Quiz about So This is the Man You Want to Marry
Quiz about So This is the Man You Want to Marry

So This is the Man You Want to Marry Quiz


Now that you've finally found a groom for yourself, let's take a look at the different rituals which are a part of the Big Fat Indian wedding.

A multiple-choice quiz by zorba_scank. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Family Life
  8. »
  9. Marriage & Weddings

Author
zorba_scank
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
326,277
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
771
Last 3 plays: Guest 103 (2/10), Kankurette (9/10), Guest 213 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In Punjabi weddings, the bridal couple's families first meet to formally commit to the marriage. This ceremony is called the Rokka and is followed by the exchanging of gifts.

Once the marriage has been fixed, how is the wedding date chosen by traditional Hindu families?
Hint

By consulting astrological charts
Depending on the weather forecast
Based on the availability of a wedding venue
The nearest weekend following the bride's birthday

2. Another pre wedding ceremony is the sangeet in which both the bride and groom's families get together to sing and dance. Which traditional dance is common during Gujarati sangeet functions? Hint

Garba
Kuchipudi
Bhangra
Odissi

3. Karva chaut is a festival usually celebrated by married women in north India, though even betrothed women may join in. Which celestial body is worshipped during this festival? Hint

Sun
Moon
Venus
Mars

4. Coming to the actual wedding, the groom and his family set off for the wedding venue in a procession called the baraat accompanied with a lot of singing, dancing and bursting of fireworks. Which animal was the traditional mode of transport used by the groom? Hint

Giraffe
Cow
Donkey
Horse

5. Most Indian weddings involve the bride and groom exchanging garlands before the actual ceremony. What is unique about this ritual in a Tamil wedding? Hint

The garlands are made of currency notes instead of flowers.
The bride prepares the garlands herself.
The groom garlands the entire family of the bride.
The bride and groom are both carried by their maternal uncles while they exchange garlands.

6. During the wedding ceremony, the groom ties a chain around the bride's neck called the mangalsutra and later puts vermillion in the part of her hair known as sindoor. These are two of the five traditional symbols of a woman's marital status. Which of the following is NOT one of the remaining three? Hint

Toe rings
Bangles
Nose ring
Earrings

7. While the bride and groom are sitting before the sacred fire to solemnize their union, what do the bride's sisters try to steal and hide? Hint

Bride's shoes
Groom's shoes
Groom's turban
The wedding rings

8. Punjabi brides wear a set of red and white bangles called the chuda. Gold and silver ornaments called kaleeres are attached to the chuda and the bride then shakes the kaleeres over the heads of the unmarried girls in her family. What does it mean when it falls on a particular girl's head? Hint

She won't get married at all.
She will have trouble finding a groom.
She will marry the bride's brother.
She's next in line to get married.

9. After the marriage ceremony, there may be a few games for the newlyweds. One of these involves a large dish filled with milk in which a ring and few coins are hidden. The bride and groom are both given a couple of chances to find the ring. The bride should always let the groom win this game.

True
False

10. Finally the bride reaches her marital home. Before the newlywed couple enters the house, the mother of the groom performs an aarti to welcome and bless the couple. Which of the following is NOT a traditional ritual that follows next? Hint

The bride kicks a vessel filled with rice.
The bride takes her first step into the house using her right foot.
The groom carries the bride over the threshold of the house.
The bride puts both her feet in a steel plate containing vermillion water.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Punjabi weddings, the bridal couple's families first meet to formally commit to the marriage. This ceremony is called the Rokka and is followed by the exchanging of gifts. Once the marriage has been fixed, how is the wedding date chosen by traditional Hindu families?

Answer: By consulting astrological charts

Astrological charts are the main criteria while fixing the wedding date. Some days are considered very auspicious according to the Hindu lunar calendar and wedding venues and other bookings have to be done almost a year in advance to ensure availability. On the other hand, some days like the Shraddh period are considered extremely unlucky and no marriages take place during this time.

Traditionally, the horoscopes of the bride and groom are read by a priest to check if they are compatible before the marriage is fixed.
2. Another pre wedding ceremony is the sangeet in which both the bride and groom's families get together to sing and dance. Which traditional dance is common during Gujarati sangeet functions?

Answer: Garba

Garba is a traditional Gujarati dance and is generally followed by dandiya, another dance involving sticks called dandiyas.

Modern sangeet functions usually depict the bridal couple's love story through different song and dance routines performed by both sides of the family and the couple themselves. Bollywood songs have replaced traditional ones and sometimes professional choreographers are hired to conduct the event.
3. Karva chaut is a festival usually celebrated by married women in north India, though even betrothed women may join in. Which celestial body is worshipped during this festival?

