Quiz about Firestarter
Quiz about Firestarter

Firestarter Trivia Quiz


For many, home is the safest place on Earth, and though it might be, there are still materials inside it that can provoke fire. Take this quiz and find out some of the stuff you should be careful with so you don't end up being a firestarter. Good luck!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. Safety for Kids

Author
Lpez
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
359,373
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1408
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 87 (6/10), zorba_scank (10/10), Guest 199 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This word is a synonym for a bout or a contest, but it is not as fun, as when friction happens with this object, fire is started due to heat. What is this object? Hint

Match
Zippo
Game
Friction-fire

2. You might recall this part of your birthday cake, because you had to blow the fire off it! What am I referring to? Hint

Candle
Tray
Cake
Fork

3. Which kind of stone can make fire if rubbed against another stone or hard material? Hint

Basalt
Marble
Clay
Flint

4. You should never hang clothes or material over a lamp.

True
False

5. If you like to cook, you will need to be in contact with fire, however, this doesn't mean you need to get hurt. Wearing which object would reduce the possibility of you burning when holding something hot? Hint

Rubber gloves
Paper mitts
Oven mitts
Pants

6. Which material, used in cars to make them start, is extremely flammable? Hint

Metal
Gasoline
Car keys
The pedals

7. Wildfires can occur in forests, as plants can burn pretty easily. Although human activity can cause them, which natural phenomenon can and has also caused wildfires? Hint

Rain
Tsunamis
Hurricanes
Lightning

8. Another device fire can be started with is the lighter. Which of these would you most likely find in a lighter? Hint

Chocolate milk
Propane
Car gasoline
Lithium

9. Electricity can also be the cause for major fires. Which of these should you never do when handling electrical cables? Hint

Be completely dry before touching any electricity
Turn off any electrical equipment before unplugging it
Keep cables away from fire
Pull at the cables to unplug them far away from where they are connected

10. Now that you know some ways a fire can be started, it's time for you to learn some fire terms! Someone who starts fires in purpose and to get personal gratification can be called a firestarter, or which other word? Hint

Ludomaniac
Kleptomaniac
Pyromaniac
Trichotillomaniac


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This word is a synonym for a bout or a contest, but it is not as fun, as when friction happens with this object, fire is started due to heat. What is this object?

Answer: Match

There are "household safe" matches, which are called this way because they won't ignite unless there is strong friction involved, but you must be careful when touching them. The best thing is to let an adult handle matches, and anything fire-related that could injure you.
2. You might recall this part of your birthday cake, because you had to blow the fire off it! What am I referring to?

Answer: Candle

Candles are used not just in cakes, but in many religious celebrations or simply for light. You should be very careful when using candles, and always ask an adult to light them up for you.
3. Which kind of stone can make fire if rubbed against another stone or hard material?

Answer: Flint

This is one of the oldest methods to produce fire in human history. Cavemen used this method to keep themselves warm and cook their food.
4. You should never hang clothes or material over a lamp.

Answer: True

Clothes and similar objects like blankets are absolutely hazards when placed over a lamp, given that it can be very hot and the heat would be transmitted to the clothes, producing fire. Now, this is not the only object that can start a fire if placed in a hot surface, so be careful!
5. If you like to cook, you will need to be in contact with fire, however, this doesn't mean you need to get hurt. Wearing which object would reduce the possibility of you burning when holding something hot?

Answer: Oven mitts

Wearing oven mitts when taking anything out of the oven or just grabbing a pan is the best way of preventing injuries. Wearing pants wouldn't help very much in this situation, would it? You should never have paper or rubber close to fire, as these are both very flammable materials.
6. Which material, used in cars to make them start, is extremely flammable?

Answer: Gasoline

Gasoline is one of the most flammable materials in the world. Even though it is unlikely you will ever be in direct contact with gasoline, never, NEVER have fire close to a place where gasoline might be present, like a gas station or a car. It is extremely dangerous.
7. Wildfires can occur in forests, as plants can burn pretty easily. Although human activity can cause them, which natural phenomenon can and has also caused wildfires?

Answer: Lightning

You can prevent some wildfires, but not all, as many can be caused by either lightning, volcanic eruptions and sparks from rockfalls. Still, you are able to prevent some, by telling your parents to not smoke in forest areas and be very careful with bonfires.
8. Another device fire can be started with is the lighter. Which of these would you most likely find in a lighter?

Answer: Propane

Propane and butane are often present in lighters in order for them to ignite. Lighters are frequently used to light cigarettes and cigars, and you should never touch them unless there is an adult present who approves it.
9. Electricity can also be the cause for major fires. Which of these should you never do when handling electrical cables?

Answer: Pull at the cables to unplug them far away from where they are connected

Pulling a cable from a long distance can make the cable tear, causing it to liberate sparks, which can be a fire hazard. Remember, NEVER touch any electrical equipment when wet, and if possible, turn off any electrical device before unplugging it. Keeping them away from fire is just common sense, as fire can provoke more fire!
10. Now that you know some ways a fire can be started, it's time for you to learn some fire terms! Someone who starts fires in purpose and to get personal gratification can be called a firestarter, or which other word?

Answer: Pyromaniac

Firestarters or pyromaniacs feel the urge to start fires to relieve tension and relax. They are also called arsonists. Behaviors like these are very dangerous and can lead to accidents, even death, so be safe!

The other choices are different kinds of addictions. A kleptomaniac is one who steals compulsively to feel the same gratifying feelings as pyromaniacs, while trichotillomaniacs are those who compulsively pull out their hair and a ludomaniac is someone who bets or gambles compulsively.
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 14 2023 : Guest 87: 6/10
Jan 03 2023 : zorba_scank: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 199: 9/10
Dec 18 2022 : anaw3430: 9/10
Dec 13 2022 : Guest 184: 7/10
Dec 07 2022 : Guest 87: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Stay Safe Online Very Easy
2. Stay Safe Around the House Very Easy
3. Do You Know Right From Wrong? Very Easy
4. Public Safety for Kids Very Easy
5. I Hear Pipers Piping Very Easy
6. Keep Right Very Easy
7. Airport Safety for Kids Very Easy
8. Do You Know About Cycling Safety? Very Easy
9. Call the Police Very Easy
10. Internet Piracy For Kids! Very Easy
11. Hospital Safety for Kids Very Easy
12. Fire Safety in the Home Very Easy

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us