Quiz about The Great British Wedding
Quiz about The Great British Wedding

The Great British Wedding Trivia Quiz


A basic quiz about the traditions, quirks, ups and downs of the great British wedding!

A multiple-choice quiz by HelenCF. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Family Life
  8. »
  9. Marriage & Weddings

Author
HelenCF
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
295,830
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2537
Last 3 plays: Guest 67 (8/10), Guest 168 (9/10), Guest 213 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Before the groom proposes to the bride, it is traditional that he asks for permission to marry the bride. Who should he ask? Hint

Bride's mother
Groom's mother
Bride
Bride's father

2. A matron of honour is traditionally what? Hint

A married woman
A family member
A nurse
The mother of the bride

3. In Britain, the bride and groom can almost organise their entire wedding to be just as they want it, but there is always one major thing which will always be out of their control. What is it? Hint

the bride's hair
the weather
the colour of the car ribbons
their first dance

4. During the ceremony the couple are traditionally asked to exchange words in which they promise to love and respect each other until the day they are parted by death. What are these words known as? Hint

Banns
Readings
Notice of Marriage
Vows

5. A bride's dress has become one of the biggest expenses of the wedding. As well as buying that, there are other accessories to consider such as shoes, a tiara, a veil and something that is hidden for most of the time and traditionally worn around the top of the leg. What do I mean? Hint

petticoat
suspender belt
hoop
garter

6. The sit-down meal traditionally held in the afternoon, after the wedding ceremony, has what name? Hint

Wedding Breakfast
Wedding Buffet
Wedding Luncheon
Wedding Dinner

7. The speeches are usually made after the sit-down meal. In which order do they come? Hint

Groom, father of the bride, best man
Father of bride, bride, best man
Best man, father of groom, groom
Father of the bride, groom, best man

8. After the meal and the formalities, the couple may have organised an evening reception, to which even more guests might attend. The newlyweds will dance to a song selected by themselves, but what is this called?
Hint

First Song
First Dance
Couple's Dance
Lover's Dance

9. After the wedding day the bride and groom may fly off on their holidays together. A romantic destination is often chosen. What is this holiday/vacation called? Hint

Honeybreak
Lover's Break
Wedding Moon
Honeymoon

10. Who, traditionally, pays for the great British wedding? Hint

The bride's brother
The bride and groom
The groom's mother
The bride's father


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Before the groom proposes to the bride, it is traditional that he asks for permission to marry the bride. Who should he ask?

Answer: Bride's father

In the past, the groom would send members of his family, and even some of his friends to visit the bride and her family, and they would then make known the prospective groom's intentions. These days, some grooms still ask the permission of the bride's father, though it is not seen as a must.
2. A matron of honour is traditionally what?

Answer: A married woman

If the lady in question is not married, the title is usually changed to either maid of honour or chief bridesmaid. Her role involves working closely with the bride and helping to get ready as well as look after all of the other bridesmaids, flower-girls and pageboys.
3. In Britain, the bride and groom can almost organise their entire wedding to be just as they want it, but there is always one major thing which will always be out of their control. What is it?

Answer: the weather

The British weather is far from ideal, and although almost everyone dreams of being married on a calm, bright, dry day, it is sadly not always possible. The best thing to do is not to let it spoil things for you - you're marrying your favourite person and that is what is important!
4. During the ceremony the couple are traditionally asked to exchange words in which they promise to love and respect each other until the day they are parted by death. What are these words known as?

Answer: Vows

Many couples, these days, choose to write their own vows rather than recite the traditional ones. It gives the couple a chance to personalise their ceremony and their promises, making it a bit more special for them.
5. A bride's dress has become one of the biggest expenses of the wedding. As well as buying that, there are other accessories to consider such as shoes, a tiara, a veil and something that is hidden for most of the time and traditionally worn around the top of the leg. What do I mean?

Answer: garter

In the past, it was believed to be lucky to have a piece of the bride's clothing, so people used to rip bits off the dress - that evolved into a garter being worn and the bride tossing that to the men at the wedding. The equivalent these days is the tossing of the bridal bouquet to the single ladies at the wedding.
6. The sit-down meal traditionally held in the afternoon, after the wedding ceremony, has what name?

Answer: Wedding Breakfast

Although this meal is usually eaten in the afternoon in Britain, the name apparently arises from the tradition that the bride and bridegroom would have been fasting before the wedding, and so the wedding breakfast would be the time when they would break their fast and have their first meal of their married life together.
7. The speeches are usually made after the sit-down meal. In which order do they come?

Answer: Father of the bride, groom, best man

The best man's speech is the one everyone is waiting for. Often humorous, it is common for the groom to be humiliated in a light-hearted way by the best man.
8. After the meal and the formalities, the couple may have organised an evening reception, to which even more guests might attend. The newlyweds will dance to a song selected by themselves, but what is this called?

Answer: First Dance

Some couples secretly take dance lessons for this occasion, and there have been instances where newlyweds have organised a special dance routine to a surprise song! Sir Mix-a-lot's 'Baby Got Back' has even been used in the past!
9. After the wedding day the bride and groom may fly off on their holidays together. A romantic destination is often chosen. What is this holiday/vacation called?

Answer: Honeymoon

The honeymoon is the first chance for the couple to spend some romantic quality time alone together before life settles back into normality. Commonly chosen as destinations are The Maldives, The Seychelles or New Zealand.
10. Who, traditionally, pays for the great British wedding?

Answer: The bride's father

Things are changing these days and couples are starting to pay for their own weddings, although parents will often help out financially. Traditionally though, it was the bride's father.
Source: Author HelenCF

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 67: 8/10
Jan 19 2023 : Guest 168: 9/10
Jan 15 2023 : Guest 213: 10/10
Jan 02 2023 : Andyboy2021: 10/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us