FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about R You Sure
Quiz about R You Sure

R You Sure? Trivia Quiz


This quiz will deal with actresses whose first or last name begins with the letter R. Some are recent, some are not. R you ready? Have fun!

A multiple-choice quiz by Gatsby722. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Movie Stars Mixed
  8. »
  9. Leading Ladies

Author
Gatsby722
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
199,471
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1857
Last 3 plays: Guest 98 (10/10), Guest 65 (8/10), Guest 189 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Ruth Hussey, one of my favorite lesser-known actresses, hit big with "The Philadelphia Story" in 1940. What did she play in that classic? Hint


Question 2 of 10
2. Ruth Gordon! God bless her, what a talent. One of her later films, and a popular one in some circles, was "Harold And Maude" in 1971. She played Maude, of course, but who played Harold? Hint


Question 3 of 10
3. Being married to a well known actor sometimes works. Sometimes it doesn't - but it did in this case. Not because of celebrity attachments, just on true talent. Who did Robin Wright marry in 1996? Hint


Question 4 of 10
4. "Rabbit Test" was a rather odd adventure, released in 1978. This lady wrote and directed it; a story about a pregnant man, of all things. She is now best known as a rabid comedienne on TV who criticizes peoples' clothing on red carpets. Who is she?

Answer: (Two words or just surname. "Can we talk?")
Question 5 of 10
5. We now know her as mostly a talk show hostess, but this Miss "R", Ricki Lake, got her footing as an actress. What was her first starring role in a movie? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these actresses scored the most Oscar nominations for Best Lead Actress without ever winning it (before 2004)? Hint


Question 7 of 10
7. Perhaps this actress is best remembered now as the adoptive Mother in "The Omen" (1976), but not to me. I vividly recall her playing a hopeless drunk in 1962. Who is she?

Answer: (Two words, Full name or just surname (Initials L. R.))
Question 8 of 10
8. This actress's voice either makes you nuts or makes you laugh. She got her start as a dancer/choreographer on TV but branched out into an eclectic movie career. She has received at least one Oscar nomination. Who is she? Hint


Question 9 of 10
9. On this question I'm just going to give you a list of some of her films: "Morgan", "Isadora", "Julia", "Howard's End", "The Bostonians", etc. Who is this impressive actress?

Answer: (Two words, Full name or just surname (initials V.R.))
Question 10 of 10
10. Easy enough for him, they say. Her dance partner certainly had all the steps right - but she had them, too. The only difference is that she had to do them backwards and in high heels, no less! Who is she? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 20 2024 : Guest 98: 10/10
Jun 20 2024 : Guest 65: 8/10
Jun 13 2024 : Guest 189: 6/10
Jun 13 2024 : Guest 68: 3/10
May 24 2024 : reeshy: 6/10
May 02 2024 : Guest 174: 6/10
Apr 26 2024 : Hayes1953: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ruth Hussey, one of my favorite lesser-known actresses, hit big with "The Philadelphia Story" in 1940. What did she play in that classic?

Answer: a photographer

Hussey played many a part, all good. All sassy and erstwhile, too. In "The Philadelphia Story" she played Liz Imbrie, a photographer next to Mike Connor (played by Jimmy Stewart) who was the writer. The movie was next to flawless - what a bizarre wedding! But Hussey/Liz got to be matron of honor in the end AND she got her man, too. She grabbed her only Oscar nomination for it.
2. Ruth Gordon! God bless her, what a talent. One of her later films, and a popular one in some circles, was "Harold And Maude" in 1971. She played Maude, of course, but who played Harold?

Answer: Bud Cort

What an odd but wonderful film! A May/December romance beyond logic, it was (or maybe that should be January/December romance). Gordon may be most widely known for her Oscar winning turn in "Rosemary's Baby" [1968] but she and her husband Garson Kanin were prolific writers and came up with many a good script long before, but young Cort, who liked funerals in the movie, played Harold.
3. Being married to a well known actor sometimes works. Sometimes it doesn't - but it did in this case. Not because of celebrity attachments, just on true talent. Who did Robin Wright marry in 1996?

Answer: Sean Penn

Her first notice came in "The Princess Bride" in 1987. She turned that beautiful face into a much more complex character in 1994's "Forrest Gump". Robin Wright Penn is one to watch; given the right role she could soar right on out of here.
4. "Rabbit Test" was a rather odd adventure, released in 1978. This lady wrote and directed it; a story about a pregnant man, of all things. She is now best known as a rabid comedienne on TV who criticizes peoples' clothing on red carpets. Who is she?

