FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Jamaica by Category
Quiz about Jamaica by Category

Jamaica, by Category Trivia Quiz


Just a general quiz based on various aspects of Jamaica - 'Land of wood and water'. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Verne47. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed Central America and Caribbean

Author
Verne47
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,565
Updated
Apr 07 23
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
642
Last 3 plays: Guest 68 (14/20), Guest 208 (16/20), Guest 99 (0/20).
- -
Question 1 of 20
1. Animals:

Which brightly coloured little bird, immortalized as Jamaica's national bird, is endemic to Jamaica? (All will be well if you get this one).
Hint


Question 2 of 20
2. Brain Teasers:

Join the definitions of these two phrases to make one Jamaica-related word.
MALE MONARCHS + IMPERIAL UNIT OF WEIGHT

Answer: (One Word)
Question 3 of 20
3. Celebrities:

Which Jamaican actress is best remembered for her role as Nurse Ernestine Shoop on Trapper John M.D.?
Hint


Question 4 of 20
4. Entertainment:

In 1993 which Jamaican beauty was crowned Miss World?
Hint


Question 5 of 20
5. For Children:

In which body of water can Jamaica be found?
Hint


Question 6 of 20
6. General:

There are three colours on the national flag of Jamaica. Which is NOT one of them?
Hint


Question 7 of 20
7. Geography:

The inland areas of Jamaica have a number of mountain ranges. Which mountain range includes the highest point on the island? (Coffee please)
Hint


Question 8 of 20
8. History:

Christopher Columbus is credited with the discovery of Jamaica but which set of people did he find already inhabiting the island on his arrival?
Hint


Question 9 of 20
9. Hobbies:

In which style of cooking native to Jamaica is a very hot spice mixture used to dry rub or wet marinate the meat?
Hint


Question 10 of 20
10. Humanities:

Which of these art pieces was NOT sculpted by Edna Manley of Jamaica?
Hint


Question 11 of 20
11. Literature:

Which Jamaican poet/poetess was awarded the Most Excellent Order of the British Empire in 1960 for his/her work in Jamaican Literature and theatre?
Hint


Question 12 of 20
12. Movies:

Which Jamaican-based comedy released in 1993 is somewhat based on the Jamaican bob-sled team's efforts to get into the Winter Olympics?
Hint


Question 13 of 20
13. Music:

According to Robert Nesta Marley in his 'Redemption Song' what should we emancipate ourselves from?
Hint


Question 14 of 20
14. People:

Which of the following is NOT true of Marcus Mosiah Garvey?
Hint


Question 15 of 20
15. Religion:

After the crowning of Haile Selassie I as Emperor of Ethiopia a new religious movement started in Jamaica. What was it?
Hint


Question 16 of 20
16. Sci/Tech:

The Jamaica Hope (Montgomery Jersey) is an animal breed that was developed by Dr. Thomas Lecky, a Jamaican agricultural science pioneer. What type of animal is it?
Hint


Question 17 of 20
17. Sports:

Which Jamaican track and field sprinter gained prominence at the 2008 Olympics Games as she became the first Caribbean female to win gold at the women's 100m dash at the Olympics?
Hint


Question 18 of 20
18. Television:

Which Jamaican comedian and actor had a role in two episodes of 'Chef' as Gareth Blackstock's father?
Hint


Question 19 of 20
19. Video Games:

Pokemon video games are popular in Jamaica. Can some Pokemon evolve into more powerful forms?


Question 20 of 20
20. World:

Which currency is most commonly used in Jamaica?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 04 2024 : Guest 68: 14/20
Mar 04 2024 : Guest 208: 16/20
Mar 02 2024 : Guest 99: 0/20
Feb 29 2024 : Guest 169: 8/20
Feb 29 2024 : Guest 171: 7/20
Feb 27 2024 : Guest 96: 8/20
Feb 27 2024 : Guest 96: 17/20
Feb 26 2024 : Guest 86: 0/20
Feb 23 2024 : Guest 82: 17/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Animals: Which brightly coloured little bird, immortalized as Jamaica's national bird, is endemic to Jamaica? (All will be well if you get this one).

Answer: the doctor bird

The doctor bird is also known as the swallow tail hummingbird. In addition to its beautiful feathers, the mature male has two long tails that streams behind him while in flight. The doctor bird was thought by the Arawaks to have magical powers. According to one Jamaican folk song, "Doctor bud a cunny bud, hard bud fe dead".

