Quiz about Animal Analogies  Can you solve them
Quiz about Animal Analogies  Can you solve them

Animal Analogies: Can you solve them? Quiz


This is a quiz on analogies (comparisons). It's for kids since the questions aren't that hard. Sit back and enjoy. ^_^

A multiple-choice quiz by stripedape. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Animals for Kids
  8. »
  9. Animal Expressions and Wordplay

Author
stripedape
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
159,519
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
12188
Last 3 plays: federererer (10/10), Guest 223 (6/10), Guest 49 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Okay, here's the first analogy: Cat is to kitten as dog is to what? Hint

puppy
poodle
wolf
canine

2. Here's analogy number two: Frog is to amphibian as a tiger is to what? Hint

mammal
reptile
lion
bird

3. Comparison 3: Dog is to canine as cat is to what? Hint

meow
canine
frog
feline

4. Here's the fourth analogy: Fish is to gills as monkey is to what? Hint

gills
lungs
primate
baboon

5. Here's the fifth one: Pig is to snout as elephant is to what? Hint

snout
trunk
ear
nozzle

6. Rhode Island red is to chicken as Maine Coon is to what? Hint

raccoon
cat
dog
squirrel

7. Bird is to tweet as snake is to what? Hint

hiss
reptile
meow
slither

8. Turtle is to slow as cheetah is to what? Hint

big cat
slow
fast
lazy

9. Sylvester is to cat as Hector is to what? Hint

cat
bird
horse
dog

10. Mouse is to mice as goose is to what? Hint

gooses
flock
gander
geese


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Okay, here's the first analogy: Cat is to kitten as dog is to what?

Answer: puppy

If you said "puppy," then correct you would be. To figure this out you must first determine the relating factor between "cat" and "kitten." You should see that a baby cat is called a kitten. Using this information you should place it in the next factor, saying "What is a baby dog called?" Since a baby dog is called a puppy, then that would be the answer.
2. Here's analogy number two: Frog is to amphibian as a tiger is to what?

Answer: mammal

The correct answer "mammal." A frog is a type of amphibian. Looking at "tiger" it is easy to determine that a tiger is a type of mammal.
3. Comparison 3: Dog is to canine as cat is to what?

Answer: feline

The correct answer is "feline." Canine is a synonym (another name for) a dog. Using the same information, a feline is a synonym for a cat.
4. Here's the fourth analogy: Fish is to gills as monkey is to what?

Answer: lungs

If you said "lungs," then you're right. A fish uses its gills to breathe. A monkey uses lungs to breathe.
5. Here's the fifth one: Pig is to snout as elephant is to what?

Answer: trunk

If you said "trunk," then you just got 10 more points. A pig's nose is called a snout, and an elephant's nose is called a trunk.
6. Rhode Island red is to chicken as Maine Coon is to what?

Answer: cat

If you said "cat," then you're right. The relating factor in this comparison is specific breed of animal to animal. The Rhode Island red is a breed of chicken, and the Maine Coon is a breed of cat. They are also both larger sized animals compared to other cats and chickens.
7. Bird is to tweet as snake is to what?

Answer: hiss

The correct answer is "hiss." A bird makes noise by tweeting and a snake makes noise by hissing.
8. Turtle is to slow as cheetah is to what?

Answer: fast

If you said "fast," then you just earned yourself 10 more points. A turtle moves slowly, but a cheetah runs very fast. If you compared their speeds you could call it an "antonym," or the opposite of each other.
9. Sylvester is to cat as Hector is to what?

Answer: dog

If you said "dog," then you're absolutely correct. This is from the show "Sylvester and Tweety Mysteries." Sylvester is Granny's cat, and Hector is Granny's dog, who must protect tweety from being eaten by Sylvester.
10. Mouse is to mice as goose is to what?

Answer: geese

The right answer is "geese." The plural form of mouse is mice, and the plural form of goose is geese. Thanks for playing my quiz on animal analogies!
Source: Author stripedape

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 06 2022 : federererer: 10/10
Dec 02 2022 : Guest 223: 6/10
Dec 01 2022 : Guest 49: 9/10
Dec 01 2022 : GoodwinPD: 10/10
Nov 30 2022 : Guest 108: 8/10
Nov 27 2022 : Baldfroggie: 10/10
Nov 21 2022 : ozzz2002: 9/10
Nov 02 2022 : Guest 101: 10/10
Oct 13 2022 : Guest 122: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Animal Expression Matches Very Easy
2. Got Ants in Your Pants? Very Easy
3. Gone to the Dogs Very Easy
4. Animal Analogies IV Easier
5. Dog Got Your Tongue? Very Easy
6. Animal Sayings Very Easy
7. Idiomatic Animals Easier
8. Animal Analogies II Very Easy
9. Animal Aphorisms For Kids Easier
10. As Stubborn as a Mule Very Easy
11. Just Like an Animal! Easier
12. Animal Analogies III Average

12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us