FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Its a Girl
Quiz about Its a Girl

It's a Girl! Trivia Quiz


Take a look at some beautiful Indian names for girls and the meanings behind them.

A multiple-choice quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Names
  8. »
  9. Non-English Names

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
376,260
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
856
Last 3 plays: Guest 96 (4/10), batowers (4/10), Guest 49 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following names that means 'beautiful' in Sanskrit was shared by the first female Prime Minister of India? Hint


Question 2 of 10
2. One of the names that has become popular lately is Ananya. What does it mean? Hint


Question 3 of 10
3. Three of the following names are based on the names of flowers. Which one does not belong? Hint


Question 4 of 10
4. What is the meaning of the name Kiran? Hint


Question 5 of 10
5. Aishwarya Rai attained instant fame when she won the Miss World title in 1994. What does her name mean? Hint


Question 6 of 10
6. Three of these names are based on the moon. Which is the odd one out? Hint


Question 7 of 10
7. What is the meaning of the name Padma? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these names means lamp or light? Hint


Question 9 of 10
9. If you wanted an Indian name meaning hope, which of these would you choose? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these names meaning imagination or fantasy was aptly shared by the first Indian woman in space? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 16 2024 : Guest 96: 4/10
Jul 07 2024 : batowers: 4/10
Jul 07 2024 : Guest 49: 10/10
Jul 04 2024 : Guest 99: 2/10
Jun 26 2024 : Linda_Arizona: 8/10
Jun 26 2024 : Guest 103: 9/10
Jun 26 2024 : Guest 183: 7/10
Jun 20 2024 : Guest 216: 2/10
May 30 2024 : Guest 90: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following names that means 'beautiful' in Sanskrit was shared by the first female Prime Minister of India?

Answer: Indira

Indira is also another name for Lakshmi, the Hindu goddess of wealth. Indira Gandhi was the daughter of India's first Prime Minister, Jawaharlal Nehru. She first became Prime Minister in 1960 and served three different terms before her assassination at the hands of her Sikh bodyguards in 1984.

A variant of this name is Indra which is shared by Indra Nooyi who became the fifth CEO of Pepsico in 2006.
2. One of the names that has become popular lately is Ananya. What does it mean?

Answer: Unique

Taken from the Sanskrit language, Ananya means unique or one of a kind. In 2013, the BBC Media Action along with the Bill and Melinda Gates Foundation undertook a programme named Ananya in eight districts in the Indian state of Bihar to help reduce infant mortality and improve maternal health.
3. Three of the following names are based on the names of flowers. Which one does not belong?

Answer: Shanti

Shanti is derived from the Sanskrit word for peace or tranquility and is not associated with flowers. Kamla is derived from kamal - the lotus flower. Mahua means an intoxicating flower while Jui is also a type of flower.
4. What is the meaning of the name Kiran?

Answer: Ray of light

Kiran is a gender neutral name and is used for both boys and girls. Famous women sharing the name include Kiran Mazumdar Shaw, chairperson of a biopharma company named Biocon and Kiran Bedi, the first woman officer of the Indian Police Service.
5. Aishwarya Rai attained instant fame when she won the Miss World title in 1994. What does her name mean?

Answer: Prosperity

Aishwarya means prosperity and wealth in Sanskrit. Aishwarya Rai went on to a successful career as a model and actress post her Miss World win. She is also a Goodwill Ambassador for the Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS).
6. Three of these names are based on the moon. Which is the odd one out?

Answer: Payal

Payal means anklet in Hindi. Poonam refers to the full moon while Chandni means moonlight. Indu translates to bright drop in Sanskrit and is another name for the moon.
7. What is the meaning of the name Padma?

Answer: Lotus

Other names inspired by the lotus flower are Pankaja, Kamalini, Kumud and Neeraja. Padma Lakshmi is a well known cookbook author, model and television host.
8. Which of these names means lamp or light?

Answer: Deepika

Deepika is the feminine version of Deepak both of which mean lamp. Famous recipients of this name are Deepika Kumari, an Indian archer and Deepika Padukone, a popular Bollywood actress. Anandi means happiness, Shraddha means devotion and Mamta means maternal love.
9. If you wanted an Indian name meaning hope, which of these would you choose?

Answer: Asha

Asha means hope in Hindi. Other derivations of this name are Ashalata and Ashadeep. A well known recipient of this name is the famous singer, Asha Bhosle.
10. Which of these names meaning imagination or fantasy was aptly shared by the first Indian woman in space?

Answer: Kalpana

The name Kalpana is taken from the Sanskrit word for imagination or fantasy. Kalpana Chawla was an Indian - American astronaut and the first Indian woman to go to space. Unfortunately, she was one of the seven crew members who died aboard the Columbia space shuttle when it disintegrated while trying to re-enter the earth's atmosphere after completing its mission.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Incredible India:

Explore this fascinating country through quizzes in categories ranging from Geography and World to Sci-Tech and Religion and everything in between.

  1. Renamed in India Average
  2. Enduring Wonders of India Average
  3. Authors from India and of Indian Origin Average
  4. It's a Girl! Average
  5. Colours in Hindi Easier
  6. Endless Night: Union Carbide Tragedy Average
  7. An Introduction to Sikhism Average
  8. Love, Duplicately Average
  9. Born in Bombay Easier
  10. Olympics - The Indian Journey Average
  11. Indian Sweets Average
  12. I Got These Words from India Average

Also part of quiz list
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us