Quiz about Fire Safety in the Home
Quiz about Fire Safety in the Home

Fire Safety in the Home Trivia Quiz


Do you know what to do if there is a fire in your home?

A multiple-choice quiz by i_guessed. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. Safety for Kids

Author
i_guessed
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
242,870
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
13744
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 180 (9/10), Guest 75 (10/10), Guest 82 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When should your family make a fire escape plan? Hint

Before there is a fire in your home.
After you have called to report the fire.
When the smoke alarm beeps.
Never. My family does not need a plan.

2. What should your family's fire escape plan include? Hint

An assigned task list and emergency phone numbers.
A safe and easy to remember place to meet after escaping a fire.
All of these.
A floor plan with two exits from every room clearly marked.

3. What should you do first if there is a fire in your home? Hint

Get out fast!
Hide in the closet.
Call the emergency line for help.
Take time to gather your toys, pets and other important things.

4. When escaping from a fire in your home, how should you exit the room? Hint

Run to the window and jump.
Stay low to the floor.
Open the door and walk through it normally.
Don't leave. Wait for your parents to come get you.

5. Where in your home might a fire occur? Hint

In the hallway.
Only in the kitchen.
Anywhere.
Next to the fireplace.

6. What makes a loud beeping sound when there is smoke in the air of your home? Hint

Smoking gun.
Smoke alarm.
Smoke jack.
Smokey Bear.

7. Which of these is dangerous and may cause a fire? Hint

Playing with matches, lighters or candles.
Putting a blanket or clothing over a lamp.
All of these.
Standing too close to the fireplace, wood stove, radiator or heater.

8. If there is an uncontrolled fire in your home, it is: Hint

Fun and exciting.
Scary and very dangerous.
Not dangerous at all.
Nice.

9. If someone gets too close to the fire while trying to escape and their clothes catch on fire, what should they do? Hint

Twist and shout.
Stop, drop and roll.
Panic, scream and run.
Jump up and down.

10. What should you do after escaping from a fire? Hint

Look for the cat in the closet.
Go back inside to call for help.
Stay outside.
Check the stove in the kitchen.




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When should your family make a fire escape plan?

Answer: Before there is a fire in your home.

Your family should make an escape plan before there is a fire in your home. Every family member needs to know what to do and where to go.
2. What should your family's fire escape plan include?

Answer: All of these.

Every member of your family as well as guests and friends who visit should be aware of the fire escape plan. Ideally, it should be posted in a visible area such as on the refrigerator.
3. What should you do first if there is a fire in your home?

Answer: Get out fast!

Remember to follow your family's fire escape plan. Alert the rest of your family by yelling "FIRE!" in a very loud voice, then get out as fast as you can and immediately go to your pre-planned meeting place.
4. When escaping from a fire in your home, how should you exit the room?

Answer: Stay low to the floor.

Many fire related injuries result from inhaling smoke. Smoke rises during a fire making it dark and difficult to see and hard to breathe. Stay low to the floor. The air is safest near the floor and visibility is clearer. Before opening a door, feel to see if it is hot. If the door is hot, use the other exit from the escape plan.
5. Where in your home might a fire occur?

Answer: Anywhere.

Kitchen fires are common, but fires can start anywhere. Electrical wires that can spark are present in every part of your home ... even the garage and attic. But fires can also result from other sources such as combustible materials exposed to heat from the sun or lightning.
6. What makes a loud beeping sound when there is smoke in the air of your home?

Answer: Smoke alarm.

Smoke alarms, also called smoke detectors, are important early warning tools. They make a loud beeping sound if they detect smoke in the air. Smoke alarms should be tested once a month by an adult to be sure they are working properly. The batteries should be changed every year. Ask an adult to show you where the smoke alarms are in your home and how they work.
7. Which of these is dangerous and may cause a fire?

Answer: All of these.

Lamps can be hot. Do not put anything over them, not even when playing. If you stand too close to a heat source, you could get burned. Matches or lighters should never be where you can reach them. Tell an adult right away if you see matches or lighters in a room. Never play with electrical cords or stick anything into an electrical receptacle. All of these can cause a fire and hurt you or your family.
8. If there is an uncontrolled fire in your home, it is:

Answer: Scary and very dangerous.

Fires are scary and very dangerous. They hurt and destroy things in your home. Fires can cause confusion. Those who do not have a plan could panic and put themselves at greater risk during a fire. That is why it is so important to make an escape plan and practise it before you need it.
9. If someone gets too close to the fire while trying to escape and their clothes catch on fire, what should they do?

Answer: Stop, drop and roll.

Remember these words; stop, drop and roll. They could save your life. Fire needs air to burn. Running and jumping lets more air get to the fire so it spreads very quickly. Rolling on the ground cuts off the supply of air and smothers the flames.
10. What should you do after escaping from a fire?

Answer: Stay outside.

Go directly to meet your family at the safe and easy to remember place chosen for the escape plan. Your parents may need to call the emergency line or the fire department from a neighbor's house. If they don't take you along, wait where you are for them to return. Stay outside no matter what. Do not go back inside for anything!
Source: Author i_guessed

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 180: 9/10
Jan 27 2023 : Guest 75: 10/10
Jan 26 2023 : Guest 82: 9/10
Jan 25 2023 : chang50: 10/10
Jan 24 2023 : Guest 199: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 84: 8/10
Jan 22 2023 : Guest 15: 10/10
Jan 21 2023 : ozfei: 10/10
Jan 20 2023 : donna399: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Internet Piracy For Kids! Very Easy
2. The Wild World of Wiring Easier
3. Street Smarts Very Easy
4. Stay Safe Online Very Easy
5. Safety in the Lab! Easier
6. Call the Police Very Easy
7. Car Safety Very Easy
8. School Bus Safety Easier
9. Safety in the Sun Average
10. Better Safe Than Sorry Very Easy
11. Public Safety for Kids Very Easy
12. Stay Safe Around the House Very Easy

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us