FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The dos and donts of riding a bike
Quiz about The dos and donts of riding a bike

The dos and don'ts of riding a bike. Quiz


This is a short quiz about how to ride a bike safely. Riding a bike is one of the best ways to get about and if you obey a couple of rules and give it a go then it can be great fun!

A multiple-choice quiz by jamesbradley. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Out and About

Author
jamesbradley
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,597
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1104
- -
Question 1 of 10
1. Which of these is not a type of bike? Hint


Question 2 of 10
2. If riding at night what should your bike have? Hint


Question 3 of 10
3. What should you always wear at night when cycling? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these types of transport is the newest? Hint


Question 5 of 10
5. When changing gear on a bike what shouldn't you do? Hint


Question 6 of 10
6. When approaching green traffic lights on a bike, what should you do? Hint


Question 7 of 10
7. What should you be aware of after you've ridden through water? Hint


Question 8 of 10
8. Where should you keep your bike when you are not riding it? Hint


Question 9 of 10
9. You should make sure that your chain has a light coating of what? Hint


Question 10 of 10
10. What is a bicycle made for two called? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 02 2024 : Guest 12: 8/10
Jan 18 2024 : Guest 73: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these is not a type of bike?

Answer: Scooter

BMX are stunt bikes popular in the eighties and have made a comeback in recent years. Racers have drop handlebars, thin wheels and are the fastest type of bike. Penny Farthings were strange old bikes with a huge front wheel.
2. If riding at night what should your bike have?

Answer: Lights and reflectors

It is important that drivers can see you; however light you think it is, it's always a good idea to be as visible as possible.
3. What should you always wear at night when cycling?

Answer: Reflective clothing

Lights and reflectors are good to have on your bike, but a bright reflective jacket can be seen from any direction.
4. Which of these types of transport is the newest?

Answer: Bicycle

All right, a little bit sneaky. But the first modern bike with a chain didn't appear until 1885. The first airship flew across the English Channel in 1852, and both the electric car and tram appeared in 1881.
5. When changing gear on a bike what shouldn't you do?

Answer: Push hard on the pedal

If you push too hard on the pedal while changing gear, you can actually break the chain.
6. When approaching green traffic lights on a bike, what should you do?

Answer: Keep going but prepare to stop

If you don't feel safe then feel free to get off and walk around using the crossings provided for pedestrians. Otherwise you can carry on.
7. What should you be aware of after you've ridden through water?

Answer: Brakes might not work as well

Always a good idea to test your brakes after going through water. The other answers might be true but stopping is more important!
8. Where should you keep your bike when you are not riding it?

Answer: Somewhere safe and dry

If you can keep your bike inside in a locked space like a bike shed or garage that would be ideal. If you can't then make sure it's locked to something solid and under a cover if it's outside for a while.
9. You should make sure that your chain has a light coating of what?

Answer: Oil

You should keep your chain lubricated but also clean. You might need a grown-up to help you but it's a great chance to get really dirty!
10. What is a bicycle made for two called?

Answer: Tandem

Tandems are good fun but make sure you trust the person at the front!
Source: Author jamesbradley

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us