Quiz about Safety in the Lab
Quiz about Safety in the Lab

Safety in the Lab! Trivia Quiz


Science can be great fun but if you are not careful and aware of your surroundings, accidents may happen! [Suitable for slightly older children.]

A multiple-choice quiz by jonnowales. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. Safety for Kids

Author
jonnowales
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
301,867
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4530
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 87 (7/10), CardoQ (10/10), zorba_scank (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The physics lab at school is often seen as one of the safest amongst the sciences due to no chemicals being used. So, your friend tells you that you can play about there because no one ever gets hurt. Is your friend giving you good advice?

Yes
No

2. In your school's physics classroom your teacher allows you to experiment with magnets and iron filings. What could you use to directly protect your vision? Hint

Goggles
Lab Coat
Gloves
You can't do anything

3. One of the main dangers in the physics lab is the use of heavy objects and knowing about certain weights and measures is all part of lab safety. Which of the following units of measurement would be seen on a metal weight indicating mass? Hint

N
m
Pa
kg

4. The biology lab has a few surprises lurking and students must be cautious. Eye protection must absolutely be worn when handling which of the following? Hint

Dyes
Sunflowers
Food
Water

5. In the biology lab you undertake an experiment to see how temperature affects the rate of photosynthesis in a plant. Regarding safety, which of the following temperatures would be the most dangerous to set the water bath to? Hint

100 degrees C
30 degrees C
35 degrees C
5 degrees C

6. In the biology lab you have a selection of mushrooms freshly picked by your teacher from the local woodlands. The teacher wants you to find out how much energy is in the mushroom by using a calorimeter; however, a student asks if they can be eaten. How would the teacher respond? Hint

Yes, but only if you wash your hands first
Yes, go ahead
No, they could be poisonous
Yes, but only if you ask me again; nicely this time

7. The chemistry lab is a place where you can have a lot of fun so long as you stay safe. On all of the glassware that contain chemicals there are symbols which show the potential dangers. What does a skull and cross bones specifically tell us about a chemical? Hint

It is flammable
It is an irritant
It is toxic
It is harmful

8. You are working with an acid in your chemistry lesson called hydrochloric acid and you spill some of it onto your hand. Luckily for you it is a rather weak solution of hydrochloric acid but you still feel a little itch. Which of the following could result from the acid spill? Hint

Swelling
Rash
All of these
Blister

9. Chemicals, if strong enough, can, as well as affecting your skin, bleach your clothes. Which of the following would you normally wear to protect your clothes? Hint

Goggles
Your father's best coat
Gloves
Lab coat

10. In the chemistry lab you will likely see many Bunsen burners. These produce flames so that you can heat things including water and chemicals. When the burner is on and you are planning to use it soon, what colour should the flame be if you are not planning to use the burner immediately? Hint

Blue
Apple Green
Lilac
Yellow - Orange




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The physics lab at school is often seen as one of the safest amongst the sciences due to no chemicals being used. So, your friend tells you that you can play about there because no one ever gets hurt. Is your friend giving you good advice?

Answer: No

Absolutely not! In some physics experiments you may be using electricity which can potentially kill someone if it isn't treated with respect. You may often have heard your parents warn you not to fiddle with plug sockets for the same reason.
2. In your school's physics classroom your teacher allows you to experiment with magnets and iron filings. What could you use to directly protect your vision?

Answer: Goggles

Goggles aren't really essential when using iron filings, but, there is nothing wrong with being cautious. In hospitals there are machines called MRI scanners and they are basically giant magnets. If you need an MRI scan and you have unknown iron filings in your eye, you could have an accident as iron is magnetic!
3. One of the main dangers in the physics lab is the use of heavy objects and knowing about certain weights and measures is all part of lab safety. Which of the following units of measurement would be seen on a metal weight indicating mass?

Answer: kg

If you know how heavy something is you can prepare yourself for any accidents that could happen. If the metal weight has a mass of 0.1kg it is not likely to do much harm if it was dropped on to your foot. If the metal weight has a mass of 10kg, it is more likely to cause an injury. To prevent heavy objects from falling to the floor, make sure everything is placed at the centre of the work surface.

The unit 'kg' stands for kilogram and is the scientific unit of mass.
4. The biology lab has a few surprises lurking and students must be cautious. Eye protection must absolutely be worn when handling which of the following?

