FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Jennifer Alison Philippa Sue
Quiz about Jennifer Alison Philippa Sue

Jennifer, Alison, Philippa, Sue... Quiz


...what name would you give to your daughter? This quiz might inspire you. It looks at popular girls' names in the UK over the past century, from A to J.

A multiple-choice quiz by Kankurette. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Names
  8. »
  9. Female Names

Author
Kankurette
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,293
Updated
Dec 22 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1233
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Anjellica (10/10), riverboatqueen (9/10), 1995Tarpon (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1914, the year the First World War broke out, this name was the twelfth most popular for girls in Britain, and is a derivative of a name that comes from a Hebrew word meaning 'grace' or 'favour'. If I told you it was the first name of a famous sharpshooter and the lead singer of Eurythmics, what would your answer be? Hint


Question 2 of 10
2. In 1924, Britain saw its first Labour Prime Minister, Ramsay MacDonald, and this name was the eighteenth most popular choice for baby girls. It is the first name of an actress famous for playing a tough old lady who ran a pub, and a prolific novelist with a penchant for pink. Which girls' name, from a Greek work meaning 'foreigner', am I thinking of? Hint


Question 3 of 10
3. In 1934, Stanley Matthews played his first match for England, and the Loch Ness Monster was thought to have been spotted. Which name, from a Greek word meaning 'pure', and the first name of three wives of Henry VIII and an actress who appeared in 'The Darling Buds Of May', came in at number thirty-six? Hint


Question 4 of 10
4. While Britain was a year away from the end of the Second World War in 1944, this name came thirty-first in the top hundred names for baby girls. It is a compound of two Greek words meaning 'gift' and 'god'. Which name, shared with the star of 'Carmen Jones' and a poet with a razor-sharp sense of humour, is this? Hint


Question 5 of 10
5. In 1954, rationing ended, Winston Churchill turned eighty, and this name - derived from a Hebrew word meaning 'G-d's promise' - was the eighth most popular choice for girls, very likely because of a coronation a year earlier. Which name was this? Hint


Question 6 of 10
6. Ten years on in 1964, the Queen gave birth to a baby boy, and Beatlemania reigned supreme. This name, in at number forty-four for 1964, comes from an Irish word meaning 'fair', and is the first name of a GMTV presenter and a piano-playing singer who released an album with a really long title (known as 'When The Pawn...' for short). What name is this? Hint


Question 7 of 10
7. In 1974, Lord Lucan went missing, the three-day week was introduced, and this girls' name was the sixty-fifth most popular. Originally a name for boys as well as girls, it comes from a Latin word meaning 'downy-bearded youth', and is shared by an actress whose most famous role is Agent Dana Scully, and a TV nutritionist. What name is this? Hint


Question 8 of 10
8. Let's move on to 1984, the year I was born and my beloved Everton FC won the FA Cup. At twenty-one, people with this name include a mythical Trojan princess, and a deaf and blind political activist. What name, from a Greek word meaning 'torch', is this? Hint


Question 9 of 10
9. Let's jump ahead twenty years to 2004, the sixtieth anniversary of D-Day and the year fox hunting was banned in Britain. This name was the sixty-sixth most popular choice for baby girls and comes from a Gaelic word meaning 'maiden'. Two famous women with this name are a Welsh Big Brother contestant and the lead singer of Frou Frou. It has also been suggested that Shakespeare invented this name in his play 'Cymbeline' - but what name is it? Hint


Question 10 of 10
10. Skip back 10 years to 1994, the year which saw the introduction of two British institutions, the National Lottery and the Channel Tunnel. This name was the third most popular choice for baby girls and comes from a Hebrew word meaning 'foresight', although the form we are more familiar with is the one Shakespeare used in 'The Merchant Of Venice'. Which name, shared by a British heptathlete, and an actress who played the Invisible Woman in 'The Fantastic Four', is this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 23 2024 : Anjellica: 10/10
Feb 18 2024 : riverboatqueen: 9/10
Feb 18 2024 : 1995Tarpon: 10/10
Feb 18 2024 : Guest 166: 4/10
Feb 17 2024 : Guest 68: 10/10
Feb 17 2024 : Guest 184: 5/10
Feb 17 2024 : Guest 90: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 51: 7/10
Jan 29 2024 : Trish192: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1914, the year the First World War broke out, this name was the twelfth most popular for girls in Britain, and is a derivative of a name that comes from a Hebrew word meaning 'grace' or 'favour'. If I told you it was the first name of a famous sharpshooter and the lead singer of Eurythmics, what would your answer be?

Answer: Annie

From the Hebrew 'Hanani' = 'grace' or 'favour'.

The top three girls' names in the Uk in 1914 were Mary, Margaret and Doris.