Answer: Moon

During Karva chaut, women fast the entire day for the long life and good health of their husbands. The fast is broken at night only after the moon is sighted. The wife breaks her fast when her husband feeds her the first morsel of food and gives her a sip of water.
4. Coming to the actual wedding, the groom and his family set off for the wedding venue in a procession called the baraat accompanied with a lot of singing, dancing and bursting of fireworks. Which animal was the traditional mode of transport used by the groom?

Answer: Horse

While some grooms still stick to horses as part of the baraat, others have switched to cars especially in the cities where the wedding venue maybe located at a considerable distance from the groom's house. The bride may be carried to the venue in a palanquin called a doli which consists of a litter suspended from four poles.
5. Most Indian weddings involve the bride and groom exchanging garlands before the actual ceremony. What is unique about this ritual in a Tamil wedding?

Answer: The bride and groom are both carried by their maternal uncles while they exchange garlands.

This ritual is known as 'malai mathal'. When the bride and groom are lifted by their maternal uncles, it is symbolic of the support their uncles have extended to their siblings. The couple exchange garlands thrice as a sign of their union.
6. During the wedding ceremony, the groom ties a chain around the bride's neck called the mangalsutra and later puts vermillion in the part of her hair known as sindoor. These are two of the five traditional symbols of a woman's marital status. Which of the following is NOT one of the remaining three?

Answer: Earrings

The mangalsutra which literally translates to 'auspicious thread' is believed to protect the marriage from evil. While the concept of a married woman wearing a mangalsutra may have originated in south India, the practice has now spread to almost all parts of the country.
7. While the bride and groom are sitting before the sacred fire to solemnize their union, what do the bride's sisters try to steal and hide?

Answer: Groom's shoes

The groom must remove his shoes before entering the mandap - a small canopy in the centre of the wedding hall where the sacred fire is placed. His family tries their best to guard the shoes while the bride's sisters and friends look for ways to steal them. If they succeed in finding and hiding the shoes, the groom has to pay them money to get his shoes back.
8. Punjabi brides wear a set of red and white bangles called the chuda. Gold and silver ornaments called kaleeres are attached to the chuda and the bride then shakes the kaleeres over the heads of the unmarried girls in her family. What does it mean when it falls on a particular girl's head?

Answer: She's next in line to get married.

The chuda is usually a gift from the bride's maternal uncle and is considered to bring good luck. This tradition is similar to western brides throwing their bouquets for unmarried girls to catch.
9. After the marriage ceremony, there may be a few games for the newlyweds. One of these involves a large dish filled with milk in which a ring and few coins are hidden. The bride and groom are both given a couple of chances to find the ring. The bride should always let the groom win this game.

Answer: False

The bride or groom may win this game. Whoever wins this game is said to dominate the marriage. Another game may involve the families tying a number of knots around the couple's wrists which they have to later untie. This symbolizes the patience with which the couple will have to lead their married life.
10. Finally the bride reaches her marital home. Before the newlywed couple enters the house, the mother of the groom performs an aarti to welcome and bless the couple. Which of the following is NOT a traditional ritual that follows next?

Answer: The groom carries the bride over the threshold of the house.

This ritual is known as the Grihapravesh (literally meaning 'entering the house'). Traditionally it is always considered auspicious to enter a house using the right foot. The kicking of the vessel filled with rice symbolizes the fact that the new bride has brought fertility and prosperity to the family.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : Guest 103: 2/10
Jan 19 2023 : Kankurette: 9/10
Jan 18 2023 : Guest 213: 8/10
Jan 09 2023 : Guest 140: 5/10
Dec 30 2022 : Guest 157: 9/10
Dec 18 2022 : Guest 60: 3/10
Dec 11 2022 : tornadosteve: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #9:

...'so what?' Another Commission? This ninth Commission asked our authors to write a quiz with 'So' in the title, simply to ask what could be done. This one dates back to May 2010.

  1. Renamed in India Average
  2. Enduring Wonders of India Average
  3. Authors from India and of Indian Origin Average
  4. It's a Girl! Average
  5. Colours in Hindi Easier
  6. Endless Night: Union Carbide Tragedy Average
  7. An Introduction to Sikhism Average
  8. Love, Duplicately Average
  9. Born in Bombay Easier
  10. Olympics - The Indian Journey Average
  11. Indian Sweets Average
  12. I Got These Words from India Average

Also part of quiz list
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us