This can be translated to mean that the doctor bird is a smart or clever bird that cannot be easily killed.
2. Brain Teasers: Join the definitions of these two phrases to make one Jamaica-related word. MALE MONARCHS + IMPERIAL UNIT OF WEIGHT

Answer: Kingston

Kingston is the capital and largest city of Jamaica. It lies on the southeastern coast of the island. It is home to the Norman Manley International Airport. In July 1692 the survivors of the Port Royal earthquake founded Kingston as a place of refuge. The town grew after Port Royal was further destroyed by a fire.
3. Celebrities: Which Jamaican actress is best remembered for her role as Nurse Ernestine Shoop on Trapper John M.D.?

Answer: Madge Sinclair

Madge Sinclair's first film appearance was in 'Conrack' in 1974. In 1977 she performed as Bell Reynolds in 'Roots' and was nominated for an Emmy Award for her performance. Madge performed in a number of the 'Star Trek' sequels and was the first female to appear as a star ship captain in any 'Star Trek' series or movie.

She also performed in 'Coming to America' and 'The Lion King' as well as in many other films. She died in 1995.
4. Entertainment: In 1993 which Jamaican beauty was crowned Miss World?

Answer: Lisa Hanna

In 1993, Lisa Hanna became the third Jamaican to cop the coveted Miss World title. Carole Crawford won in 1963 and Cindy Breakspeare in 1976. Portia Simpson Miller is the Prime Minister of Jamaica but I've never heard of her being a 'candidate' for beauty pageants. In 2007 Lisa, a member of the People's National Party, contested and won the seat for St, Ann Southeast.

She then served as Opposition spokesman on Information, Youth and Culture until she was appointed Minister of Youth and Culture after her party won at the polls in December 2011. Lisa is one of the youngest women to be elected to Parliament in Jamaica.
5. For Children: In which body of water can Jamaica be found?

Answer: Caribbean Sea

Jamaica is an island in the Caribbean Sea. It is in the hurricane belt of the Atlantic Ocean and is therefore prone to damage from storms. The seventh largest natural harbour in the world is the Kingston Harbour in Jamaica.
6. General: There are three colours on the national flag of Jamaica. Which is NOT one of them?

Answer: blue

The colours of the Jamaican national flag are black, green and yellow. Black represents the strength and creativity of the people which allowed them to overcome difficulties, yellow represents the golden sunshine and green represents the island's lush vegetation.
7. Geography: The inland areas of Jamaica have a number of mountain ranges. Which mountain range includes the highest point on the island? (Coffee please)

Answer: Blue Mountains

The Blue Mountains extend throughout the parishes of Portland, St Mary, St Thomas and St Andrew. The north and south coasts of the island can be viewed from its peak. If the day is clear the outline of the island of Cuba can be seen also. Jamaica's Blue Mountain coffee is internationally acclaimed.
8. History: Christopher Columbus is credited with the discovery of Jamaica but which set of people did he find already inhabiting the island on his arrival?

Answer: the Arawaks and the Tainos

The Arawaks and the Tainos were indigenous people of the island. They originated in South America and came to Jamaica between 4000 and 1000 BC and made their settlements. There were more than 200 villages on the island which were ruled by village chiefs known as caciques by the time Columbus arrived in 1494.
9. Hobbies: In which style of cooking native to Jamaica is a very hot spice mixture used to dry rub or wet marinate the meat?

Answer: jerking

The jerking technique is widely used in Jamaica. Jerk stands and jerk centres are a common sight along the streets. Chicken and pork are the meats commonly used for jerking although other meats such as fish are now being prepared as jerk. Jerk is sold with hard dough bread, Johnny cakes, bammies or festivals.
10. Humanities: Which of these art pieces was NOT sculpted by Edna Manley of Jamaica?

Answer: Bronze David

Edna Manley was born in England. Her father was English and her mother Jamaican. She attended several art schools in England and produced many pieces of sculpture. After marrying Norman Manley she moved to Jamaica and continued her sculpting using mostly native woods. Negro Aroused, Listener, Market Women, Prophet, and Pocomania are just a few of her pieces. Between 1927 and 1980 many of her pieces were often exhibited in England. Bronze David was sculpted by Donatello in the 1440s.

It is listed as one of the world's greatest sculptures.
11. Literature: Which Jamaican poet/poetess was awarded the Most Excellent Order of the British Empire in 1960 for his/her work in Jamaican Literature and theatre?

Answer: Louise Bennett-Coverly

Louise Bennett-Coverly was a Jamaican who wore many caps. Not only was she a poetess but she excelled as a folklorist, writer and educator. She wrote and performed her poems in the Jamaican Creole and played a pivotal role in literary recognition being given to Jamaican dialect as a language in its own right.

