FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All About India
Quiz about All About India

All About India Trivia Quiz


India is a country which has a glamorous history, diverse geographic features and wildlife, elegant dances and atypical spices and food. Here is a quiz all about India.

A multiple-choice quiz by angikar. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed India

Author
angikar
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
357,019
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
855
- -
Question 1 of 10
1. The Kathakali dance is performed in this state, which is located by the Arabian Sea and is home to the Periyar National Park. Which state is it? Hint


Question 2 of 10
2. What form of government does India have, apart from a democracy? Hint


Question 3 of 10
3. The Indian Premier League (IPL) is a cricket league hosted amongst various cities. In season 2013, which company took the post of chief sponsor from DLF? Hint


Question 4 of 10
4. If someone in Delhi says 'Janamdin Mubarak', what is he or she telling you? Hint


Question 5 of 10
5. Which Mughal king constructed the Jama Masjid in Delhi? Hint


Question 6 of 10
6. Which Freedom Fighter founded the Indian National Army, and later handed over the leadership to Netaji Subhash Chandra? Hint


Question 7 of 10
7. What is the national emblem of India? Hint


Question 8 of 10
8. What is the largest state of India by area? Hint


Question 9 of 10
9. Though Isaac Newton officially discovered gravity, an Indian scientist had written about gravity principles hundreds of years earlier. What was his name? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first Nobel Laureate of Asia? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Kathakali dance is performed in this state, which is located by the Arabian Sea and is home to the Periyar National Park. Which state is it?

Answer: Kerala

The Kathakali dance is performed mostly by men. The Periyar National Park is a famous wildlife sanctuary.
2. What form of government does India have, apart from a democracy?

Answer: parliamentary republic

A parliamentary republic is a republic where the Prime Minister has the power to rule, unlike a presidential republic where the president is the true head. The first Prime Minister of India was Jawaharlal Nehru, and the first president was Rajendra Prasad.
3. The Indian Premier League (IPL) is a cricket league hosted amongst various cities. In season 2013, which company took the post of chief sponsor from DLF?

Answer: Pepsi

The IPL was originally founded by Lalit Modi in 2008. The Rajasthan Royals won the IPL 2008, Deccan Chargers 2009, Chennai Super Kings 2010 and 2011, and Kolkata Knight Riders 2012.
4. If someone in Delhi says 'Janamdin Mubarak', what is he or she telling you?

Answer: Happy Birthday!

'Janamdin' means 'birthday' in Hindi. Hindi is one of the official languages of India and is widespread.
5. Which Mughal king constructed the Jama Masjid in Delhi?

Answer: Shah Jahan

Shah Jahan also built the Taj Mahal at Agra in memory of his wife, Mumtaz Mahal. Babur founded the Mughal dynasty, and its last king was Bahadur Shah Zafar.
6. Which Freedom Fighter founded the Indian National Army, and later handed over the leadership to Netaji Subhash Chandra?

Answer: Rashbehari Bose

Rashbehari Bose founded this army with the help of a secret Japanese society called the Black Dragons. Subhash died mysteriously in a plane crash in 1945.
7. What is the national emblem of India?

Answer: the lion capital on the pillar of Sarnath

This pillar was made by the Mauryan emperor Ashoka. In the national emblem is the motto 'Satyamev Jayate', or 'Truth Alone Triumphs'.
8. What is the largest state of India by area?

Answer: Rajasthan

Madhya Pradesh was earlier the largest. After Madhya Pradesh was broken up into Madhya Pradesh and Chhatisgarh, Rajasthan became the largest.
9. Though Isaac Newton officially discovered gravity, an Indian scientist had written about gravity principles hundreds of years earlier. What was his name?

Answer: Bhaskaracharya

Bhaskaracharya (1114-1185) wrote about his findings in his book 'Suryasiddhanta'. He defined gravity as: 'Something that pulls things to the ground'.
10. Who was the first Nobel Laureate of Asia?

Answer: Rabindranath Tagore

He won the Nobel Prize for Literature for his book 'Geetanjali', or 'Song Offerings'. He lived from 1861-1941. Venkatraman and C.V. Raman won it for Chemistry and Physics respectively, whilst Amartya won it for Economics.
Source: Author angikar

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Angikar's Adventure in Authoring Quizzes:

The Adventure in Authoring Game has inspired numerous quizzes by me. I thoroughly enjoyed writing the quizzes. Will add more when I write more.

  1. All About India Average
  2. It's All Black! Average
  3. Right or Wrong Science 1 Average
  4. Down the Rivers of India Average
  5. Films Shot in Thailand Average
  6. Why Organic Chemistry is Dangerous Average
  7. Science for Kids Again Average
  8. It's All White! Average

Also part of quiz list
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us