FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Authors from India and of Indian Origin
Quiz about Authors from India and of Indian Origin

Authors from India and of Indian Origin Quiz


Indians have won a number of prestigious literary awards over the years. This quiz deals with some of the more popular authors and their works.

A multiple-choice quiz by zorba_scank. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Writers & Authors
  8. »
  9. Writers and Places

Author
zorba_scank
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,980
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
725
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Waves306 (8/10), Guest 106 (5/10), Guest 157 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Salman Rushdie is a British-Indian author who has won numerous awards including the Booker Prize for Fiction and the Whitbread Novel Award. Which of his books caused Ayatollah Khomeini, the then leader of Iran, to pronounce a fatwa (death sentence) on him? Hint


Question 2 of 10
2. Arundhati Roy won the Booker Prize in 1997 for her debut novel 'The God of Small Things', the only one she's written so far (till 2007). Since then she's been involved in politics and various other social causes. In 2004, she was awarded the Sydney Peace Prize.


Question 3 of 10
3. Name this Indo-Canadian writer who has won the Commonwealth Writers' Prize twice for 'Such A Long Journey' (1992) and 'A Fine Balance' (1996). Hint


Question 4 of 10
4. Jhumpa Lahiri is a second generation Indian who was born in London, England and currently lives in New York City. Her first book 'Interpreter of Maladies', a collection of short stories, won the Pulitzer Prize in 2000. What is the name of her second book, a full-length novel, which has been made into a film? Hint


Question 5 of 10
5. Shashi Tharoor was in the news when he campaigned to succeed Kofi Annan as the Secretary-General of the United Nations. However, he lost to Ban Ki-moon of South Korea. Which of the following is NOT a book written by him? Hint


Question 6 of 10
6. This author has been short-listed for the Booker Prize thrice as of 2007 but is yet to win it. However, her daughter won the Booker Prize in 2006 for her second novel. Name this mother-daughter duo. Hint


Question 7 of 10
7. R. K. Narayan is one of the most widely read Indian novelists. He wrote for more than fifty years including travelogues, English translations of Indian epics and his memoirs 'My Days'. Which of these is a fictional town created by him? Hint


Question 8 of 10
8. V. S. Naipaul was born in Trinidad and Tobago and is a British novelist whose ancestors were from Gorakhpur in Uttar Pradesh, India. He was awarded the Nobel Prize for Literature in 2001. Is it true that he declined to be made a Commander of the Order of the British Empire (CBE)?


Question 9 of 10
9. This author's novels include 'The Hungry Tide', 'The Glass Palace' and 'The Shadow Lines'. He refused the Eurasian Commonwealth Writers' Prize in 2001. Hint


Question 10 of 10
10. Sake Dean Mahomet is considered to be the first Indian to write in the English language.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 16 2024 : Waves306: 8/10
Feb 05 2024 : Guest 106: 5/10
Jan 30 2024 : Guest 157: 6/10
Jan 09 2024 : Guest 75: 5/10
Jan 07 2024 : Guest 152: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Salman Rushdie is a British-Indian author who has won numerous awards including the Booker Prize for Fiction and the Whitbread Novel Award. Which of his books caused Ayatollah Khomeini, the then leader of Iran, to pronounce a fatwa (death sentence) on him?

Answer: The Satanic Verses

Salman Rushdie rose to fame with his second novel 'Midnight's Children'. It won the Booker Prize in 1981 and also won the Booker of Bookers Prize in 1993 for the best novel to win the award in the first 25 years. The fatwa was pronounced for his irreverent depiction of Prophet Muhammad in 'Satanic Verses' forcing him to live in hiding for several years.

It still hasn't been officially revoked.
2. Arundhati Roy won the Booker Prize in 1997 for her debut novel 'The God of Small Things', the only one she's written so far (till 2007). Since then she's been involved in politics and various other social causes. In 2004, she was awarded the Sydney Peace Prize.

Answer: True

She was awarded the Sydney Peace Prize in 2004 for her social work and advocacy of non-violence. She also won the Lannan Foundation's Cultural Freedom award in 2002. In 2002, she was sentenced to a symbolic one day imprisonment and fined by the Supreme
Court of India for contempt of court after she accused the court of trying to silence the protests against the Narmada Dam Project.
3. Name this Indo-Canadian writer who has won the Commonwealth Writers' Prize twice for 'Such A Long Journey' (1992) and 'A Fine Balance' (1996).

