FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Colours in Hindi
Quiz about Colours in Hindi

Colours in Hindi Trivia Quiz


I'll give you the name of a colour in Hindi and you pick the correct English equivalent. There are lots of hints to help you out.

A multiple-choice quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Languages of India

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
208,834
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
5700
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 157 (10/10), Guest 203 (10/10), Guest 94 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Safed - This is the colour of the Taj Mahal, one of the Seven Wonders of the World, located in Agra, India. Hint


Question 2 of 10
2. Kesari - This colour is a part of the Indian tri-colour. Hint


Question 3 of 10
3. Lal - This is the colour of the last fort built by Emperor Shahjahan in Delhi. Hint


Question 4 of 10
4. Neela - This is the colour of the waters of the Indian Ocean which lies to the south of India.

Answer: (One Word)
Question 5 of 10
5. Hara - This colour is associated with the agricultural revolution that took place in India between the years 1967-1979. Hint


Question 6 of 10
6. Narangi - This colour is also the name of a fruit. Hint


Question 7 of 10
7. Kala - This is the colour of the tomb Emperor Shahjahan wished to build for himself adjacent to the Taj Mahal. Hint


Question 8 of 10
8. Peela - This is the colour of the mustard fields of Punjab. Hint


Question 9 of 10
9. Gulabi - The buildings of Jaipur city were painted this colour in 1876 for the visit of the Prince of Wales. Hint


Question 10 of 10
10. Sunhera - This colour is associated with the Sikh Temple in Amritsar where the infamous Operation Bluestar took place. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : Guest 157: 10/10
Apr 08 2024 : Guest 203: 10/10
Apr 05 2024 : Guest 94: 9/10
Apr 04 2024 : Guest 209: 10/10
Apr 02 2024 : Guest 27: 10/10
Mar 25 2024 : Guest 49: 9/10
Mar 23 2024 : Guest 141: 0/10
Mar 16 2024 : parrarobbie: 7/10
Mar 13 2024 : Guest 93: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Safed - This is the colour of the Taj Mahal, one of the Seven Wonders of the World, located in Agra, India.

Answer: White

Safed means white in Hindi. The Taj Mahal was built by Emperor Shahjahan as a mausoleum for his wife, Mumtaz.
2. Kesari - This colour is a part of the Indian tri-colour.

Answer: Saffron

Kesari means saffron in Hindi. Saffron, white and green are the colours of the Indian tri-colour.
3. Lal - This is the colour of the last fort built by Emperor Shahjahan in Delhi.

Answer: Red

Lal means red in Hindi. The Red Fort built by Shahjahan in 1647 is an important tourist attraction.
4. Neela - This is the colour of the waters of the Indian Ocean which lies to the south of India.

Answer: Blue

Neela means blue in Hindi. Blue is also the colour of the chakra in the centre of the Indian flag.
5. Hara - This colour is associated with the agricultural revolution that took place in India between the years 1967-1979.

Answer: Green

Hara means green in Hindi. The Green Revolution was implemented in the states of Punjab and Haryana in North India by employing methods like double cropping, expansion of farmlands and using seeds with improved genetics.
6. Narangi - This colour is also the name of a fruit.

Answer: Orange

Narangi means orange in Hindi. In addition, like English, an orange is also called narangi in Hindi.
7. Kala - This is the colour of the tomb Emperor Shahjahan wished to build for himself adjacent to the Taj Mahal.

Answer: Black

Kala means black in Hindi. Shahjahan was placed under house arrest by his son, Aurangzeb, in his old age and died without fulfilling this desire.
8. Peela - This is the colour of the mustard fields of Punjab.

Answer: Yellow

Peela means yellow in Hindi. The scenic mustard fields of Punjab are a popular locale for the filming of songs in Bollywood movies.
9. Gulabi - The buildings of Jaipur city were painted this colour in 1876 for the visit of the Prince of Wales.

Answer: Pink

Gulabi means pink in Hindi. Jaipur, the capital of Rajasthan, is popularly known as the Pink City.
10. Sunhera - This colour is associated with the Sikh Temple in Amritsar where the infamous Operation Bluestar took place.

Answer: Golden

Sunhera means golden in Hindi. During Operation Bluestar, the then Prime Minister of India, Indira Gandhi, ordered the army to enter the sacred Golden Temple of the Sikhs to capture the terrorists hiding there. This violation of their sacred temple angered the Sikh community leading to the assassination of Mrs. Gandhi by her own Sikh bodyguards.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Incredible India:

Explore this fascinating country through quizzes in categories ranging from Geography and World to Sci-Tech and Religion and everything in between.

  1. Renamed in India Average
  2. Enduring Wonders of India Average
  3. Authors from India and of Indian Origin Average
  4. It's a Girl! Average
  5. Colours in Hindi Easier
  6. Endless Night: Union Carbide Tragedy Average
  7. An Introduction to Sikhism Average
  8. Love, Duplicately Average
  9. Born in Bombay Easier
  10. Olympics - The Indian Journey Average
  11. Indian Sweets Average
  12. I Got These Words from India Average

4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us