Quiz about The Minpins
Quiz about The Minpins

The Minpins Trivia Quiz


This quiz is about 'The Minpins', a book written by Roald Dahl and illustrated by Patrick Benson.

A multiple-choice quiz by misstified. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors A - K
  8. »
  9. Roald Dahl

Author
misstified
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
398,012
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
279
Last 3 plays: Guest 73 (0/10), Guest 73 (10/10), Guest 136 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the most exciting thing Billy's mother banned him from doing? Hint

Running a marathon
Skydiving
Going outside their garden alone
Riding a horse

2. Why were people scared to go into the Forest of Sin? Hint

A patch of quicksand lay in the middle.
Fairies and elves would attack them.
The trees moved around, so people got lost.
It contained dangerous animals.

3. What did Billy hear after he had gone some way into the Forest? Hint

An ice cream seller's van
Rain dripping from tree branches
A frightening snorting noise
Footsteps following him

4. How did Billy escape from his pursuer the first time? Hint

A superhero appeared and saved him.
He shouted "boo" and the pursuer ran away.
He climbed up a tree.
He ran faster than the speed of sound.

5. Where did the Minpins live? Hint

In caravans
In nests in bushes
In bungalows
In houses inside trees

6. How were the Minpins dressed? Hint

In evening dresses and formal suits
In brightly coloured suits and dresses
They wore old-fashioned clothes and suction-boots
They had on track suits and running shoes

7. What did the fearsome Gruncher look like? Hint

Small and cuddly
Nobody knew
Large with lots of sharp teeth
Scaly and with many legs

8. How did the Minpins travel? Hint

On skateboards
In very large hops
Inside a magic bus
On the backs of birds

9. Who helped Billy beat the Gruncher? Hint

Wild horses
His mother
A large swan
Soldiers

10. How often did Billy visit the Minpins while he was still quite small? Hint

About once a week
Almost never
Three times a day
On his birthday


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the most exciting thing Billy's mother banned him from doing?

Answer: Going outside their garden alone

Billy's mother only let him do boring things and never anything he thought would be exciting. She emphatically forbade him from going through their garden gate into the outside world on his own, although he thought this would be the most exciting thing of all that he could do.
2. Why were people scared to go into the Forest of Sin?

Answer: It contained dangerous animals.

Billy's mother warned him not to go a very large wood known as The Forest of Sin. Its trees were especially tall and close together so it was very dark in there. She said that everyone was scared to go into it as it contained lots of ferocious beasts, and one of them would eat him if he went in there.
3. What did Billy hear after he had gone some way into the Forest?

Answer: A frightening snorting noise

The noise was very quiet to start with, but quickly grew louder, and it sounded to Billy as if a very large beast was running in his direction. He could not see it, but was scared and began to run away. Although he ran really fast, it sounded as if it was gaining on him and then he could see puffs of smoke, which he believed were coming from the creature's nostrils.
4. How did Billy escape from his pursuer the first time?

Answer: He climbed up a tree.

Billy saw an extremely large tree, whose branches hung low down, and he started climbing up it to escape the animal chasing him. When he had clambered up high enough not to be able to hear the creature's snorting any more, he found a safe place among the branches to sit and have a rest.
5. Where did the Minpins live?

Answer: In houses inside trees

The Minpins were a race of very small people who had very little houses in the hollow trunks of trees and even in the larger branches of trees. Many thousands of Minpins lived in The Forest of Sin, and they believed they owned this forest. In the same way, other Minpins dwelt in other forests too.
6. How were the Minpins dressed?

Answer: They wore old-fashioned clothes and suction-boots

All the Minpins were dressed in clothes which had been in style hundreds of years ago but were now old-fashioned, and their hats were of unusual designs, too. Their boots looked like green wellington boots but had suction-pads on the soles so the Minpins could walk up and down the tree trunks without falling off and could even walk upside-down along tree branches.
7. What did the fearsome Gruncher look like?

Answer: Nobody knew

The Gruncher was the name of the huge beast which had been chasing Billy and it was waiting ready to catch and eat him as soon as he came down from the tree he was sheltering in. There were rumours among the Minpins about its appearance but nobody actually knew what it looked like because of all the smoke that came out of its nostrils.
8. How did the Minpins travel?

Answer: On the backs of birds

The Ruler of the Minpins explained that the huge Gruncher was especially fond of eating humans but it also ate Minpins, and it was too dangerous for them to travel along the forest floor. The forest birds were the Minpins' friends and carried them on their backs to other parts of the forest so they could collect food in safety, and also flew them to other forests to visit their relatives.
9. Who helped Billy beat the Gruncher?

Answer: A large swan

The only way a Gruncher could be killed was by going into deep water, which put the fire inside its stomach out and it died. With Billy on its back, a large swan flew near to the beast so that the beast smelt Billy and followed them. Then the swan flew over a deep lake and the beast, which could not see through the smoke it was making, ran into the lake and was killed.
10. How often did Billy visit the Minpins while he was still quite small?

Answer: About once a week

Whilst he was still small enough for the swan to carry him on its back, Billy was flown across to the Minpins' homes in the forest about once a week. After he had grown too heavy for the swan to carry, he and the Minpins took turns in visiting each other. Billy never told any other humans about the Minpins, but faithfully kept their existence a secret.
Source: Author misstified

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 73: 0/10
Jan 26 2023 : Guest 73: 10/10
Jan 26 2023 : Guest 136: 10/10
Jan 26 2023 : Guest 75: 9/10
Jan 25 2023 : Guest 86: 8/10
Jan 24 2023 : Guest 70: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 14: 8/10
Jan 12 2023 : Guest 27: 10/10
Jan 10 2023 : Guest 148: 10/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Dahl "F" for fantasy:

These are all quizzes on books for children written by Roald Dahl. Some books are more well-known than others but all show his ability to create fantastic characters.

  1. BFG Average
  2. The Magic Finger Average
  3. GEORGE'S Marvellous Medicine Average
  4. The Minpins Average
  5. The Giraffe and The Pelly and Me Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us