Answer: Rohinton Mistry

Rohinton Mistry was born in Mumbai, India in 1952 and emigrated to Canada in 1975. He has been short-listed for the Booker Prize for Fiction thrice though he is yet to win it as of 2007. In November 2001, his second novel 'A Fine Balance' was selected for Oprah's Book Club.
4. Jhumpa Lahiri is a second generation Indian who was born in London, England and currently lives in New York City. Her first book 'Interpreter of Maladies', a collection of short stories, won the Pulitzer Prize in 2000. What is the name of her second book, a full-length novel, which has been made into a film?

Answer: The Namesake

'The Namesake' is directed by Mira Nair and Jhumpa features in the film as an extra. Jhumpa's parents made it a point to teach her about their Bengali heritage from a very young age. Most of her short stories address issues faced by Indians or Indian immigrants.
5. Shashi Tharoor was in the news when he campaigned to succeed Kofi Annan as the Secretary-General of the United Nations. However, he lost to Ban Ki-moon of South Korea. Which of the following is NOT a book written by him?

Answer: The Argumentative Indian

His most famous work 'The Great Indian Novel' (1989) was written in the style of the Indian epic, the Mahabharata. The film 'Bollywood' was adapted from his 1992 novel 'Show Business'.
'The Argumentative Indian' was written by Amartya Sen, the winner of the Nobel Prize for Economics in 1998.
6. This author has been short-listed for the Booker Prize thrice as of 2007 but is yet to win it. However, her daughter won the Booker Prize in 2006 for her second novel. Name this mother-daughter duo.

Answer: Anita & Kiran Desai

Anita Desai was short-listed for the Booker Prize for Fiction thrice for her novels 'Clear Light of Day' (1980), 'In Custody' (1984) and 'Fasting, Feasting' (1999). 'In Custody' was made into a movie by Merchant Ivory Productions and won the President of India Gold Medal for Best Picture in 1994.
Kiran Desai's first novel 'Hullabaloo in the Guava Orchard' (1998) was praised by noted author Salman Rushdie among others, but it was her second novel 'The Inheritance of Loss' (2006) which won her the Booker.
7. R. K. Narayan is one of the most widely read Indian novelists. He wrote for more than fifty years including travelogues, English translations of Indian epics and his memoirs 'My Days'. Which of these is a fictional town created by him?

Answer: Malgudi

Malgudi is said to be a small town in South India, a few kilometers away from Chennai. It forms the setting for most of his short stories and 14 of his novels beginning with his first 'Swami and Friends'.
R. K. Narayan's works are translated in all the European languages and Hebrew. Graham Greene called him 'the novelist I admire most in the English language'.
8. V. S. Naipaul was born in Trinidad and Tobago and is a British novelist whose ancestors were from Gorakhpur in Uttar Pradesh, India. He was awarded the Nobel Prize for Literature in 2001. Is it true that he declined to be made a Commander of the Order of the British Empire (CBE)?

Answer: Yes

V. S. Naipual was the first person of Indian origin to win the Booker Prize in 1971 with his novel 'In A Free State'. He was knighted by Queen Elizabeth II in 1990. Naipaul has often been criticized for his negative portrayal of the Third World including India.
9. This author's novels include 'The Hungry Tide', 'The Glass Palace' and 'The Shadow Lines'. He refused the Eurasian Commonwealth Writers' Prize in 2001.

Answer: Amitav Ghosh

Amitav Ghosh has won India's most prestigious literary award, the Sahitya Akademi Award for 'The Shadow Lines' (1990). Born in Calcutta in 1956, he studied at the Doon School and St. Stephen's College before receiving his Ph.D. in social anthropology from Oxford University.
10. Sake Dean Mahomet is considered to be the first Indian to write in the English language.

Answer: True

Sake Dean Mahomet, a Bengali Muslim, immigrated to Cork, Ireland in 1786. He published his first book 'The Travels of Dean Mahomet' in 1794 which describes important cities in India and a series of military conflicts between local Indian rulers. This book is thought to be the first to be written by a native Indian in English.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Incredible India:

Explore this fascinating country through quizzes in categories ranging from Geography and World to Sci-Tech and Religion and everything in between.

  1. Renamed in India Average
  2. Enduring Wonders of India Average
  3. Authors from India and of Indian Origin Average
  4. It's a Girl! Average
  5. Colours in Hindi Easier
  6. Endless Night: Union Carbide Tragedy Average
  7. An Introduction to Sikhism Average
  8. Love, Duplicately Average
  9. Born in Bombay Easier
  10. Olympics - The Indian Journey Average
  11. Indian Sweets Average
  12. I Got These Words from India Average

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us