FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Story of Ruth
Quiz about The Story of Ruth

The Story of Ruth Trivia Quiz


Ruth was a very brave woman who has her very own book in the Bible! How much do you know about her family and her journey to Israel? (All info is from the NIV version of the Bible.)

A multiple-choice quiz by exceller. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Bible for Kids
  8. »
  9. Old Testament for Kids

Author
exceller
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,493
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
883
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 72 (8/10), Guest 170 (9/10), Guest 24 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Elimelech, his wife Naomi, and his two sons, Mahlon and Kilion, were Israelites. What caused them to move to Moab? Hint


Question 2 of 10
2. Although they moved to Moab for a better life, Elimilech's family experienced multiple tragedies. What happened soon after they arrived? Hint


Question 3 of 10
3. Elimilech's sons Mahlon and Kilion met Ruth and Orpah and were married. How many years did they live in Moab before Mahlon and Kilion both died? Hint


Question 4 of 10
4. When Naomi heard that God had made things well in Israel again, she decided to move back. Why did she tell her daughters-in-law, Ruth and Orpah, to go back to Moab? Hint


Question 5 of 10
5. Ruth decided she did not want to go back to Moab. Ruth's husband had died and Naomi was all she had. What did she tell Naomi? Hint


Question 6 of 10
6. When Naomi arrived in Israel, many people were glad to see her. However, Naomi told them to call her by another name with what meaning? Hint


Question 7 of 10
7. After Naomi and Ruth arrived in Israel, Ruth decided to get a job. What did she do? Hint


Question 8 of 10
8. Ruth met Boaz in the field and he showed her lots of kindness. What was special about Boaz? Hint


Question 9 of 10
9. Ruth and Boaz decided to get married. However Boaz had to get permission with Naomi's relatives in front of the city elders. What did they give him as a sign that he could marry Ruth? Hint


Question 10 of 10
10. Ruth and Boaz married and had a son named Obed. Obed had a grandson that became a famous king. Who did Ruth become the great-grandmother of? Hint





Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Guest 72: 8/10
Jul 15 2024 : Guest 170: 9/10
Jul 14 2024 : Guest 24: 10/10
Jul 08 2024 : Guest 154: 9/10
Jul 07 2024 : DeepHistory: 9/10
Jul 07 2024 : Guest 86: 6/10
Jul 04 2024 : Guest 98: 5/10
Jul 02 2024 : Guest 116: 9/10
Jul 01 2024 : Guest 120: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Elimelech, his wife Naomi, and his two sons, Mahlon and Kilion, were Israelites. What caused them to move to Moab?

Answer: a severe shortage of food

There was a great famine in Judah where this family lived. People were starving because there were no crops or food. Elimilech and his family worried that they would die if they stayed, so they moved to Moab where there was food. (Ruth 1:1-3)
2. Although they moved to Moab for a better life, Elimilech's family experienced multiple tragedies. What happened soon after they arrived?

Answer: They had a funeral.

Elimilech died not long after they arrived in Moab. The Bible never mentions what caused his death. Naomi became a widow and was left with only her two sons. (Ruth 1:3)
3. Elimilech's sons Mahlon and Kilion met Ruth and Orpah and were married. How many years did they live in Moab before Mahlon and Kilion both died?

Answer: 10 years

Within ten years, Elimilech, Mahlon and Kilion were all dead. After the three funerals, Ruth, Orpah, and Naomi were all widows. Their hearts were broken and they were very sad. They had no one to provide for or take care of them. Ruth and Orpah moved in with Naomi to help her. (Ruth 1:5)
4. When Naomi heard that God had made things well in Israel again, she decided to move back. Why did she tell her daughters-in-law, Ruth and Orpah, to go back to Moab?

Answer: She had no sons for them to marry.

Ruth and Orpah were on their way back to Israel with Naomi, but on the trip Naomi changed her mind. Naomi realized that she had no way to provide for them and could not give them another husband or family.

"Then Naomi said to her two daughters-in-law, "Go back, each of you, to your mother's home. May the Lord show you kindness, as you have shown kindness to your dead husbands and to me. May the Lord grant that each of you will find rest in the home of another husband." (Ruth 1:8)

Naomi wanted them both to go back and have a better life.
5. Ruth decided she did not want to go back to Moab. Ruth's husband had died and Naomi was all she had. What did she tell Naomi?

Answer: "Your people will be my people and your God, my God."

Ruth was very brave. She had the choice to go back to her own people but she begged to go with Naomi. Like Naomi, she had lost her husband and had nothing left. She was going to a country she had never lived in to make Naomi's God her own. She had no promise that Naomi could provide for them both or give them a better life. (Ruth 1:16)
6. When Naomi arrived in Israel, many people were glad to see her. However, Naomi told them to call her by another name with what meaning?

Answer: Bitter

Naomi told the people to call her Mara, which means "Bitter". She told them God had allowed very bad things to happen to her and had made her life full of sadness and bitterness. (Ruth 1:20)
7. After Naomi and Ruth arrived in Israel, Ruth decided to get a job. What did she do?

Answer: She picked up grain in the fields.

Widows were allowed to pick up grain behind servants in Israel. In the field she went to, the owner was very curious and asked his servants who she was while she worked. He showed kindness to her and fed her. He also told his servants to leave extra grain for her to pick up and bring home. (Ruth 2:2)
8. Ruth met Boaz in the field and he showed her lots of kindness. What was special about Boaz?

Answer: He was a close relative of Naomi.

The owner of the field was Boaz. Boaz had heard of Ruth's story and how she came to Israel. He also heard of her kindness to Naomi and treated her very kindly. He told Ruth not to go to another field. He wanted her to stay and work with his workers.

When Ruth came home, Naomi was surprised to see all the grain that she had gathered. When Ruth told her she had worked in Boaz's field, Naomi was extremely happy! She told Ruth that he was a close relative and was not married. In Israel, relatives had first claim on the widows of their relatives and Boaz could marry Ruth. (Ruth 2:19-20)
9. Ruth and Boaz decided to get married. However Boaz had to get permission with Naomi's relatives in front of the city elders. What did they give him as a sign that he could marry Ruth?

Answer: one of their shoes

At that time in Israel, when someone wanted to make an agreement they did it in front of the city elders and would give their shoe. Boaz had to ask permission of Naomi's relatives because when he married Ruth, he would get all the property that belonged to Naomi's husband and sons.

The relatives wanted the property, but they did not want to marry Ruth because she was a foreigner. However Boaz loved Ruth. The closest relative in Naomi's family gave him his shoe as a sign they could marry. (Ruth 4:7-9)
10. Ruth and Boaz married and had a son named Obed. Obed had a grandson that became a famous king. Who did Ruth become the great-grandmother of?

Answer: King David

Ruth and Boaz had a son named Obed. Naomi was so happy she was not bitter any more. She gave God praise and helped raise the boy. (Ruth 4:13-16)

Ruth became the great grandmother of King David, the ancestor of Jesus! She is one of the women mentioned in Jesus' family line. You can find her mentioned in Matthew 1:5.
Source: Author exceller

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Bible Ladies for Kids:

There were some brave women in the Bible! Queens, musicians, mothers, daughters, and many others! How many of these ladies can you recognize?

  1. Bible Ladies Average
  2. Ladies from the Old Testament Easier
  3. Women in the Bible Easier
  4. Ladies of the New Testament Easier
  5. Who's My Bible Mother? Very Easy
  6. Queen Esther's Story Easier
  7. Bible Ladies for Kids! Very Easy
  8. The Story of Ruth Average
  9. Deborah and Barack Average

Also part of quiz list
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us