FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about If the Shoe Fits
Quiz about If the Shoe Fits

If the Shoe Fits... Trivia Quiz


Match these footwear with the countries they are traditionally associated with.

A matching quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Beauty Accessories & Fashion
  8. »
  9. Footwear

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
395,773
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
597
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 97 (10/10), Lionsgate (6/10), Guest 136 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Klompen - wooden shoes  
  Philippines
2. Geta - elevated wooden sandals  
  Japan
3. Jutti - embroidered leather footwear  
  Korea
4. Galesh - handwoven shoes  
  Russia
5. Bakya - wooden sandals with a plastic strap  
  India
6. Veldskoen - light boots  
  Mexico
7. Huarache - open toed sandal  
  Iran
8. Hwa - leather boots  
  USA
9. Valenki - felt boots  
  Netherlands
10. Moccasin - soft leather shoes  
  South Africa





Select each answer

1. Klompen - wooden shoes
2. Geta - elevated wooden sandals
3. Jutti - embroidered leather footwear
4. Galesh - handwoven shoes
5. Bakya - wooden sandals with a plastic strap
6. Veldskoen - light boots
7. Huarache - open toed sandal
8. Hwa - leather boots
9. Valenki - felt boots
10. Moccasin - soft leather shoes

Most Recent Scores
May 28 2024 : Guest 97: 10/10
May 20 2024 : Lionsgate: 6/10
May 19 2024 : Guest 136: 10/10
May 19 2024 : Guest 151: 10/10
May 11 2024 : Guest 67: 1/10
Apr 22 2024 : Guest 84: 3/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Klompen - wooden shoes

Answer: Netherlands

Klompen are traditional Dutch clogs. These wooden shoes cover the whole feet and are usually made from the wood of the willow or poplar trees. With the Netherlands being a low-lying country, wooden clogs were a practical way of protecting the feet.
2. Geta - elevated wooden sandals

Answer: Japan

Geta are traditional Japanese footwear. They are made of wood and resemble flip-flops with a thong to hold the toes. The geta help to keep the feet dry in rainy weather as they are at an elevated level.
3. Jutti - embroidered leather footwear

Answer: India

Juttis are common in the northern part of India and also parts of Pakistan. Worn by both men and women, they are made of leather and usually heavily embroidered. They can be found in multiple colours. A distinguishing feature of the jutti is that there is no separate shoe for each foot. Each shoe can be worn on either foot and over time, the shoe takes on the shape of the foot.
4. Galesh - handwoven shoes

Answer: Iran

Galeshes are traditional shoes from Iran. Rarely used these days, they can typically be found in stores that sell handicrafts. The entire shoe is handwoven with each pair having unique colour styles and designs. Most of the galeshes have slight heels.
5. Bakya - wooden sandals with a plastic strap

Answer: Philippines

Commonly called the "National Footwear of the Philippines", Bakya are made from light local wood like santol or lantini. The foot size is first set and then the sandal is shaved till it is smooth enough to be worn. The front has a plastic strap to keep the toes in place, while there is generally a small heel at the back.
6. Veldskoen - light boots

Answer: South Africa

Veldskoen are walking shoes common in South Africa. They were first made by the Dutch settlers in the region in the 17th century and are often called "vellies". Safari guides and farmers typically favour these boots.
7. Huarache - open toed sandal

Answer: Mexico

This Mexican sandal dates back to pre-Columbian times. Traditionally it was made entirely of leather, but in more recent times, wooden soles have been used for better durability. The name itself is taken from the Purépecha language, spoken in pre-Columbian times, and translates to sandal.
8. Hwa - leather boots

Answer: Korea

Hwa are traditional Korean boots. They were traditionally made of leather, though sometimes velvet was also used and tended to be of dark colours. Made by craftsmen called hwajang, they were worn by a diverse section of society ranging from guards and soldiers to members of the court.
9. Valenki - felt boots

Answer: Russia

The name valenki is derived from the Russian phrase for 'made from felting'. These felt boots are traditional winter footwear from the region. Made of dried sheep wool, these boots were part of the standard winter gear of Russian soldiers in earlier times.
10. Moccasin - soft leather shoes

Answer: USA

Moccasins are soft shoes made of leather or animal hide, usually deer. These shoes were made by the indigenous tribes that inhabited the northern Americas. They could be decorated with embroidery or beads.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Zorba's Globetrot 4 Quizzes:

Quizzes written for the different stops on the Globetrot 4 challenge.

  1. Eat in Italy Average
  2. Up and About in Italy Easier
  3. Punning with Pasta Easier
  4. They're Not Real Swiss People Average
  5. Along the Danube Average
  6. Talking Dutch Easier
  7. If the Shoe Fits... Easier
  8. Bombay on the Silver Screen Easier
  9. Stop, Look, Learn Average
  10. Punning with Noodles Easier
  11. Reserve a Space Average
  12. Going South Very Easy

5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us