Answer: Dyes

Food, sunflowers and water, when used in biology, are usually pretty harmless and as such there is no great need for goggles. When cutting pieces of food to discover its biology, care should be taken with sharp blades.

Dyes can for one stain clothing and can also stain the skin as well. If you get a dye in your eye, immediately alert your teacher or technician who will help you with eye-washing equipment.
5. In the biology lab you undertake an experiment to see how temperature affects the rate of photosynthesis in a plant. Regarding safety, which of the following temperatures would be the most dangerous to set the water bath to?

Answer: 100 degrees C

Photosynthesis is the way that plants obtain their food. Unlike humans and other animals they make their own food instead of having to eat something else to get their energy.
If the liquid in the water bath is around the 100 degrees centigrade mark then it is classed as boiling water. If you put your hand in this you can expect a trip to your local hospital!
6. In the biology lab you have a selection of mushrooms freshly picked by your teacher from the local woodlands. The teacher wants you to find out how much energy is in the mushroom by using a calorimeter; however, a student asks if they can be eaten. How would the teacher respond?

Answer: No, they could be poisonous

If the mushrooms have been picked from a woodland instead of being bought from a supermarket then you are advised not to eat them! Some mushrooms are so poisonous that they could even kill the person who puts the fungus in their mouth.
7. The chemistry lab is a place where you can have a lot of fun so long as you stay safe. On all of the glassware that contain chemicals there are symbols which show the potential dangers. What does a skull and cross bones specifically tell us about a chemical?

Answer: It is toxic

The chemical that is contained in the bottle with the skull and cross bones on may be all of these things but the label specifically indicates the chemical is toxic. An irritant is shown by a big cross with a small 'i' to its side, harmful is another big cross and flammable is a flame. These labels are commonplace in Europe.
8. You are working with an acid in your chemistry lesson called hydrochloric acid and you spill some of it onto your hand. Luckily for you it is a rather weak solution of hydrochloric acid but you still feel a little itch. Which of the following could result from the acid spill?

Answer: All of these

When you first start studying science and chemistry all the chemicals you come across will be weak so nothing drastic is likely to happen to you. However, if a chemical spills onto your skin you can still get a rash, swelling or blister. Inform the teacher or technician immediately if this happens!
I remember on one occasion, when I was being foolish in the lab, that I carelessly tipped quite a concentrated specimen of sulfuric acid on my hand and it resulted in a nasty blister. Luckily for me it was only a small amount or it could have been a lot worse.
9. Chemicals, if strong enough, can, as well as affecting your skin, bleach your clothes. Which of the following would you normally wear to protect your clothes?

Answer: Lab coat

Whenever you watch medical or forensic science TV programmes such as "House MD" you often see the doctors and scientists rushing around with long white coats on; these are lab coats. As you begin to study more advanced science where you deal with more dangerous chemicals you will have to wear these.
10. In the chemistry lab you will likely see many Bunsen burners. These produce flames so that you can heat things including water and chemicals. When the burner is on and you are planning to use it soon, what colour should the flame be if you are not planning to use the burner immediately?

Answer: Yellow - Orange

Whenever you leave your experiment for any reason, make sure the hole at the base of the Bunsen burner is closed and there is a visible orange flame. If you leave the flame as blue (very hot) which is hard to see, people could burn themselves. If the flame is lilac or apple green you are probably doing some flame tests!

I hope you enjoyed the quiz.
Source: Author jonnowales

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 13 2023 : Guest 87: 7/10
Jan 05 2023 : CardoQ: 10/10
Jan 03 2023 : zorba_scank: 9/10
Dec 13 2022 : Guest 184: 7/10
Dec 11 2022 : Guest 70: 8/10
Dec 09 2022 : Guest 87: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Safety in the Water Easier
2. Weather Safety For Kids Very Easy
3. The Wild World of Wiring Easier
4. Fire Safety in the Home Very Easy
5. Going Cooking? Easier
6. Hospital Safety for Kids Very Easy
7. Keep Right Very Easy
8. Airport Safety for Kids Very Easy
9. Firestarter Very Easy
10. Safety in the Sun Average
11. Car Safety Very Easy
12. Right or Wrong for Kids Very Easy

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us