She received celebrity status in Canada and the United Kingdom as well as in her homeland. In 1974, she was awarded Order of Jamaica. She was also appointed Cultural Ambassador at Large for Jamaica.

She received other national awards as well as Honorary Doctorate of Letters from universities at home and in Canada. This Jamaican icon died in July 2006 at 86 years of age.
12. Movies: Which Jamaican-based comedy released in 1993 is somewhat based on the Jamaican bob-sled team's efforts to get into the Winter Olympics?

Answer: Cool Runnings

The film 'Cool Runnings' is an American film about a top sprinter who did not qualify at the Olympic Trial. He tried to get a Jamaican bob sledding team together as a means of entering the Olympics. Despite the different challenges they eventually gained respect as a bobsledding team.
13. Music: According to Robert Nesta Marley in his 'Redemption Song' what should we emancipate ourselves from?

Answer: mental slavery

Robert (Nesta) Marley, affectionately called 'Bob' is one of the icons of the Jamaican music scene. He gained international fame as a reggae singer, song writer and guitarist. Many of his songs reflected his support for Africans in their struggles. 'Redemption Song' was a part of his final studio album which was released in 1980.
14. People: Which of the following is NOT true of Marcus Mosiah Garvey?

Answer: He was arrested and charged with rape.

Marcus Mosiah Garvey was born on August 17, 1887. He was a powerful political leader. He also worked as an entrepreneur, an orator, a publisher and a journalist. Garvey's philosophy was influenced to a great extent by men such as Booker T. Washington and Martin Delany who were great African American leaders. Garvey is hailed as a religious prophet by Rastafarians.
15. Religion: After the crowning of Haile Selassie I as Emperor of Ethiopia a new religious movement started in Jamaica. What was it?

Answer: Rastafari

Rastafari (Rastafarianism) began in Jamaica in the 1930s. It is an Abrahamic religion. Rastafari worship Haile Selassie as God (Jah or Jah Rastafari). They believe some portions of the Bible but believe that others are corrupted. Rastafari believe in the spiritual use of cannabis.

They reject materialism, oppression and any sensual pleasures. These are regarded as Babylon. Rastafari believe in growing their hair (dreadlocks) to represent a lion's mane. They quote Leviticus 21:5 as reason for doing so. Pork and shellfish are not a part of the Rastafari diet.

They believe in eating a diet that is ital vegetarian. Alcohol is also shunned by Rastafari as they deem it unhealthy.
16. Sci/Tech: The Jamaica Hope (Montgomery Jersey) is an animal breed that was developed by Dr. Thomas Lecky, a Jamaican agricultural science pioneer. What type of animal is it?

Answer: cow

The Jamaican Hope is a breed of dairy cattle. In 1910, the breeding began in the hope of developing cows that could adjust to the climatic conditions in Jamaica. The Jamaica Hope has a high resistance to ticks and diseases that are transmitted by ticks. They can tolerate high temperatures and can produce much milk even if the pastures are poor.
17. Sports: Which Jamaican track and field sprinter gained prominence at the 2008 Olympics Games as she became the first Caribbean female to win gold at the women's 100m dash at the Olympics?

Answer: Shelly-Ann Fraser-Pryce

Fraser-Pryce has been dubbed 'the pocket rocket'. She is the first female to win gold in the 100, 200 and 4x100m in one world championship. She is also the third female to win two consecutive 100m events at the Olympics.
18. Television: Which Jamaican comedian and actor had a role in two episodes of 'Chef' as Gareth Blackstock's father?

Answer: Oliver Samuels

Oliver Samuels has been dubbed 'the Jamaican King of Comedy'. In some countries he is known as Jamaica's Bill Cosby. He became famous in the television series 'Oliver at Large' which was aired by Jamaica Broadcasting Corporation. He has performed in several plays as well as in the 1993 and 1996 episodes of 'Chef'.
19. Video Games: Pokemon video games are popular in Jamaica. Can some Pokemon evolve into more powerful forms?

Answer: Yes

In the video game, Pokemon must be caught and battled with. Players can catch wild Pokemon by weakening them and using Pokeballs. They can also gain experience for their Pokemon by defeating the wild Pokemon in battle. There are certain Pokemon that can become more powerful when their levels are raised or when certain items are used.
20. World: Which currency is most commonly used in Jamaica?

Answer: the Jamaican dollar

Interestingly, copper Spanish coins called maravedies were the first units of currency to be used in Jamaica. In 1825 British coinage was introduced into the island. Since 1969 the Jamaican dollar has been used. Banknotes were introduced in the 1970s.
Source: Author Verne47

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us