FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Victorian Edwardian Fashion Vocabulary Part 2
Quiz about Victorian Edwardian Fashion Vocabulary Part 2

Victorian Edwardian Fashion Vocabulary Part 2 Quiz


Players asked for Quiz 2. Fashion and social standards during the Victorian & Edwardian eras were both charming and daunting. Can you match the clue to its fashion vocabulary?

A matching quiz by researcher53. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Beauty Accessories & Fashion
  8. »
  9. Fashion & Beauty Mixture

Author
researcher53
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
384,942
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
296
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Twilled silk or cotton and worsted material used most often in mourning attire  
  Balbo
2. Hair combs were often embellished with this source material  
  Jupe
3. A winter weasel's fur used as a fashion statement  
  Bombazine
4. Material used in corsets and bodice lining  
  Jeweled Tiara
5. Worn to the opera to impress  
  Mother of Pearl
6. Long, box-pleated skirts that hung straight were sewn onto bodices to form this new 1888 style.  
  Pork Pie
7. A lacelike fabric with a uniform mesh  
  Ermine
8. 1800s loose fitting wool jacket or short coat  
  Net
9. Flat-topped Hat  
  Walking Dress
10. Groomed Facial Hair  
  Coutil





Select each answer

1. Twilled silk or cotton and worsted material used most often in mourning attire
2. Hair combs were often embellished with this source material
3. A winter weasel's fur used as a fashion statement
4. Material used in corsets and bodice lining
5. Worn to the opera to impress
6. Long, box-pleated skirts that hung straight were sewn onto bodices to form this new 1888 style.
7. A lacelike fabric with a uniform mesh
8. 1800s loose fitting wool jacket or short coat
9. Flat-topped Hat
10. Groomed Facial Hair

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Twilled silk or cotton and worsted material used most often in mourning attire

Answer: Bombazine

Up close, bombazine appears to have ridges or close texturing. The staple mourning color was black.
2. Hair combs were often embellished with this source material

Answer: Mother of Pearl

The lustrous embellishment was used on many items in fashion accessories due to its beauty and resiliency. Tortoise shell combs were commonly worn, although some tortoise shell designs could be quite opulently appealing.
3. A winter weasel's fur used as a fashion statement

Answer: Ermine

The ermine has a lovely white fur with dark tips and the fur was used to make elegant coats, wraps, muffs, and hats.
4. Material used in corsets and bodice lining

Answer: Coutil

The benefits of this fabric were its ability not to stretch and durability to keep the bones of the corset from digging into the body. The fabric could also be woven plain for those on a budget or with an elegant design for the upper echelon.
5. Worn to the opera to impress

Answer: Jeweled Tiara

In Victorian life, the opera was the ultimate of entertainment and the place to be seen. Including wearing jeweled tiaras, women would deck out in their finest as they knew the rest of society would be passing judgement.
6. Long, box-pleated skirts that hung straight were sewn onto bodices to form this new 1888 style.

Answer: Walking Dress

The walking dress also had bands of folds high across the stomach which were quite lovely for the day. These folds influenced the 1940s peplum design but with the folds being vertical opposed to the horizontal draping of the 1880s. By 1890, slimmer skirts were becoming more acceptable by society.
7. A lacelike fabric with a uniform mesh

Answer: Net

Netting during these 2 time periods was finer than netting used in petticoats for 50's poodle skirts. Many decorative items such as lace, shawls, day hair nets, undersleeves, and hats were netted. The foundation of reticules (handbag) was often netted.
8. 1800s loose fitting wool jacket or short coat

Answer: Jupe

Mostly men wore jupe jackets during the Victorian period, although as time passed women began wearing the style. Soon after, the Jupe style was introduced into children's fashion and the tot's warmer togs were absolutely adorable.
9. Flat-topped Hat

Answer: Pork Pie

The Pork Pie Hat was named after the look of a pork pie. This style of hat from the 1800's among several other style hats have continued to reinvent themselves throughout time. Several celebrities that have been known to wear pork pies are Justin Timberlake, Colin Farrell, Matt Smith, Buster Keaton, and "Breaking Bad" character Walter White.
10. Groomed Facial Hair

Answer: Balbo

The Balbo is a beard in two or three sections. It's a mustache combined with hair on the chin, often with a thin strip under the lower lip. With your whiskers shaved on each side of the lower lip strip, the Balbo looks like an inverted "T".
Celebrities who have worn the Balbo look are Johnny Depp, Robert Downey Jr., Heath Ledger; however, Christian Bale rocks the look.
Source: Author researcher53

This quiz was reviewed by FunTrivia editor eburge before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us