Quiz about Bands of Gold
Quiz about Bands of Gold

Bands of Gold Trivia Quiz


I'm not sure that mutchisman had a quiz about wedding rings in mind when he issued his challenge but here it is...the history and traditions of the wedding ring.

A multiple-choice quiz by lones78. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Family Life
  8. »
  9. Marriage & Weddings

Author
lones78
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
313,956
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1382
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: alfan226 (0/10), Guest 172 (5/10), Dagny1 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In places such as Australia, the USA and Britain, on which finger is the wedding ring traditionally worn? Hint

Third finger, left hand
Middle finger, right hand
Index finger, left hand
Pinkie finger, right hand

2. Why is it not such a good idea to have your wedding ring made out of a steel-based alloy? Hint

It isn't as pretty as a ring made of a precious metal
It is impossible to cut off in the event of an emergency
It is more expensive than a ring made of a precious metal
It is harder wearing than a ring made of a precious metal

3. In some countries, women wear three rings on their finger. The engagement ring, wedding ring, and eternity ring. Which of these is not a traditionally accepted time to receive an eternity ring from a partner? Hint

At the birth of the first child since the wedding
At the first Christmas together
At the first wedding anniversary
At the 25th or 50th wedding anniversary

4. From which country does the oldest recorded history of the exchange of wedding rings come? Hint

Italy
France
Greece
Egypt

5. Wedding rings were not always made of metal. Which of these was NOT used as a material for a wedding ring? Hint

Hair
Wood
Leather
Stone

6. Early wedding rings contained stones in an attempt to disguise the handiwork of the artisan. Diamonds signified the indestructible bond of marriage but what did the ruby and sapphire signify? Hint

The heart and water
The heart and sky
Blood and sky
Blood and water

7. During which troubling time did it become more accepted for men to be given a wedding ring? Hint

World War I
The Crusades
American Civil War
World War II

8. Which practice is a relatively new version of the exchanging of rings? Hint

Tattooing a design onto the finger
Not exchanging a ring at all
Exchanging rings made of a bio-degradable substance
Swallowing the ring so it passes through the body before exchanging it with a partner

9. Generally, the wedding ring is a solid band of metal (usually gold) with no stones or decoration. What is NOT a reason for this? Hint

Easier to see scratches
A solid band represents an eternal love with no end
Stones represent obstacles in the path of the marriage
It is easier to keep clean

10. An old wives' tale says that you can determine the sex of an unborn child by hanging a wedding ring over which part of the body? Hint

The foot
The heart
The head
The pregnant belly


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In places such as Australia, the USA and Britain, on which finger is the wedding ring traditionally worn?

Answer: Third finger, left hand

The wedding ring is traditionally worn on the third finger of the left hand (not counting the thumb), also commonly known as the 'ring finger'. It was thought that the vena amoris (vein of love) ran directly from the heart to this finger thus symbolising a link from the heart to the wedded partner.
2. Why is it not such a good idea to have your wedding ring made out of a steel-based alloy?

Answer: It is impossible to cut off in the event of an emergency

Rings made of steel-based alloys are impossible to cut, at least without some sort of device that is likely to cause more injury than the one requiring the removal of the ring in the first place. Although steel-based alloy rings are very hard-wearing and can be polished up to a finer finish than some precious metals.
I think I'd rather have my wedding ring cut off than my finger if it came down to a choice between the two.
3. In some countries, women wear three rings on their finger. The engagement ring, wedding ring, and eternity ring. Which of these is not a traditionally accepted time to receive an eternity ring from a partner?

Answer: At the first Christmas together

Wedding anniversaries and the birth of children seem to be the most accepted times to give an eternity ring as these are significant events within the marriage. Eternity rings are considered a symbol of everlasting love.
4. From which country does the oldest recorded history of the exchange of wedding rings come?

Answer: Egypt

In Egypt, the wedding ring was a symbol of the supernatural and a never-ending band linked with eternal love. The Romans later used this tradition and the acceptance by a woman was a legally binding agreement that she was no longer free and was the property of her husband.
5. Wedding rings were not always made of metal. Which of these was NOT used as a material for a wedding ring?

Answer: Hair

Other materials used for wedding rings include hemp, reeds and ivory. Precious metals have stood the test of time with a wedding ring as it is harder wearing than some of these other materials and tend not to break down easily (as in the case of reeds, hemp or wood).
6. Early wedding rings contained stones in an attempt to disguise the handiwork of the artisan. Diamonds signified the indestructible bond of marriage but what did the ruby and sapphire signify?

Answer: The heart and sky

It is also said that the owner of a ruby is assured a life lived in peace and that the sapphire is capable of making peace between enemies and is a charm against unfaithfulness. Rubies and sapphires are actually both created from corundum so are considered 'twin stones'.
7. During which troubling time did it become more accepted for men to be given a wedding ring?

Answer: World War II

What is called a 'double-ring ceremony' gained popularity as soldiers went to war in the late 1930s. It became a token of the marriage contract and is still a custom that is around today.
8. Which practice is a relatively new version of the exchanging of rings?

Answer: Tattooing a design onto the finger

Some people are tattooing either a design or name around their 'ring finger' instead of exchanging rings. A tattoo is permanent, cannot be lost and is probably, in a lot of circumstances, cheaper than purchasing a ring. Some still also exchange rings and will use a traditional wedding ring to cover the tattoo on the finger.
9. Generally, the wedding ring is a solid band of metal (usually gold) with no stones or decoration. What is NOT a reason for this?

Answer: Easier to see scratches

Being able to see the scratches and wear marks easily in a wedding ring is probably not a positive thing. Although, it is probably easier to clean or buff those marks out than if the ring had stones in it.
10. An old wives' tale says that you can determine the sex of an unborn child by hanging a wedding ring over which part of the body?

Answer: The pregnant belly

Depending on how the ring moves depends on the sex of the child. If the rings swings like a pendulum the child will be a girl but, if the ring swings in a circle, the child will be born a boy.
Source: Author lones78

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : alfan226: 0/10
Jan 12 2023 : Guest 172: 5/10
Dec 24 2022 : Dagny1: 10/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us