Quiz about The Magic Finger
Quiz about The Magic Finger

The Magic Finger Trivia Quiz


This book was written by Roald Dahl for younger readers and was first published in 1966.

A multiple-choice quiz by misstified. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors A - K
  8. »
  9. Roald Dahl

Author
misstified
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
390,894
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
468
Last 3 plays: griller (8/10), heidi66 (5/10), Guest 112 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who does the girl sometimes play with? Hint

Philip and William
Lazy Maisie
Tweedle and Eedle
Philomena

2. Who has the Magic Finger? Hint

A gorilla
Philip Gregg
The girl
Mrs Gregg

3. How did the males in the Gregg family upset the girl? Hint

Pulled faces at her
Stole her pony
Ate her lunch
Shot wild animals and birds

4. What happened to the Gregg family during the night? Hint

Their arms and hands turned into wings
Their roof blew off
They all had the same dream
Their pyjamas changed colour

5. Who took over the Greggs' house? Hint

Their neighbours
Ducks
The government
Three little pigs

6. Where did the Greggs go to live? Hint

In a barn
With the girl
Under a hedge
In a nest

7. How did the heroine find out what had happened? Hint

She telephoned the Greggs' house
The Greggs came over to her house
She saw the Greggs in their nest
Her cat told her

8. What did the Greggs see when they woke up the next day? Hint

Some pigeons about to fly at them
The ducks preparing to shoot them
That it was snowing
Their feet were webbed

9. After an agreement was reached with the birds, what happened to the Greggs? Hint

They changed back to how they used to be
They shared their house with the birds
They had a party with the birds
They went on holiday

10. What did the Greggs change their name to? Hint

Egg
Nesters
Greig
Flyers


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who does the girl sometimes play with?

Answer: Philip and William

The book's heroine is never given a name, but she is eight years old and lives on a farm. She likes to play with Philip and William Gregg, the two boys who live on the next farm to her. Philip is also eight years old, while William is eleven.
2. Who has the Magic Finger?

Answer: The girl

When the girl gets angry with someone, she gets hot and her right index finger tingles. Then a flash jumps across at the person who has upset her and something bad happens to him or her.
3. How did the males in the Gregg family upset the girl?

Answer: Shot wild animals and birds

Mr Gregg and his sons, William and Philip, used to shoot a lot of wild creatures. One day they shot a young deer and the girl was angry. She put the Magic Finger on their whole family, including Mrs Gregg.
4. What happened to the Gregg family during the night?

Answer: Their arms and hands turned into wings

When the Greggs woke up the next morning, they found they had all shrunk a lot and also had wings instead of arms and hands. First the boys and then their parents realised they could fly, and so they flew outside and around in the sky.
5. Who took over the Greggs' house?

Answer: Ducks

While the Greggs were flying about, they saw four human-sized ducks with arms and hands instead of wings go into their house. These ducks took over the house so that the humans had nowhere to live.
6. Where did the Greggs go to live?

Answer: In a nest

Led by Mr Gregg, the family built a good nest up in a tree and settled down in it. They were hungry because they found it very hard to eat without their hands to hold food. The night was windy and rainy and they all got soaked.
7. How did the heroine find out what had happened?

Answer: She telephoned the Greggs' house

When the girl rang up, a duck answered the telephone and just quacked, so the girl guessed that her Magic Finger had done something to the family. She only found out the full story from Philip and William Gregg later on.
8. What did the Greggs see when they woke up the next day?

Answer: The ducks preparing to shoot them

Three of the ducks had guns pointed at the Greggs, and Mr and Mrs Gregg begged them not to shoot. When Mr Gregg promised that he and his sons would never shoot birds and animals again, the ducks relented.
9. After an agreement was reached with the birds, what happened to the Greggs?

Answer: They changed back to how they used to be

Things went black for the Greggs and they felt funny. When they could see properly once more, they found they were normal human beings again. The four ducks also changed back into normal ducks and flew away.
10. What did the Greggs change their name to?

Answer: Egg

Mr Gregg decided to change their surname to 'Egg' in honour of their feathered friends. They destroyed their guns and were kind to all wild birds after what had happened to them.
Source: Author misstified

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : griller: 8/10
Feb 03 2023 : heidi66: 5/10
Jan 31 2023 : Guest 112: 8/10
Jan 30 2023 : Guest 87: 10/10
Jan 30 2023 : Guest 90: 9/10
Jan 30 2023 : Guest 202: 9/10
Jan 30 2023 : Guest 112: 9/10
Jan 27 2023 : Guest 137: 10/10
Jan 26 2023 : Guest 94: 9/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Dahl "F" for fantasy:

These are all quizzes on books for children written by Roald Dahl. Some books are more well-known than others but all show his ability to create fantastic characters.

  1. BFG Average
  2. The Magic Finger Average
  3. GEORGE'S Marvellous Medicine Average
  4. The Minpins Average
  5. The Giraffe and The Pelly and Me Average

2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us