FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Lords Prayer  Our Father
Quiz about The Lords Prayer  Our Father

"The Lord's Prayer" / "Our Father" Quiz


This quiz is about the prayer Jesus taught to his followers, (also called his disciples), "The Lord's Prayer". Have fun!

A multiple-choice quiz by NalaMarie. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Bible for Kids
  8. »
  9. New Testament for Kids

Author
NalaMarie
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
307,314
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
8611
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 172 (10/10), Guest 96 (10/10), Guest 72 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. The prayer begins with the words "Our Father". To whom are we speaking? Hint


Question 2 of 10
2. Does the line, "Our Father who art in heaven" mean He is in heaven?


Question 3 of 10
3. "Hallowed be Thy __". What word is missing from this line? Hint


Question 4 of 10
4. When we pray, "Thy kingdom come. Thy will be done on earth as it is in heaven", what does it mean?
Hint


Question 5 of 10
5. In this sentence, "Give us this day our daily bread", for what are we asking? Hint


Question 6 of 10
6. According to this prayer, should we "forgive those who trespass against us"?


Question 7 of 10
7. "Lead us not into temptation but deliver us from evil." Which of the following choices is a bad thing we could do if we were tempted? Hint


Question 8 of 10
8. Most of the time, at the end of a prayer, we say one word. What is that word? Hint


Question 9 of 10
9. Jesus taught this prayer to the disciples, who later became known as Apostles. Jesus selected a certain number of men to be His followers. What is the known number of disciples (apostles)? Hint


Question 10 of 10
10. The Christian Bible is divided into two parts. What are they called? (Hint: 'old and new'.) Hint





Most Recent Scores
Feb 25 2024 : Guest 172: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 96: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 72: 9/10
Feb 25 2024 : Guest 92: 10/10
Feb 23 2024 : Dorsetmaid: 10/10
Feb 22 2024 : Guest 150: 10/10
Feb 18 2024 : Kat1982: 10/10
Feb 18 2024 : Guest 108: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 105: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The prayer begins with the words "Our Father". To whom are we speaking?

Answer: God

God created the sun and the moon and the stars in the sky. God made your parents and siblings. God even made you too! Although we can't see God with our eyes, He is there and is very far away in Heaven. When we pray, we are talking to Him, and yes, He hears us!
2. Does the line, "Our Father who art in heaven" mean He is in heaven?

Answer: Yes

When we pray, we should ask Him to forgive us for anything we did that was wrong, (lying, disobeying our parents or teachers or being mean to our brothers and/or sisters). We should also remember to praise Him and thank Him for all of our blessings. Don't forget to pray for your parents, siblings and friends too.

When you ask God for something, He may not give it to you exactly how you want it, but He will answer your prayers and will give you what He believes you need!
3. "Hallowed be Thy __". What word is missing from this line?

Answer: name

The word, 'hallowed' means holy and sacred. God loves us so much. He wants us to be happy. We should never use his name in a bad way when we are mad or frustrated, but always use His name in a loving and respectful way.
4. When we pray, "Thy kingdom come. Thy will be done on earth as it is in heaven", what does it mean?

Answer: We should be good every day, like God wants us to be.

We should live our lives being a good person (obeying rules, listening to our teachers and mother and father), and doing nice things for our friends and family (even if they're not nice to us all of the time). We should live our lives in a way that makes God happy. God made a list of rules He wants everyone, (all children and adults) to obey. They are called, "The Ten Commandments":
1) You may not love anyone or anything more than you love God.
2) You may not make anything, or anyone, more important than God.
3) You may not swear. (And never use God's name in an angry or frustrated way!)
4) One day of your week should be set aside to worship God.
5) Be respectful to your parents. (Obey the rules they made for you.)
6) You may not hate other people. (You should never think of hurting someone else.)
7) Keep your thoughts and actions pure. (Do not be tempted to think evil thoughts.)
8) You may not steal. (Don't take anything that doesn't belong to you.)
9) You may not tell lies. (Even little white lies, and especially lies that can hurt someone.)
10) You may not be jealous of what others have.
5. In this sentence, "Give us this day our daily bread", for what are we asking?

Answer: Basic things we need to live.

We are asking God to provide us with the things we need to live our lives, such as food and clothing. Remember that when we pray, we can tell God anything! Talk to Him as a friend. Talk to Him when you're mad, happy, or sad. There is never a 'bad time' to talk to God.
6. According to this prayer, should we "forgive those who trespass against us"?

Answer: Yes

When we pray, "Forgive us our trespasses, as we forgive those who trespass against us", we are asking God to forgive us for doing something wrong (sinning). However, we must also forgive those who do something wrong to us, even if they don't ask us to forgive them.
7. "Lead us not into temptation but deliver us from evil." Which of the following choices is a bad thing we could do if we were tempted?

Answer: All of these.

God is there with us, no matter where we are. He watches over us and protects us. There might be times when we think of doing something wrong because we could get away with it, but even if no one finds out, remember, God knows.
8. Most of the time, at the end of a prayer, we say one word. What is that word?

Answer: Amen

The word, 'Amen' comes from the Hebrew language, meaning, 'so be it'. Other English translations are: 'verily', 'truly' and 'let it be'. 'Amen' is a declaration of validation and is found in the Hebrew Bible and New Testament. Christians use it as a concluding word for prayers and hymns (songs).
9. Jesus taught this prayer to the disciples, who later became known as Apostles. Jesus selected a certain number of men to be His followers. What is the known number of disciples (apostles)?

Answer: 12

Jesus had twelve disciples (apostles): Andrew, Bartholomew, James (son of Alphaeus), James (son of Zebedee), John, Judas Iscariot, Matthew, Philip, Simon (also called Peter), Simon, Thaddaeus and Thomas.
10. The Christian Bible is divided into two parts. What are they called? (Hint: 'old and new'.)

Answer: testaments

Also known as The Holy Scriptures, the Bible consists of two parts, the Old Testament and the New Testament.

The Old Testament has a series of 'books' written before the birth of Jesus. The first 5 books are called, The Books of Law. The next twelve books explain everything that happened after God created the world. The five books after those consist of poems, followed by five books by major prophets, then twelve books by minor prophets.

The New Testament has a series of 'books' about Jesus' life and his teachings. The first five books are called Gospels. The book, Acts, consists of history. The next twenty-one books are letters, followed by the last book of the New Testament, Revelations, which tells of the second coming of Christ.
Source: Author NalaMarie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us