FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Indian Cuisine Special Edition
Quiz about Indian Cuisine Special Edition

Indian Cuisine: Special Edition Quiz


Over the years, different regions in India have developed their own distinctive cuisine. Take a look at some of the delicacies you wouldn't want to miss out on when you come visiting.

A multiple-choice quiz by zorba_scank. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. Indian Foods

Author
zorba_scank
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
260,917
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1906
Last 3 plays: Guest 49 (2/10), Guest 103 (10/10), Guest 49 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Goa is one of the most popular tourist destinations in India. While it is well known for its seafood, another famous Goan specialty is a meat dish called sorpotel. What meat would you be eating if you tried this? Hint


Question 2 of 10
2. While driving along the coast from Goa to Maharashtra, you'll get a chance to see some of the forts built by the Maratha king, Shivaji. You'll also get to taste authentic Malvani cuisine. It is mainly non-vegetarian and includes a variety of chicken and seafood dishes. What is the name of the special drink served with meals here? Hint


Question 3 of 10
3. Rajasthan is famous for its palaces, forts, the colourful Pushkar fair and desert safaris. While relaxing on the sand dunes in the evening, which of the following authentic Rajasthani dishes are you likely to be offered? Hint


Question 4 of 10
4. One of the most well known Indian dishes is Tandoori chicken. The Tandoori style of cooking is a specialty of which Indian state? Hint


Question 5 of 10
5. Gujarati cuisine is mainly vegetarian. Food is generally served in a thali (steel plate) with small katoris (vessels) for the different gravies and vegetables. Which of these is a typical Gujarati dish? Hint


Question 6 of 10
6. Hyderabad is a bustling Indian city which has a number of monuments and landmarks dating back to the time when the Nizams ruled this city. Which dish should you definitely not miss out on when you visit Hyderabad? Hint


Question 7 of 10
7. Iromba is a dish made of fish, vegetables and bamboo shoots and is served fermented. Which North Eastern Indian state boasts of this specialty? Hint


Question 8 of 10
8. Parsis first arrived in India in the 10th century AD fleeing from the religious persecution they were facing in Persia. They have contributed immensely to the fields of education, health care, trade and aviation. Which of the following dishes is NOT part of Parsi cuisine? Hint


Question 9 of 10
9. Fish is in important part of Bengali cuisine. Which of the following is NOT an authentic Bengali preparation? Hint


Question 10 of 10
10. A visit to India is incomplete without a trip to the southern state of Kerala. Renting a houseboat and drifting along the backwaters is a great way to relax and unwind. A dish you are likely to taste here is a vegetarian preparation called Avial.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : Guest 49: 2/10
May 23 2024 : Guest 103: 10/10
May 11 2024 : Guest 49: 10/10
May 09 2024 : Guest 49: 9/10
May 05 2024 : Guest 112: 7/10
May 04 2024 : Guest 122: 7/10
Apr 21 2024 : Guest 152: 7/10
Apr 05 2024 : Guest 71: 7/10
Mar 30 2024 : Guest 100: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Goa is one of the most popular tourist destinations in India. While it is well known for its seafood, another famous Goan specialty is a meat dish called sorpotel. What meat would you be eating if you tried this?

Answer: Pork

Sorpotel is made of pork including the liver, heart, kidney and other organs of the pig. Every Goan family has their own secret recipe for preparing this. Other tasty Goan dishes are Goa sausages (pork again), vindaloo (chicken, lamb or pork) and spicy fish curry.
2. While driving along the coast from Goa to Maharashtra, you'll get a chance to see some of the forts built by the Maratha king, Shivaji. You'll also get to taste authentic Malvani cuisine. It is mainly non-vegetarian and includes a variety of chicken and seafood dishes. What is the name of the special drink served with meals here?

Answer: Solkadhi

Solkadhi is made of coconut milk and kokam, the fruit of the Brindonia tallow tree. Other Malvani preparations are fried Bombil (Bombay Duck), Kajuchi Amti (spicy cashew curry), Kombdi Vade (chicken curry with wheat dumplings).

