Quiz about The FarDistant Oxus
Quiz about The FarDistant Oxus

The Far-Distant Oxus Trivia Quiz


"The Far-Distant Oxus" is the first of three books written by Katharine Hull and Pamela Whitlock. It was first published in 1937. Here is a fairly basic quiz about this charming outdoors adventure set in an attractive part of the English countryside.

A multiple-choice quiz by Ampelos. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors A - K
  8. »
  9. H Authors

Author
Ampelos
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
388,970
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
93
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The authors of "The Far-Distant Oxus" sent the manuscript to a well-known author of children's books. He would later write the introduction to the first edition. Who was he? Hint

John Masefield
J.P Barrie
Rudyard Kipling
Arthur Ransome

2. From the introduction to the novel "the Far-Distant Oxus", we learn that the two authors, Katharine Hull and Patricia Whitlock, wrote this book while they were teenagers attending a girls' school

True
False

3. In what part of England is "The Far-Distant Oxus" set? Hint

Exmoor
Dartmoor
Lake District
Yorkshire Dales

4. "The Far-Distant Oxus" begins with three children from London, two sisters and their brother, arriving at the farm where they will be staying during the summer vacation. Who is NOT one of these children? Hint

Frances
Bridget
Anthony
Roger

5. What method of transportation do the children in "The Far-Distant Oxus" use to get around in their adventures? Hint

Bicycles
Sailing boats
Ponies
Canoes

6. What is the name of the mysterious dark-haired boy who seems to live out on the moor? Hint

Peter
Tom
Dick
Maurice

7. What is the great adventure of the story? Hint

To follow the River Oxus down to the sea
To stage a pageant at the local summer fair
To camp for a week on the slopes of Mount Elbruz
To help a local poacher evade the authorities

8. The children from London meet up with three local children: the mysterious dark-haired boy and a brother and sister. What is the name of the sister? Hint

Dorothea
Jennifer
Susan
Titty

9. What is the story behind the mysterious dark-haired boy whom the children from London meet? Hint

He is an illegitimate son of a local land-owner.
We are never told in the three books.
He is a runaway from a gypsy caravan.
He is a free-spirited outdoors enthusiast from London.

10. When the children in "The Far-Distant Oxus" reach the sea, what sporting activity do they play on the beach? Hint

Beach volleyball
Beach cricket
Pony races
Football (soccer)


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The authors of "The Far-Distant Oxus" sent the manuscript to a well-known author of children's books. He would later write the introduction to the first edition. Who was he?

Answer: Arthur Ransome

Arthur Ransome was the author of the very popular children's series, "Swallows and Amazons", about youngsters having adventures in the great outdoors. When he received the manuscript and was convinced that the authors were in fact hitherto unpublished newcomers, he took it to his publisher and announced, "I have this year's best children's work under my arm", adding quickly that it was not his own work.
2. From the introduction to the novel "the Far-Distant Oxus", we learn that the two authors, Katharine Hull and Patricia Whitlock, wrote this book while they were teenagers attending a girls' school

Answer: True

The two were students at a girls' school in the southwest of England. When they were fourteen and fifteen, they took shelter from a rainstorm in a barn and in their conversation discovered that they both had a passion for outdoor adventures involving young people and for the rest of the summer term put the story together.

This required frequent debates and discussions and a lot of writing and re-writing.
3. In what part of England is "The Far-Distant Oxus" set?

Answer: Exmoor

The girls' school was located near Exmoor, a stretch of wilderness in north Devon and the western part of Somerset, overlooking the Bristol Channel on its southern side. The geography as presented in the book roughly represents real towns, rivers, and hills, but with their names altered. It is the same part of the world where Richard Blackmore set his novel "Lorna Doone" (1859).
4. "The Far-Distant Oxus" begins with three children from London, two sisters and their brother, arriving at the farm where they will be staying during the summer vacation. Who is NOT one of these children?

Answer: Roger

The Hunterleys (Bridget the eldest, Anthony, and Frances) live in west London. We will get a look at their home in the second book, "Escape to Persia". They are staying at the Fradds' farm, which the local children call "Aderbijan" in the stories. Roger is the name of one of the Walkers in "Swallows and Amazons".
5. What method of transportation do the children in "The Far-Distant Oxus" use to get around in their adventures?

Answer: Ponies

Exmoor is famous for its moor ponies, and the children in the story use ponies as naturally as modern children would use a bicycle. In Arthur Ransome's "Swallows and Amazons" the children get around in boats. Bicycles do play an important role in the sequel "Escape to Persia", but ponies are what stand out in these stories.
6. What is the name of the mysterious dark-haired boy who seems to live out on the moor?

Answer: Maurice

Maurice lives out on the moor with his pony and Labrador retriever. He is friends with two other local children and comes up with the idea for the great adventure. He leaves a message under Bridget's pillow to meet him one night at a timber yard upstream on the River Oxus, and from there the novel takes off.
7. What is the great adventure of the story?

Answer: To follow the River Oxus down to the sea

The second half of the novel describes their journey down the River Oxus to the sea. They allow a week to make the trip and have a number of adventures along the way. Two of the children pole a raft down the stream, the others ride ponies, and at one point a donkey-cart is pressed into service.

The business with a poacher forms part of the second novel, and the dramatic final scene of "The Far-Distant Oxus" is set on Mount Elbruz, but does not involve camping there.
8. The children from London meet up with three local children: the mysterious dark-haired boy and a brother and sister. What is the name of the sister?

Answer: Jennifer

The other three names come from Arthur Ransome's "Swallows and Amazons". Jennifer Cleverton and her brother Peter live at the farm called "Siestan" in the story. Their father is conveniently absent for most of the story, but arranges for the Hunterleys to leave the farm for a week.
9. What is the story behind the mysterious dark-haired boy whom the children from London meet?

Answer: We are never told in the three books.

Maurice's real identity and background story are never revealed in any of the three books. At one point Peter, one of the local children, says that he knows something about Maurice's background and why he might be living in the wild, but is honour-bound not to say any more. One wonders if the authors themselves had ever decided what was Maurice's story.
10. When the children in "The Far-Distant Oxus" reach the sea, what sporting activity do they play on the beach?

Answer: Pony races

The children set up a jump course on the sand and stage a series of races for their six ponies. They have to get all the events in before the tide turns and begins to wash the course away.
Source: Author Ampelos

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us