Quiz about Boy and Girl The Born Free Lions
Quiz about Boy and Girl The Born Free Lions

Boy and Girl, The "Born Free" Lions Quiz


This quiz is about Boy and Girl. These two lions played the parts of Elsa and her mate. Of course, there were other lions who played these parts, but these two are the most notable. Have fun!

A multiple-choice quiz by DakotaNorth. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Famous Animals
  8. »
  9. Cats in Entertainment

Author
DakotaNorth
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
51,040
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
514
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How old were Boy and Girl when they were first brought to George Adamson for him to train for the movie "Born Free"? Hint

Nineteen months old
Nine months old
Twenty months old
Six months old

2. Who were the original owners of Boy and Girl? Hint

The Emperor Haile Selassie, The Lion of Judah
Whipsnade Zoo
The Scots Guards
The Marchese and Marchesa Bisletti

3. Where were Boy and Girl destined to go to after the filming of the movie? Hint

Whipsnade Zoo
San Diego Zoo
Rotterdam Zoo
Philadelphia Zoo

4. What reserve were Boy and Girl sent to be rehabilitated? Hint

Meru National Reserve
Serengeti National Park
Kora National Reserve
Lake Victoria National Reserve

5. How many cubs in all did Boy and Girl have together? Hint

4
6
3
8

6. Boy attacked an 8 year old human boy.

True
False

7. Why was Boy removed from the reserve? Hint

He had a severly broken back leg
He had killed too many cattle
He was found emaciated with porcupine quills and severely broken foreleg
He had killed a tourist

8. While Boy was recuperating, who was Boy's caretaker? Hint

George Adamson
Stanley
Joy Adamson
Arun Sharma

9. What year was Boy taken to Kora National Reserve? Hint

1969
1970
1971
1972

10. Boy was killed because he had became a man-eater.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How old were Boy and Girl when they were first brought to George Adamson for him to train for the movie "Born Free"?

Answer: Nine months old

Boy and Girl were nine months old when they were given to George Adamson. By the time filming started Boy and Girl were eighteen months old. Girl played the more dangerous scenes regarding Elsa, and Boy played the part of the maneater in the beginning of the movie and also Elsa's mate at the end of the movie.
2. Who were the original owners of Boy and Girl?

Answer: The Scots Guards

Boy and Girl were found by the Scots Guards in Marsabit when they were a few days old. They were apparently abandoned. Sergeant Ronald Ryves was their caretaker.
3. Where were Boy and Girl destined to go to after the filming of the movie?

Answer: Whipsnade Zoo

According to the book "My Pride and Joy" by George Adamson, they were destined to go to Whipsnade Zoo once filming was ended.
4. What reserve were Boy and Girl sent to be rehabilitated?

Answer: Meru National Reserve

The Scots Guards gave George Adamson permission to rehabilitate Boy and Girl in the hopes that they would one day be free. George Adamson brought them to Meru National Reserve for rehabilitation into the wild. Today, the descendants of Boy and Girl are most probably still in Meru, which is now a National Park.
5. How many cubs in all did Boy and Girl have together?

Answer: 4

Boy and Girl mated twice while George Adamson was in Meru, before he had to remove Boy from the reserve. They had a total of four cubs, one died shortly after birth. The remaining one from the first litter was adopted by George Adamson who named the abandoned cub Sam. Sam was killed by a rogue lion which George called Black Mane. George eventually shot and killed Black Mane for the murder of Sam. Boy and Girl then had a second litter and this time both cubs survived.

Their names were Maya and Juno.
6. Boy attacked an 8 year old human boy.

Answer: True

In 1969, Boy attacked 8 year old Mark Jenkins. This happened when George's assistant Johnny Baxendale was stopped by Peter Jenkins, who was in his car with the windows open. Peter Jenkins was also the park director of Meru. Peter had his family with him when he stopped Johnny, who had Boy with him. Boy was sitting lazily on the bonnet of Johnny's landrover, when Peter stopped him. Boy all of sudden got off the bonnet and flew like a bullet at Peter's car. Boy bypassed Peter and went for little Mark, biting him through the arm and holding his head with his paws. Luckily, Peter had the presence of mind to put his foot on the gas pedal and, with Boy being dragged, sped away as fast as he could. George Adamson explained that all big cats have a dangerous fascination with little kids, and to them little kids are fair game. George felt so bad about this that he asked Peter Jenkins if he should shoot Boy. Peter at first said yes, then had a change of heart.
7. Why was Boy removed from the reserve?

Answer: He was found emaciated with porcupine quills and severely broken foreleg

In 1969, a few months after the incident with little Mark Jenkins, Boy was found by Joy Adamson near the park headquarters lying under a bush. He was fearfully emaciated with porcupine quills sticking out of his forlegs and one right below his eye. He also had a severely broken foreleg. George was told to take him out of the park because Jenkins did not want a handicapped lion roaming around. Boy's leg was operated on in George's camp by the Harthoorns. George then brought Boy to Naivasha, where Joy had bought a house, to recuperate.
8. While Boy was recuperating, who was Boy's caretaker?

Answer: Stanley

While Boy was recuperating at Naivasha, Stanley, a member of the Meru tribe and friend of the Adamsons, cared for Boy.
9. What year was Boy taken to Kora National Reserve?

Answer: 1970

Boy was taken to Kora National Reserve in 1970. At that time George also released a zoo born lion named Christian.
10. Boy was killed because he had became a man-eater.

Answer: True

Sadly, in 1971, Boy was shot and killed by George Adamson for killing Stanley, his former caretaker at Naivasha. Piecing together what happened from his cook, Kimani, and from the spoor left by the killing, George came to the conclusion that Stanley had taken it upon himself to go look for honey.

When Boy had returned to the camp and finished drinking, he noticed someone moving about on the other side of the camp and had gone to investigate. George said that Boy probably didn't recognize Stanley or that probably Stanley didn't recognize Boy. Whatever had happened, it seemed to George that Stanley didn't stand his ground with Boy, an action which would have checked him, but instead Stanley had turned and ran for the safety of the gates. Boy, like all cats wild and domestic, would have found the running figure irresistible. Stanley's body was taken by the police and buried in an unmarked grave in Garissa. Boy, who was killed by George Adamson, was buried in a sandy riverbed that George had named Elephant Lugga, under a shady tree.

In 1989, when George Adamson was murdered by poachers, he was buried next to Boy. All information can be found in the books "My Pride and Joy" by George Adamson, and "The Spotted Sphynx" by Joy Adamson.
Source: Author DakotaNorth

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us