FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Indian Sweets
Quiz about Indian Sweets

Indian Sweets Trivia Quiz


Here's a quiz on the types of sweets and desserts popular in various parts of India.

A multiple-choice quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. Indian Foods

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,561
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3130
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 209 (8/10), Guest 49 (9/10), Guest 24 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. This sweet made of sesame seeds and jaggery is specially prepared in Maharashtra during the festival of Makar Sankranti. Hint


Question 2 of 10
2. Which of these is the Indian equivalent of ice cream? Hint


Question 3 of 10
3. Which vegetable is the main ingredient used to make Gajar ka Halva? Hint


Question 4 of 10
4. This dessert is prepared by Muslims during the feast of Eid ul-Fitr which marks the end of Ramadan, the month of fasting. Hint


Question 5 of 10
5. Which fruit is used in the preparation of Aam Ras? Hint


Question 6 of 10
6. This Bengali sweet consists of paneer balls dipped in sugar syrup. Hint


Question 7 of 10
7. Which of these Indian desserts is made of yogurt? Hint


Question 8 of 10
8. This is a traditional Goan dessert which can have up to 16 layers. Hint


Question 9 of 10
9. This sweet is said to be the favourite of the Hindu deity, Lord Ganesh. Hint


Question 10 of 10
10. This sweet is prepared during the festival of Holi. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 16 2024 : Guest 209: 8/10
Apr 15 2024 : Guest 49: 9/10
Apr 11 2024 : Guest 24: 5/10
Apr 05 2024 : Guest 71: 8/10
Apr 04 2024 : Guest 223: 6/10
Mar 31 2024 : negolas: 2/10
Mar 29 2024 : Guest 100: 3/10
Mar 29 2024 : Guest 49: 7/10
Mar 28 2024 : Guest 132: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This sweet made of sesame seeds and jaggery is specially prepared in Maharashtra during the festival of Makar Sankranti.

Answer: Tilgul

Makar Sankranti is a mid-winter festival celebrated in various parts of India and Nepal. It is the only Hindu festival based on the Solar calendar, the others follow the Lunar calendar. In Maharashtra, people greet each other by exchanging laddoos made of jaggery and sesame seeds known as tilgul. Jaggery is unrefined sugar also known as 'gur'.
2. Which of these is the Indian equivalent of ice cream?

Answer: Kulfi

Kulfi is available in various flavours including malai, pistachio, mango, orange and kesar (saffron). It is also served with Falooda - a drink made using milk, vermicelli and tutti frutti.
3. Which vegetable is the main ingredient used to make Gajar ka Halva?

Answer: Carrot

Gajar ka Halva is a North Indian dessert, which has now become popular in all parts of the country. The other ingredients besides carrots are milk, sugar, ghee (clarified butter), dry fruits and mawa (whole dried milk).
4. This dessert is prepared by Muslims during the feast of Eid ul-Fitr which marks the end of Ramadan, the month of fasting.

Answer: Kheer

Kheer is a type of rice pudding and is made in both India and Pakistan. A similar dessert called phirni is eaten in North India, Afghanistan and Pakistan. In Southern India, a variant of kheer called payaasam is served during wedding feasts and other festive occasions.
5. Which fruit is used in the preparation of Aam Ras?

Answer: Mango

Aam Ras is a Gujrati sweet dish made using mangoes. Like all Gujrati food, it is slightly sweet and slightly sour. It is usually eaten with puris or chapattis (Indian bread) and is sometimes served as a cooling drink.
6. This Bengali sweet consists of paneer balls dipped in sugar syrup.

Answer: Rasgulla

It is known as Roshogolla in Bengal. This sweet was first made in the temple town of Puri, Orissa in eastern India and offered to the Hindu deity, Jagganath.
7. Which of these Indian desserts is made of yogurt?

Answer: Shrikhand

It is one of the main desserts in Maharashtrian and Gujrati cuisine. Amrakhand is a variety of Shrikhand made by mixing mango pulp with yogurt.
8. This is a traditional Goan dessert which can have up to 16 layers.

Answer: Bebinca

Bebinca, also known as Bibik, is made by Goan Catholics during the festivals of Christmas and Easter.
Another popular Goan dessert is Dodhol (Coconut Pancakes) made with rice cake and cooked in coconut milk and jaggery.
9. This sweet is said to be the favourite of the Hindu deity, Lord Ganesh.

Answer: Modak

Modaks originated in the western state of Maharashtra. They have an outer crust made of rice and are filled with a mixture of coconut and jaggery called saran.
10. This sweet is prepared during the festival of Holi.

Answer: Puran Poli

Puran Poli is known as Holige in the state of Karnataka and Obbattu in Andhra Pradesh. In Maharashtra, it is served with a tangy curry called katachi amti. It may also be served with milk sweetened with almonds and pistachios.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Taste of India:

A culinary introduction to India.

  1. Indian Sweets Average
  2. New to the Neighbourhood Average
  3. Food, Glorious Food Average
  4. Indian Cuisine: Special Edition Tough
  5. Get the Table Set Average
  6. Eye on My Plate Average
  7. A Taste of Bengal Average
  8. Bombay's Street Treats Average

Also part of quiz list
4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us