Quiz about Old Time Radio Drama
Quiz about Old Time Radio Drama

Old Time Radio Drama Trivia Quiz


'The theatre of the mind', Old Time Radio was filled with various types of drama, comedy, mystery, horror, and variety shows. The forerunner to TV, it now is nostalgia for some, and history for others. I just find it fun! How much do you remember?

A multiple-choice quiz by alexcooper79. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Radio
  8. »
  9. US Old Time Radio

Author
alexcooper79
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
79,853
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2464
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Amy2023 (9/10), Guest 185 (7/10), Andyboy2021 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This radio show, hosted by 'The Man In Black', billed itself as 'radio's outstanding theatre of thrills' ? Hint

Escape
Suspense
Gunsmoke
Dragnet

2. This show started with this question: 'Who knows what evil lurks in the hearts of men'? Hint

The Whistler
The Mysterious Traveler
The Green Hornet
The Shadow

3. This show, hosted by a bad punster named Raymond, welcomed you every Tuesday night at 9.00pm, 'through the squeaking door' ? Hint

The Haunting Hour
The Sealed Book
Inner Sanctum
Dark Fantasy

4. This show warned its audience before every show: 'If you frighten easily, turn off your radio now!' ? Hint

Murder At Midnight
Lights Out
The Hermits Cave
Murder by Experts

5. This show was based on true crime reports from the LAPD. 'Only the names have been changed to protect the innocent' ? Hint

This is Your F.B.I.
Box 13
Dragnet
Gangbusters

6. This show about a 'hard boiled private eye' began with a phone call to his secretary, Effie Perrine, and a dictation to her of his most recent 'Caper' ? Hint

Sam Spade
Philo Vance
Phil Marlowe
Nero Wolfe

7. Before she became the biggest female TV star in the 1950s, Lucille Ball had a radio show which in essence evolved into 'I Love Lucy' on TV. What was it called? Hint

My Favorite Husband
Fibber McGee and Molly
Our Miss Brooks
The Bickersons

8. With a supporting cast of characters such as Mel Blanc, Phil Harris, Dennis Day, and Rochester, this comedian provided laughs and the worst violin on radio for 30 years? Hint

Edgar Bergen
Fred Allen
Jack Benny
Red Skelton

9. October 30th, 1938 was the broadcast date of what was inarguably the most famous single broadcast of radio theatre. What was the show?

Answer: ( Five Words .. the first word is 'The')
10. The most requested show 'Suspense' ever aired was also the only radioplay ever adapted into a movie? Hint

On A Lonely Road
The Hitchhiker
Sorry, Wrong Number
Donovan's Brain


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This radio show, hosted by 'The Man In Black', billed itself as 'radio's outstanding theatre of thrills' ?

Answer: Suspense

'Suspense' was indeed, radio's outstanding theatre of thrills, attracting some of the biggest names from Hollywood as repeat guest stars over a 20 year period (1942-1962).
2. This show started with this question: 'Who knows what evil lurks in the hearts of men'?

Answer: The Shadow

The Shadow knows ... heh heh heh heh! Now if the Shadow has the ability to cloud men's minds (and he does!) how did Hollywood figure out that he really looks like Alec Baldwin?
3. This show, hosted by a bad punster named Raymond, welcomed you every Tuesday night at 9.00pm, 'through the squeaking door' ?

Answer: Inner Sanctum

There was another show called 'The Creaking Door' which came out in the 1960s. I was going to include that as an option but didn't think it would be fair, heehee. 'Inner Sanctum' was one of the bloodiest shows and often had Peter Lorre or Boris Karloff as guest performers. Classic stuff!
4. This show warned its audience before every show: 'If you frighten easily, turn off your radio now!' ?

Answer: Lights Out

Like 'Inner Sanctum', 'Lights Out' liked to go straight for the gore, 1940s style. I love this stuff! In 30 minutes Arch Obler (the director) would destroy the world with a chicken heart that couldn't be killed or with some chemical that ate through everything!
5. This show was based on true crime reports from the LAPD. 'Only the names have been changed to protect the innocent' ?

Answer: Dragnet

I'm sure many of you remember the TV show and Joe Friday. Jack Webb played him on TV and radio. Dan Akyroid played him in the movie. Just the facts, 'mam!
6. This show about a 'hard boiled private eye' began with a phone call to his secretary, Effie Perrine, and a dictation to her of his most recent 'Caper' ?

Answer: Sam Spade

Howard Duff was a great Spade! And yes, I say this as a big fan of Humphrey Bogart too. I wish Duff had played Spade in a movie version. Produced by William Spear, 'The Adventures of Sam Spade' rank with the best of Suspense (also produced by Spear).
7. Before she became the biggest female TV star in the 1950s, Lucille Ball had a radio show which in essence evolved into 'I Love Lucy' on TV. What was it called?

Answer: My Favorite Husband

Lucille Ball not only did comedy but also guest starred on many dramas and mysteries as well.
8. With a supporting cast of characters such as Mel Blanc, Phil Harris, Dennis Day, and Rochester, this comedian provided laughs and the worst violin on radio for 30 years?

Answer: Jack Benny

The Jack Benny Program was so popular that nearly every one of his 'cast of regulars' got their own spinoff radio show at some point in time. Their success on their own varied, but when they were all together with Jack, they were hilarious.
9. October 30th, 1938 was the broadcast date of what was inarguably the most famous single broadcast of radio theatre. What was the show?

Answer: The War Of The Worlds

The 'panic' that followed this famous broadcast of the Martian invasion had several causes. The main one, and the simplest, was that most people missed the beginning of the show when it was clearly stated that the broadcast was of H.G. Wells' War of The Worlds. Those that 'dial changed' from the Edgar Bergen Show or some other show missed the introduction and thought they were actually hearing news interuptions of the invasion. Princeton University issued a very detailed study on this 'national panic', as the press dubbed it the next day (Halloween).
10. The most requested show 'Suspense' ever aired was also the only radioplay ever adapted into a movie?

Answer: Sorry, Wrong Number

Agnes Morehead starred as the bedridden housewife who overhears a murder plot(through a faulty phone connection) which turns out to be her own. Still a chilling story. I mentioned that this is the only radioplay to be made into a movie. This is true. The Alec Baldwin 'Shadow', and Tom Hanks 'Dragnet', etc. were screenplays based on OTR.

Many movies were done in abbreviated radio format, (Donovan's 'Brain' is one of the best!) but ONLY 'Sorry, Wrong Number' was written specifically for radio, by Lucille Fletcher, and was then turned into a movie with little alteration. I, however, prefer the 'theatre of the mind' over the movie theatre!
Source: Author alexcooper79

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 16 2023 : Amy2023: 9/10
Dec 25 2022 : Guest 185: 7/10
Dec 13 2022 : Andyboy2021: 10/10
Dec 12 2022 : wellenbrecher: 10/10
Dec 08 2022 : Mvcdot: 10/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us