FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Its All Greek To Me
Quiz about Its All Greek To Me

It's All Greek To Me Trivia Quiz


The ancient Greeks attributed many of the things they saw and experienced in their daily lives to various gods and goddesses. Let's see if you can recognize some of them from their descriptions.

A multiple-choice quiz by OldManJack. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. Myths and Legends for Kids

Author
OldManJack
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
400,155
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
666
- -
Question 1 of 10
1. Let's start with the king of all the gods. Whenever you see lightning bolts getting tossed around in a storm, this is the guy doing it. Who is he? Hint


Question 2 of 10
2. As punishment for giving fire to humans, this Titan was bound to a rock and an eagle comes every day to eat out his liver. It grows back overnight so that the eagle can come back the next day and eat it again. Hint


Question 3 of 10
3. Hades, the god of the Underworld, fell in love with this goddess but he knew that her mother would never approve. So he kidnapped her and dragged her down into the Underworld. Hint


Question 4 of 10
4. The Greeks believed that when you see the sun in the sky, it is really this god, driving his chariot pulled by four horses. The element helium is named after him. Hint


Question 5 of 10
5. This god is the bringer of sleep and without him you would spend all night lying on your back staring at a dark ceiling, unable to fall asleep. Hint


Question 6 of 10
6. This lesser-known goddess is the goddess of family and house. If everything is going well in your home, then she is the one to thank. Hint


Question 7 of 10
7. This lesser-known god is known as the Keeper of the Winds. When you feel a breeze blowing on your face, that's him. Hint


Question 8 of 10
8. This important goddess is the personification of the Earth. Without her, we would have no ground to stand on. Hint


Question 9 of 10
9. This is the goddess of wisdom, courage, law and justice. She is the goddess that the city of Athens was named after. Hint


Question 10 of 10
10. This last goddess is the personification of the rainbow. She is very colorful and you can sometimes see her appear after a rainstorm. A part of the eye is named after her. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : shinypopuri: 10/10
Apr 26 2024 : Johnmcmanners: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let's start with the king of all the gods. Whenever you see lightning bolts getting tossed around in a storm, this is the guy doing it. Who is he?

Answer: Zeus

Zeus was actually the youngest of the children of Cronus and Rhea to be born. The reason so many people think he's the eldest is because all the others had to be pulled out of his dad's stomach because he swallowed them all before Zeus was born. I suppose that's why he was never in the running for father of the year.
2. As punishment for giving fire to humans, this Titan was bound to a rock and an eagle comes every day to eat out his liver. It grows back overnight so that the eagle can come back the next day and eat it again.

Answer: Prometheus

The ancient Greek play, "Prometheus Bound" by Aeschylus, tells the story of Prometheus. It is said that an eagle was chosen to eat out his liver because the eagle is the symbol of Zeus.
3. Hades, the god of the Underworld, fell in love with this goddess but he knew that her mother would never approve. So he kidnapped her and dragged her down into the Underworld.

Answer: Persephone

After her daughter was kidnapped, her mother Demeter searched all over the earth for her, ignoring her normal duties. Since she was the goddess of fertility, all plant life died. The wailing of humans caused Zeus to tell Hades to let her return to the upper world for six months of the year.

When she returns, that is spring and everything grows, but when she returns to the Underworld, everything dies and that is the reason for winter.
4. The Greeks believed that when you see the sun in the sky, it is really this god, driving his chariot pulled by four horses. The element helium is named after him.

Answer: Helios

Helios is the son of Hyperion and Theia and is the brother of Selene (the Moon) and Eos (the dawn). He is the grandson of Gaea and Uranus. Looks like they're keeping the most significant astronomical bodies all in the same family.
5. This god is the bringer of sleep and without him you would spend all night lying on your back staring at a dark ceiling, unable to fall asleep.

Answer: Hypnos

Hypnos is a gentle god who helps mortal humans in their time of need. The river Lethe (forgetfulness) flows from his cave. His brother Thanatos is the god of a peaceful death.
6. This lesser-known goddess is the goddess of family and house. If everything is going well in your home, then she is the one to thank.

Answer: Hestia

Hestia is the goddess of hearth and homes, as well as architecture, domesticity, family and the state. She is the older sister to Zeus, Poseidon, Hades, Demeter and Hera. She personified the fire burning in the hearth of every home and this fire was never allowed to go out unless it was ritually extinguished.
7. This lesser-known god is known as the Keeper of the Winds. When you feel a breeze blowing on your face, that's him.

Answer: Aeolus

Aeolus is mentioned in the book "The Odyssey" where he helped Odysseus by giving him a bag that contained all the winds, except for the gentle west wind that would return him to home. But his crew thought it contained riches and when they opened it, the winds blew their boat every which way and it took them much longer to return home.
8. This important goddess is the personification of the Earth. Without her, we would have no ground to stand on.

Answer: Gaea

This is perhaps the most fundamental of all the gods. She was born out of Chaos (nothingness) and gave birth to Uranus (the sky) as well as to the Titans and the three Cyclops and the three Hecatoncheires, as well as several others.
9. This is the goddess of wisdom, courage, law and justice. She is the goddess that the city of Athens was named after.

Answer: Athena

Athena has no mother. One day Zeus had a really bad headache, and SHAZAM, Athena sprang from his forehead, fully grown and wearing armor. The front half of the famous Parthenon in Athens was occupied by a huge statue of Athena.
10. This last goddess is the personification of the rainbow. She is very colorful and you can sometimes see her appear after a rainstorm. A part of the eye is named after her.

Answer: Iris

Iris is a messenger of the gods, although Mercury is more famous for that. She is usually depicted as a beautiful young woman carrying a pitcher of water. Surprisingly, she is the sister of the Harpies which are usually depicted as vultures with human heads. Now there's a family with some diverse genes.
Source: Author OldManJack

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us