Nimbu Pani is lime juice, Chaas is buttermilk and Lassi is a Punjabi drink made of curds and water.
3. Rajasthan is famous for its palaces, forts, the colourful Pushkar fair and desert safaris. While relaxing on the sand dunes in the evening, which of the following authentic Rajasthani dishes are you likely to be offered?

Answer: Dal Bati

Dal Bati is one of the most popular dishes in Rajasthani cuisine. It is a dish made of lentils and baked wheat.

Payasam is a South Indian sweet dish, Macher Jhol is a Bengali fish preparation and Chicken Neer Dosa is a Mangalorean specialty.
4. One of the most well known Indian dishes is Tandoori chicken. The Tandoori style of cooking is a specialty of which Indian state?

Answer: Punjab

A Tandoor is a clay oven in which food is cooked over a charcoal fire. Tandoors were also found in excavations at the Harappa and Mohenjo Daro settlements of the Indus Valley civilization. Tandoori chicken was first cooked when the Mughals ruled India.
5. Gujarati cuisine is mainly vegetarian. Food is generally served in a thali (steel plate) with small katoris (vessels) for the different gravies and vegetables. Which of these is a typical Gujarati dish?

Answer: Undhiyun

Undhiyun is generally prepared in winter and consists of small brinjals, yam, sweet potatoes and bananas. Traditionally all the ingredients were put in an earthen pot. The pot was then sealed and buried upside down in the ground and cooked.

Sai Bhaji is a Sindhi gravy made of spinach, Shukto is a Bengali vegetarian dish cooked in ginger-mustard sauce and Kori Roti is a Mangalorean specialty consisting of spicy chicken curry with crisp pieces of bread made from rice.
6. Hyderabad is a bustling Indian city which has a number of monuments and landmarks dating back to the time when the Nizams ruled this city. Which dish should you definitely not miss out on when you visit Hyderabad?

Answer: Biryani

Hyderabadi Biryani is made of Basmati rice and either chicken or lamb. It is usually served with a yogurt dish called raita.

Momos are dumplings popular in Sikkim, Theplas are Gujarati snacks and Dhansak is a lentil gravy made by Parsis.
7. Iromba is a dish made of fish, vegetables and bamboo shoots and is served fermented. Which North Eastern Indian state boasts of this specialty?

Answer: Manipur

Most of the people living in the North East of India are non-vegetarian. Their diet includes all kinds of meat, fish, bamboo shoots and vegetables. Another Manipuri delicacy is Kabok - fried rice cooked with different types of vegetables.
8. Parsis first arrived in India in the 10th century AD fleeing from the religious persecution they were facing in Persia. They have contributed immensely to the fields of education, health care, trade and aviation. Which of the following dishes is NOT part of Parsi cuisine?

Answer: Olan

Parsi cuisine blends Irani and Gujarati flavours. Patra Ni Machchi is steamed fish cooked in a banana leaf, Chicken Farcha is crispy fried chicken and Sali Murghi is spicy chicken with potato chips.

Olan is a Keralite dish made of pumpkin and coconut milk.
9. Fish is in important part of Bengali cuisine. Which of the following is NOT an authentic Bengali preparation?

Answer: Prawn Koliwada

Prawn Koliwada is a traditional dish of the Kolis (fishermen) who were the original inhabitants of Mumbai.

Doi Maach is a preparation of fish and curds, Macher Jhol is pepper fish and Chingri Maach Curry is made of prawns.
10. A visit to India is incomplete without a trip to the southern state of Kerala. Renting a houseboat and drifting along the backwaters is a great way to relax and unwind. A dish you are likely to taste here is a vegetarian preparation called Avial.

Answer: True

Avial is a thick mixed vegetable gravy which is generally eaten with a steaming plate of rice. Typical Keralite cuisine is quite spicy and Kerala is known as the 'Land of Spices'.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Taste of India:

A culinary introduction to India.

  1. Indian Sweets Average
  2. New to the Neighbourhood Average
  3. Food, Glorious Food Average
  4. Indian Cuisine: Special Edition Tough
  5. Get the Table Set Average
  6. Eye on My Plate Average
  7. A Taste of Bengal Average
  8. Bombay's Street Treats Average

Also part of quiz list
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us