FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Food Glorious Food
Quiz about Food Glorious Food

Food, Glorious Food Trivia Quiz


A mix of dishes that showcase India's culinary diversity.

A photo quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. Indian Foods

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
400,633
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
597
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Linda_Arizona (9/10), AI143 (9/10), Guest 136 (8/10).
-
Question 1 of 10
1. The city of Hyderabad is famous for a dish called haleem. What are the two main ingredients? Hint


Question 2 of 10
2. Makki di roti, a bread made of cornmeal, is popular in the region of Punjab. Which season is it most associated with? Hint


Question 3 of 10
3. Rajma chawal is regarded as a comfort food in northern India. While chawal is rice, what is rajma made of? Hint


Question 4 of 10
4. Fish is a key part of Bengali cuisine. Which of these fish is regarded as a regional delicacy? Hint


Question 5 of 10
5. In which part of India would you be able to enjoy a traditional Konkani meal? Hint


Question 6 of 10
6. Three of these are types of Indian breads. Which is NOT? Hint


Question 7 of 10
7. If you were invited to partake in a Sadhya, which of these are you *unlikely* to be served? Hint


Question 8 of 10
8. Aloo matar, aloo gobi, and aloo methi are popular Indian dishes. What does "aloo" mean? Hint


Question 9 of 10
9. What is typically the main ingredient in the Goan dish, sorpotel? Hint


Question 10 of 10
10. One of the best known Parsi dishes is patra-n-macchi. What kind of leaf is the fish cooked in to make this dish? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Jun 09 2024 : Linda_Arizona: 9/10
Jun 06 2024 : AI143: 9/10
May 31 2024 : Guest 136: 8/10
May 29 2024 : Guest 203: 7/10
May 28 2024 : John01245: 7/10
May 28 2024 : Guest 175: 9/10
May 25 2024 : Guest 76: 5/10
May 23 2024 : rdhill: 8/10
May 23 2024 : Guest 103: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The city of Hyderabad is famous for a dish called haleem. What are the two main ingredients?

Answer: Meat and lentils

Haleem originated in the Middle East and it was the Arabic traders who first brought this dish to the city of Hyderabad. Over time, the Hyderabadi version has become an integral part of the city's cuisine. The dish consists of meat (mostly goat) and lentils which are cooked for up to 12 hours in an earthen kiln to make a thick stew.

This dish is especially popular during the month of Ramadan, when Muslims fast from dawn to dusk, as it is high in calories.
2. Makki di roti, a bread made of cornmeal, is popular in the region of Punjab. Which season is it most associated with?

Answer: Winter

Makki di roti is a winter specialty. It is commonly eaten with sarson ka saag, a gravy made of green cooked leaves, mostly mustard leaves. The roti is baked on a large pan, traditionally called a tava. Large dollops of homemade butter are used to soften the roti.
3. Rajma chawal is regarded as a comfort food in northern India. While chawal is rice, what is rajma made of?

Answer: Red kidney beans

Rajma is a thick gravy made of red kidney beans. Most commonly eaten with rice, this gravy can also be had with a variety of breads. Kidney beans were introduced to India by Europeans who themselves discovered them in Mexico.
4. Fish is a key part of Bengali cuisine. Which of these fish is regarded as a regional delicacy?

Answer: Ilish or Hilsa

The ilish or hilsa fish is related to the wider family of herrings. This fish is mainly eaten in the eastern part of India. In Bengali cuisine it is used in a variety of ways ranging from curries to fried versions. The hilsa is designated as a state symbol by the Indian state of West Bengal. It is also the national fish of the neighbouring country of Bangladesh.
5. In which part of India would you be able to enjoy a traditional Konkani meal?

Answer: West

The western coast of India is known as the Konkan coast. It covers the states of Maharashtra, Goa, and Karnataka. Though Goan cuisine has some elements of Konkan food, it is quite distinctive due to the influence of the Portuguese. Rice and seafood are common in Konkani cuisine.
6. Three of these are types of Indian breads. Which is NOT?

Answer: Halwa

Halwa is a sweet dish eaten as a dessert. In winters, it is made using carrot. Other varieties can be made from wheat, semolina or mung beans. Halwa or halva is also believed to have originated in the Middle East.

Chapati is thin, flat bread, while naan is slightly thicker and may also have different stuffings. The paratha is like a chapati but is typically stuffed with potato, spinach, onion, or cottage cheese.
7. If you were invited to partake in a Sadhya, which of these are you *unlikely* to be served?

Answer: Pork

A sadhya is a traditional feast from the state of Kerala. While Kerala is known for its meat and fish dishes, the sadhya is typically vegetarian. It is served on a banana leaf. The dishes include various vegetable preparations, rasam (a lentil stew), papadam, and rice.
8. Aloo matar, aloo gobi, and aloo methi are popular Indian dishes. What does "aloo" mean?

Answer: Potato

Aloo is the word for potato in many Indian languages, including Hindi. Aloo matar is potato and peas, aloo gobi is potato with cauliflower and aloo methi is potato with fenugreek leaves.
9. What is typically the main ingredient in the Goan dish, sorpotel?

Answer: Pork

Sorpotel is a fiery curry typically made of pork and organ meats. Reflecting the Portuguese influence, the dish uses vinegar for flavouring. It is commonly eaten with a type of rice bread called sanna.
10. One of the best known Parsi dishes is patra-n-macchi. What kind of leaf is the fish cooked in to make this dish?

Answer: Banana leaf

Patra-ni-macchi literally translates to 'fish in leaf'. The dish is traditionally made using the pomfret fish. A large fillet of the fish is marinated in a thick paste or chutney and then enclosed in a banana leaf and steamed. It is then eaten with roti.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Taste of India:

A culinary introduction to India.

  1. Indian Sweets Average
  2. New to the Neighbourhood Average
  3. Food, Glorious Food Average
  4. Indian Cuisine: Special Edition Tough
  5. Get the Table Set Average
  6. Eye on My Plate Average
  7. A Taste of Bengal Average
  8. Bombay's Street Treats Average

Also part of quiz list
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us