Quiz about Safety in the Sun
Quiz about Safety in the Sun

Safety in the Sun Trivia Quiz


Don't let today's fun in the sun become tomorrow's sorrow. Protect yourself from the sun's harmful rays.

A multiple-choice quiz by i_guessed. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. Safety for Kids

Author
i_guessed
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
255,673
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
5994
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (9/10), rubytops (9/10), Guest 87 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. We are told that too much fun in the sun can be dangerous. What are some of its harmful effects? Hint

Skin damage; sunburn, risk of future skin cancer
Health risks; dehydration, heat related illness, immune system damage
Eye damage; burned cornea, future threat of cataracts
All of these

2. What time of the day are the sun's rays the strongest and most dangerous? Hint

Late morning to mid afternoon
Mid afternoon to evening
Early morning to mid morning
Early evening to dusk

3. Which of these is one of the best ways to protect yourself from getting too much sun while outdoors? Hint

Get wet
Cover up
All of these
Only go outdoors on cool or cloudy days

4. If you plan to be in the sun for a long time, what should you rub on your skin? Hint

Baby oil
Sunscreen
Aloe vera gel
Suntan lotion

5. Even if you don't normally do so, you can get sunburn if you take certain medications.

True
False

6. What is the meaning of UV? Hint

Universal
Unveiled
Ultimate vision
Ultraviolet

7. You should also wear sunglasses to protect your eyes in sunlight. What is it important to look for when buying sunglasses for this purpose?
Hint

Lenses with a dark tint
UV protection
Durable frames
Proper fit

8. Sometimes despite your best efforts, you still get sunburned. What should you do? Hint

All of these
Take a cool (not cold) bath or apply cool compresses
Stay out of the sun until the sunburn has healed
Apply aloe vera gel, moisturizing lotion, or hydrocortisone cream if severe

9. Is exposure to sunlight always bad for you?

Yes
No

10. In order to get enough vitamin D during the summer, how much time should you spend in the sun? Hint

One hour a day once per week
Ten minutes a day most days of the week
Thirty minutes a day twice per week
None, it's too dangerous


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We are told that too much fun in the sun can be dangerous. What are some of its harmful effects?

Answer: All of these

If you have been sunburned, you know it hurts. But did you know that your eyes can be damaged too? Also, too much heat from the sun might cause fainting, heat exhaustion or heat stroke in extreme cases. If you start to feel cold, then you are too hot.
2. What time of the day are the sun's rays the strongest and most dangerous?

Answer: Late morning to mid afternoon

You should avoid spending lots of time outdoors when the sun is highest in the sky from 10:00 AM to 2:00 PM (11:00AM to 3:00PM Daylight Saving Time). The sun's UV rays travel through clouds, so even on cloudy days you can get a sunburn.
3. Which of these is one of the best ways to protect yourself from getting too much sun while outdoors?

Answer: Cover up

Take along an umbrella or tent when going to the beach. To ensure your clothes will block rays, put your hand inside and make sure you can't see it through a single layer of cloth.
4. If you plan to be in the sun for a long time, what should you rub on your skin?

Answer: Sunscreen

A minimum of SPF-15 (Sun Protection Factor) sunscreen should be applied 30 minutes before going outdoors and every 2-3 hours afterward (SPF-30+ is even better). If you're swimming, make sure it's waterproof. Don't forget your lips, ears, feet, back of the neck, and shoulders underneath swimsuit straps.
5. Even if you don't normally do so, you can get sunburn if you take certain medications.

Answer: True

Some medications, especially antibiotics and acne medications, can cause the skin to be more sensitive to UV rays. You should ask the pharmacist if they are known to cause increased sun sensitivity before going outdoors.
6. What is the meaning of UV?

Answer: Ultraviolet

Sunlight is made up of three types of invisible ultraviolet rays: UVA, UVB and UVC. UVA is the most common. UVB is less common but more dangerous. UVC is the most dangerous, but most of it is blocked by the earth's ozone layer.
7. You should also wear sunglasses to protect your eyes in sunlight. What is it important to look for when buying sunglasses for this purpose?

Answer: UV protection

Not all sunglasses are the same. Some have special UV filters to protect the eyes from sun exposure. Always choose a pair with a "100% UV protection" label.
8. Sometimes despite your best efforts, you still get sunburned. What should you do?

Answer: All of these

Usually a sunburn is not apparent until later. Sunburns hurt so a mild pain reliever may be helpful. NEVER use petroleum based products (like Vaseline) on sunburn. Also avoid products containing benzocaine which might irritate the skin. If your sunburn is very bad, you should see a doctor.
9. Is exposure to sunlight always bad for you?

Answer: No

In fact, sunlight is our best source of vitamin D. Vitamin D helps our bodies absorb calcium which gives us strong bones and teeth.
10. In order to get enough vitamin D during the summer, how much time should you spend in the sun?

Answer: Ten minutes a day most days of the week

Exposing about 15% of your skin (face, arms and hands) to sunlight for 10 minutes a day during the summer, 15-20 for spring and fall, and 30 in the winter will provide enough vitamin D for most people. You should still avoid the strongest rays of the day.
Source: Author i_guessed

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : Guest 71: 9/10
Jan 29 2023 : rubytops: 9/10
Jan 14 2023 : Guest 87: 6/10
Jan 06 2023 : DeepHistory: 10/10
Jan 05 2023 : CardoQ: 10/10
Jan 03 2023 : zorba_scank: 8/10
Dec 31 2022 : colbymanram: 10/10
Dec 18 2022 : Andyboy2021: 10/10
Dec 13 2022 : Guest 184: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Stay Safe Online Very Easy
2. Do You Know Right From Wrong? Very Easy
3. Stay Safe Around the House Very Easy
4. Keep Right Very Easy
5. Public Safety for Kids Very Easy
6. I Hear Pipers Piping Very Easy
7. Airport Safety for Kids Very Easy
8. Call the Police Very Easy
9. Firestarter Very Easy
10. Do You Know About Cycling Safety? Very Easy
11. Internet Piracy For Kids! Very Easy
12. Hospital Safety for Kids Very Easy

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us