Answer: joan rivers

Joan Rivers was born in 1933. Her sense of humor is definitely an acquired taste - and I'm sure wouldn't include that she's a 70+ year old woman with the face of a 40 year old (she's had a lot of work done). Her acting career has been mostly minimal. It was probably most notable in a TV biopic called "The Joan And Melissa Rivers Story" (1994), which was a serious exploration of she and her daughter's recovery process after the suicide of their husband/father Edgar. Miss Rivers keeps getting fired from things, but she did pick up one Emmy Award as 'Best Talk Show Host'. Typical Joan quote: "I don't work out. If God had wanted me to bend over He'd have left diamonds on the floor".
5. We now know her as mostly a talk show hostess, but this Miss "R", Ricki Lake, got her footing as an actress. What was her first starring role in a movie?

Answer: Hairspray

Ricki had 2 noticeable roles emerge when she was just 20 years old in 1988. One was "Working Girl", where she was a minor player, and the other was "Hairspray" - where she was the lead. She became something of a favorite of offbeat director John Waters.

This was probably because she mostly flaunted her obesity and Mr. Waters never casted on appearance limitations. She eventually found her way to a really good TV show called "China Beach" for a while and soon after that was over, she shed the weight; her TV talk show became a little circus-like as it went. All the answers given did have Ricki Lake in them, but "Hairspray" was the first of the four.
6. Which of these actresses scored the most Oscar nominations for Best Lead Actress without ever winning it (before 2004)?

Answer: Gena Rowlands

All were nominated more than once, but process of elimination leads to this: Revere was nominated for supporting roles 3 times (for "Song Of Bernadette", "Gentleman's Agreement" and "National Velvet"; she won for "Velvet" in 1944). Roberts, so far, has been nominated 3 times, too - for "Steel Magnolias" [Supporting] and "Pretty Woman" [Lead].

She won one for Best Actress for "Erin Brockovich". Redgrave was nominated once for Lead Actress ("Georgy Girl") and once for Supporting ("Gods And Monsters").

This means that Gena Rowlands is right, nominated for Best Actress twice - for "A Woman Under The Influence" (1975) and "Gloria" (1980).
7. Perhaps this actress is best remembered now as the adoptive Mother in "The Omen" (1976), but not to me. I vividly recall her playing a hopeless drunk in 1962. Who is she?

Answer: Lee Remick

What a gorgeous woman she was - even when she played that down in her role as the doomed wife who drank WAY too much in "The Days Of Wine And Roses". That part got her her one and only Oscar nomination. She made quite an impressive impact in "Anatomy Of A Murder" (1959), too, again playing against any sort of glamour image. She was a class act, leaving us in 1991 - only in her mid 50s.
8. This actress's voice either makes you nuts or makes you laugh. She got her start as a dancer/choreographer on TV but branched out into an eclectic movie career. She has received at least one Oscar nomination. Who is she?

Answer: Rosie Perez

That voice! It grates on me, but it's usually used for comedic affect. She kept it less shrill in 1993's "Fearless" and got a lot of attention in a rather bleak part. She has a lot of going to go. No comment on Roseanne's voice or her likely disinterest in dancing...
9. On this question I'm just going to give you a list of some of her films: "Morgan", "Isadora", "Julia", "Howard's End", "The Bostonians", etc. Who is this impressive actress?

Answer: Vanessa Redgrave

Sometimes Vanessa Redgrave's political beliefs have overshadowed her completely brilliant career - but never to the point where she is still not considered one of the finest and most daring thespians in film history. Her daughters Natasha and Joely Richardson have certainly made a name for themselves, too (and didn't use the Redgrave name to do it).

Their father was acclaimed director Tony Richardson, who died from AIDS in 1991.
10. Easy enough for him, they say. Her dance partner certainly had all the steps right - but she had them, too. The only difference is that she had to do them backwards and in high heels, no less! Who is she?

Answer: Ginger Rogers

Fred Astaire and Ginger Rogers were, of course, probably the best known dance pair of the last century. So sophisticated in their movies (and moves)! Rogers branched out into dramatic films, even picking up an Academy Award as Best Actress for "Kitty Foyle" in 1940. Keeler was a hoofer, too, but mostly a tap dancer with no regular partner.

I guess you R done now. Hope you had some fun with this.
Source: Author Gatsby722

This quiz was reviewed by FunTrivia editor linkan before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us