with the Wind' (1939). Hint


Question 6 of 10
6. This modern American actress made an author miserable as his number one fan. Hint


Question 7 of 10
7. She was Gigi's grandmamma in the film of the same name in 1958. Hint


Question 8 of 10
8. This actress broke our hearts as the long suffering mother in 'Dead End'(1930) and made us chuckle as the cook in 'Meet Me in St. Louis' (1944). Hint


Question 9 of 10
9. This woman was the 'quintessential mother' in the 30s and 40s. Strict but caring in 'Our Town'(1940) as Mrs. Webb, and in 'It's a Wonderful Life' (1946). Hint


Question 10 of 10
10. With her shrill screams and Irish brogue, this actress played Maid Marion's lady in waiting in 'The Adventures of Robin Hood' (1938). Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 30 2024 : Guest 166: 6/10
Jun 21 2024 : DCW2: 10/10
Jun 20 2024 : Guest 98: 10/10
Jun 04 2024 : Guest 98: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This actress appeared in silent films and talkies. She played in 'Min and Bill' (1930) opposite Wallace Beery (1885-1949).

Answer: Marie Dressler

Marie Dressler (1868-1934) was a star of stage and screen. She played comic roles but also brought a sensitivity to roles as well. Although physically unattractive, she stole scenes from the younger and more beautiful Jean Harlow (1911-1937) in 'Dinner at Eight' (1933).
2. Who can forget her speech in 'A Tale of Two Cities' (1935) when she shouts, 'I am that sister!' This statuesque actress also appeared with James Cagney (1899-1986) in '13 Rue Madeieine' (1946).

Answer: Blanche Yurka

Blanche Yurka (1887-1974) could play great ladies as she did in '13 Rue Madeleine' (1946) with James Cagney (1899-1986) as well as frightening monsters like Madame Defarge in 'A Tale of Two Cities' (1935). During her stage career, she was a favorite of both Jane Cowl (1884-1950) and Katherine Cornell (1893-1974).
3. Whether performing as Aunt Betsey in 'David Copperfield' (1935) or as Miss Pross in "A Tale of Two Cities' (1935), this long faced actress was believable and fascinating.

Answer: Edna May Oliver

Edna May Oliver (1883-1942) received an Oscar nomination for her role as the feisty widow in 'Drums Along the Mohawk' (1939). She turned comedic sleuth in a series of mysteries playing amateur detective, Hildegarde Withers opposite James Gleason (1882-1950).
4. This actress was nominated for an academy award as the long suffering mother in the film 'Sargeant York' (1941). She played quite a different type of mother in 'White Heat' (1949).

Answer: Margaret Wycherly

Margaret Wycherly (1881-1956) was an amazing character actress. Her range is clear in two famous film roles. One was the hard working, woman of faith, in 'Seargeant York' (1941) and as the tough, criminal mother with James Cagney(1899-1986) in 'White Heat' (1949). In one she warmed our hearts and in the other made our blood run cold.
5. This actress won the first Oscar awarded to an African American actress for her best supporting role in 'Gone with the Wind' (1939).

Answer: Hattie McDaniel

Hattie McDaniel (1892-1952) usually played wise-cracking maids ; however it was her well developed portrayal of Mammie in 'Gone with the Wind' (1939) that led to her Oscar.
6. This modern American actress made an author miserable as his number one fan.

Answer: Kathy Bates

Kathy Bates (1948-) is the premier character actress in c. 2000 and the early 2010s. She scared us in 'Misery' (1990) and recently actually seemed to be Gertrude Stein in 'Midnight in Paris' (2011).
7. She was Gigi's grandmamma in the film of the same name in 1958.

Answer: Hermione Gingold

Hermione Gingold (1897-1987) sang and spoke with a clipped, deep British accent that was her trademark. She began her stage career in 1908 and continued to work up to 1977.
8. This actress broke our hearts as the long suffering mother in 'Dead End'(1930) and made us chuckle as the cook in 'Meet Me in St. Louis' (1944).

Answer: Marjorie Main

Marjorie Main (1890-1975) was an incredible character and actress. Her wry expressions and sharp wit made each performance memorable.
9. This woman was the 'quintessential mother' in the 30s and 40s. Strict but caring in 'Our Town'(1940) as Mrs. Webb, and in 'It's a Wonderful Life' (1946).

Answer: Beulah Bondi

Beulah Bondi (1889-1981) continued acting for many years. Even in her eighties, she appeared in episodes of 'Perry Mason' on television.
10. With her shrill screams and Irish brogue, this actress played Maid Marion's lady in waiting in 'The Adventures of Robin Hood' (1938).

Answer: Una O'Connor

Una O'Connor (1880-1959) began acting with the famous Abbey Theater in Ireland. She appeared in films successfully for over 60 years.
Source: Author Helene61

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us