FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tennis for Kids
Quiz about Tennis for Kids

Tennis for Kids! Trivia Quiz


Tennis is a sport played in many countries around the world. Do you know the basics of this deeply physical but deeply rewarding game? Enjoy!

A multiple-choice quiz by jonnowales. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. Sports for Kids

Author
jonnowales
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
284,712
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4579
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 83 (9/10), Guest 49 (9/10), granpa46 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The basis of the game is, in effect, simple - try to hit the ball past your opponent! However, what is the barrier between the two (sometimes four) players? Hint


Question 2 of 10
2. Around a tennis court are many line judges who are there to see whether or not the ball has been hit in to the correct part of the court. What does the judge shout out if the ball lands in the wrong area during a rally? Hint


Question 3 of 10
3. To start each point of the match, the ball must be hit to the other player with what is usually an overarm shot. What is this movement called? Hint


Question 4 of 10
4. The line judges are under the control of a chief decision-maker. This man or woman usually has the final say on disputed matters. What is the official name given to this person? Hint


Question 5 of 10
5. To be able to play the game, a tennis player needs to carry a piece of equipment. It is used to hit the ball back to the other player. What is the name given to this? Hint


Question 6 of 10
6. If you hit the ball at the other player you lose the point.


Question 7 of 10
7. Professional tennis players have to keep a high fitness level and they can often be seen eating fruit during breaks. Which of these fruits are often munched on by tennis players court side? Hint


Question 8 of 10
8. What is the name of the famous grass-based grand slam tournament that takes place in London? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the tennis player who won the British grand slam singles event five times in a row from 2003 to 2007? Hint


Question 10 of 10
10. The tennis scoring system can be confusing to those not familiar with the game. What is the name given to a score that is tied at 40-40? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : Guest 83: 9/10
May 18 2024 : Guest 49: 9/10
May 17 2024 : granpa46: 10/10
Apr 23 2024 : RedRobin7: 8/10
Apr 13 2024 : dippo: 9/10
Apr 08 2024 : realmccoy72: 10/10
Apr 07 2024 : Guest 76: 2/10
Apr 05 2024 : Guest 86: 10/10
Apr 04 2024 : Guest 116: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The basis of the game is, in effect, simple - try to hit the ball past your opponent! However, what is the barrier between the two (sometimes four) players?

Answer: Net

The net makes sure that the player hits the ball at a reasonable height. If you hit the ball too low such that it is stopped by the net, you lose the point!
2. Around a tennis court are many line judges who are there to see whether or not the ball has been hit in to the correct part of the court. What does the judge shout out if the ball lands in the wrong area during a rally?

Answer: Out

Often when the line judge says the ball has landed out of the court of play the player gets annoyed. There are sometimes heated arguments about whether or not it was out or not. In some tournaments, it is now possible to challenge the line judge's call and the decision can be changed.
3. To start each point of the match, the ball must be hit to the other player with what is usually an overarm shot. What is this movement called?

Answer: Serve

The professional tennis players can often hit the ball very fast and it goes past the other player without them even touching it. This is called an ace and they are often very impressive. Some funny moments occur when the players serve the ball at high speeds and the line judge has to dodge it very quickly or it could hurt!
4. The line judges are under the control of a chief decision-maker. This man or woman usually has the final say on disputed matters. What is the official name given to this person?

Answer: Umpire

The umpire sits in a very high chair so that he or she can see all of the lines on the court so that the best decision can be made. They also keep score of the match and keep track of who is to serve and when a new set of tennis balls are needed.
5. To be able to play the game, a tennis player needs to carry a piece of equipment. It is used to hit the ball back to the other player. What is the name given to this?

Answer: Racket

A tennis racket (or racquet) is important and professional players are very skilled with this piece of equipment. They can use it to softly tap the ball over the net and to hit the ball at a very fast pace. It used to be made of wood, however, they are now made of various metal alloys and other substances.
6. If you hit the ball at the other player you lose the point.

Answer: False

Nope, it is the opposite in fact! Even if the ball was going out of play, if the player cannot get out of the way of the ball such that it hits them, the person who hit the ball gains the point. This kind of thing can happen a lot in doubles matches.
7. Professional tennis players have to keep a high fitness level and they can often be seen eating fruit during breaks. Which of these fruits are often munched on by tennis players court side?

Answer: Bananas

Bananas, apart from being nutritious, have a high energy content which allows the player to refresh over the breaks. They also drink plenty of water, especially in hotter countries, as well as other drinks which help the body to stay energetic.
8. What is the name of the famous grass-based grand slam tournament that takes place in London?

Answer: Wimbledon

This could be worked out with a bit of knowledge from your geography lessons! London is the capital of England and therefore can't be in the US, France or Australia. Wimbledon is the area of London where the competition takes place. Spectators often enjoy the tennis whilst eating strawberries and cream.
9. What is the name of the tennis player who won the British grand slam singles event five times in a row from 2003 to 2007?

Answer: Roger Federer

Roger Federer is a Swiss born tennis player and was particularly difficult to beat. He placed himself amongst the greats of the game after winning Wimbledon five consecutive times, a feat only achieved by Björn Borg and William Renshaw (who actually won it six times in a row).
10. The tennis scoring system can be confusing to those not familiar with the game. What is the name given to a score that is tied at 40-40?

Answer: Deuce

Interestingly, the word deuce is used in all of the grand slam events except the French Open! They use the word égalité instead which literally means equality.

Thanks for playing and I hope you enjoyed the quiz!
Source: Author jonnowales

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us