Quiz about On The Mic Great Moments in Broadcasting
Quiz about On The Mic Great Moments in Broadcasting

On The Mic (Great Moments in Broadcasting) Quiz


Before the days of television and the internet, most people learned about important events through radio. From wars to entertainment, radio had an impact on nearly everyone.

A multiple-choice quiz by rocknrun. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Radio
  8. »
  9. US Old Time Radio

Author
rocknrun
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,849
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
410
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On October 30, 1938 Orson Welles directed and narrated "The War Of The Worlds" which had thousands of radio listeners believing we were actually being invaded by Martians. On what weekly radio show was this famous program aired? Hint

Lights Out
CBS Radio Mystery Theater
The Creaking Door
Mercury Theater On The Air

2. Radio broadcaster Herb Morrison gave a very emotional live description of this tragedy which unfolded before his eye. What did Herb witness that led to his very emotional report? Hint

The Japanese Attack On Pearl Harbor
The Hindenburg Disaster
The German Blitz Attacks On London
The Battle For Midway Island

3. One of the most significant moments in US history was when President Franklin D. Roosevelt made an address to Congress and it was carried live on the radio. What did President Roosevelt appear before Congress to talk about? Hint

The Release Of American POWs In Germany
The Crash Of The Stock Market
General Eisenhower Arrives In London
Declaration of War On Japan

4. President Franklin D. Roosevelt numerous radio broadcasts which were designed to promote his economic recovery programs and give hope to Americans. What did he call his talks to Americans? Hint

A Moment From The White House
Hope For Tomorrow
My Fellow Americans
Fireside Chats

5. In 1937 this actress performed a skit about Adam And Eve that was so suggestive that NBC banned her from their radio network. Which actress stunned the censors
with her performance?
Hint

Lucille Ball
Mae West
Agnes Moorehead
Joan Alexander

6. At 12:41am, NBC radio interrupted regular programming for an important news bulletin on June 6, 1944. What event triggered this announcement? Hint

The Bombing of Hiroshima
The D Day Invasion
The Surrender of Japan
The Death of Franklin D. Roosevelt

7. The first commercial radio broadcast in the United States was on November 2, 1920 announcing election returns from the presidential race between Warren Harding and James Cox. What are the call letters of the station that aired this program? Hint

KDKA
WNYC
WBT
KMAT

8. Ignoring the danger, this famous American broadcaster reported on the German Blitz attacks on London as they happened. Listeners could hear the air raid sirens wailing in the background. What is his name? Hint

Edward R. Murrow
Walter Winchell
H.V. Kaltenborn
Hughes Rudd

9. The first broadcast of the human voice over the airwaves was in 1906 from what city? Hint

Brant Rock, Massachusetts
Menlo Park, New Jersey
New York City
Grovers Mill, New Jersey

10. Baseball continues to be a popular sport still broadcast by radio. The first radio broadcast of a baseball game was in 1921 in the United States. Which teams were playing? Hint

Pittsburg Pirates vs Philadelphia Phillies
Boston Red Sox vs St. Louis Cardinals
New York Yankees vs Brooklyn Dodgers
Detroit Tigers vs Baltimore Orioles


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On October 30, 1938 Orson Welles directed and narrated "The War Of The Worlds" which had thousands of radio listeners believing we were actually being invaded by Martians. On what weekly radio show was this famous program aired?

Answer: Mercury Theater On The Air

Because the program was written as a series of news bulletins that were sandwiched between what sounded like regular music programs, an estimated 1.7 million listeners believed that we were under a Martian invasion. Welles always claimed that it was not his intent to fool listeners.
2. Radio broadcaster Herb Morrison gave a very emotional live description of this tragedy which unfolded before his eye. What did Herb witness that led to his very emotional report?

Answer: The Hindenburg Disaster

On May 6, 1937 Herb Morrison was broadcasting a live report on the landing of the
German Zeppelin Hindenberg in Lakehurst, New Jersey. Suddenly the massive airship burst into flames, resulting in the deaths of 35 passengers on board and one
crewman on the ground. Morrison was obviously very distraught as he described to listeners what he was seeing.
3. One of the most significant moments in US history was when President Franklin D. Roosevelt made an address to Congress and it was carried live on the radio. What did President Roosevelt appear before Congress to talk about?

Answer: Declaration of War On Japan

On December 8, 1941 Roosevelt appeared before the United States Congress to request a declaration of war upon Japan. On December 7th, the Japanese had launched a massive, unprovoked surprise attack on Pearl Harbor which brought the United States into the war.
4. President Franklin D. Roosevelt numerous radio broadcasts which were designed to promote his economic recovery programs and give hope to Americans. What did he call his talks to Americans?

Answer: Fireside Chats

On thirty different occasions FDR went behind the mic to talk to Americans, give them hope and instill faith in his efforts.
5. In 1937 this actress performed a skit about Adam And Eve that was so suggestive that NBC banned her from their radio network. Which actress stunned the censors with her performance?

Answer: Mae West

Famed radio writer Arch Obler penned The Adam & Eve skit on "The Chase & Sanborn Hour" that resulted in NBC banning her from their entire radio network for West's suggestive performance as Eve.
6. At 12:41am, NBC radio interrupted regular programming for an important news bulletin on June 6, 1944. What event triggered this announcement?

Answer: The D Day Invasion

NBC broke into music from Harry James and His Orchestra for this announcement of the invasion of Europe by Allied forces.
7. The first commercial radio broadcast in the United States was on November 2, 1920 announcing election returns from the presidential race between Warren Harding and James Cox. What are the call letters of the station that aired this program?

Answer: KDKA

KDKA in Pittsburgh, Pennsylvania is generally recognized as the first commercial radio broadcasting station in the United States. The medium of radio began rapidly spreading across the country and by 1924 there were approximately 600 commercial radio stations in the United States.
8. Ignoring the danger, this famous American broadcaster reported on the German Blitz attacks on London as they happened. Listeners could hear the air raid sirens wailing in the background. What is his name?

Answer: Edward R. Murrow

Before the USA entered WWII, Edward R. Murrow was bringing the sounds of the terror that London was experiencing into our living rooms.
9. The first broadcast of the human voice over the airwaves was in 1906 from what city?

Answer: Brant Rock, Massachusetts

Reginald Fessenden, a Canadian who had worked for Thomas Edison, read a section from the Book of Luke about the birth of Jesus on December 24, 1906. Edison's labs were located in Menlo Park. Grovers Mill was the site of the landing of the Martians in Orson Welle's broadcast of "The War Of The Worlds".
10. Baseball continues to be a popular sport still broadcast by radio. The first radio broadcast of a baseball game was in 1921 in the United States. Which teams were playing?

Answer: Pittsburg Pirates vs Philadelphia Phillies

On August 5, 1921 Harold Arlin was the first announcer to broadcast a Major League Baseball game over radio station KDKA in Pittsburgh, Pennsylvania.
Source: Author rocknrun

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us