The famous Annies in question: Little Annie Oakley and Annie Lennox.
2. In 1924, Britain saw its first Labour Prime Minister, Ramsay MacDonald, and this name was the eighteenth most popular choice for baby girls. It is the first name of an actress famous for playing a tough old lady who ran a pub, and a prolific novelist with a penchant for pink. Which girls' name, from a Greek work meaning 'foreigner', am I thinking of?

Answer: Barbara

From the Greek 'barbaros' = 'foreigner' (think of barbarians!)

The top three girls' names in the UK in 1924 were Margaret, Mary and Joan.

The famous Barbaras in question: Barbara Windsor (who played Peggy Mitchell in 'Eastenders') and Barbara Cartland.
3. In 1934, Stanley Matthews played his first match for England, and the Loch Ness Monster was thought to have been spotted. Which name, from a Greek word meaning 'pure', and the first name of three wives of Henry VIII and an actress who appeared in 'The Darling Buds Of May', came in at number thirty-six?

Answer: Catherine

Catherine is an alternative spelling of Katherine, from the Greek 'katharos' = 'pure'.

The top three girls' names in the UK in 1934 were Margaret, Jean and Mary.

The famous Catherines in question: Catherine Zeta-Jones, Catherine of Aragon, Catherine Howard and Catherine Parr.
4. While Britain was a year away from the end of the Second World War in 1944, this name came thirty-first in the top hundred names for baby girls. It is a compound of two Greek words meaning 'gift' and 'god'. Which name, shared with the star of 'Carmen Jones' and a poet with a razor-sharp sense of humour, is this?

Answer: Dorothy

The name Dorothy is a composite of 'doron' (gift) and 'theos' (god).

The top three girls' names in the UK in 1944 were Margaret, Patricia and Christine.

The famous Dorothys in question: Dorothy Dandridge and Dorothy Parker.
5. In 1954, rationing ended, Winston Churchill turned eighty, and this name - derived from a Hebrew word meaning 'G-d's promise' - was the eighth most popular choice for girls, very likely because of a coronation a year earlier. Which name was this?

Answer: Elizabeth

From Elisheva = 'G-d's promise'. Elizabeth is a Latinised version of Elisheva.

After fifty years of popularity, neither Mary nor Margaret appeared in the top three. The top three girls' names in the UK in 1954 were Susan, Linda and Christine.

The famous Elizabeth in question: Queen Elizabeth II (and also the Queen Mum, Elizabeth Bowes-Lyon).
6. Ten years on in 1964, the Queen gave birth to a baby boy, and Beatlemania reigned supreme. This name, in at number forty-four for 1964, comes from an Irish word meaning 'fair', and is the first name of a GMTV presenter and a piano-playing singer who released an album with a really long title (known as 'When The Pawn...' for short). What name is this?

Answer: Fiona

From the Gaelic 'fionn' = 'fair' or 'white'.

The top three girls' names in the UK in 1964 were Susan, Julie and Karen.

The famous Fionas in question: Fiona Phillips and Fiona Apple. The full title of 'When The Pawn...', incidentially, is 'When the pawn hits the conflicts, he thinks like a king; what he knows throws the blows when he goes to the fight and he'll win the whole thing 'fore he enters the ring; there's no body to batter when your mind is your might, so when you go solo, you hold your own hand and remember that depth is the greatest of heights, and if you know where you stand, then you know where to land, and if you fall it won't matter, cuz you'll know that you're right.'
7. In 1974, Lord Lucan went missing, the three-day week was introduced, and this girls' name was the sixty-fifth most popular. Originally a name for boys as well as girls, it comes from a Latin word meaning 'downy-bearded youth', and is shared by an actress whose most famous role is Agent Dana Scully, and a TV nutritionist. What name is this?

Answer: Gillian

Gillian is a female version of the name Julian, which comes from the Latin 'lulus' = 'youth' or 'the first downy hairs on the chin', amongst other similar definitions.

The top three girls' names in the UK in 1974 were Sarah, Claire and Nicola.

The famous Gillians in question: Gillian Anderson and Gillian McKeith.
8. Let's move on to 1984, the year I was born and my beloved Everton FC won the FA Cup. At twenty-one, people with this name include a mythical Trojan princess, and a deaf and blind political activist. What name, from a Greek word meaning 'torch', is this?

Answer: Helen

From the Greek 'helene' = 'torch' or 'St Elmo's Fire'.

The top three girls' names in the UK in 1984 were Sarah (and there were a good few of them in my year in high school!), Laura and Gemma.

The famous Helens in question: Helen of Troy and Helen Keller.
9. Let's jump ahead twenty years to 2004, the sixtieth anniversary of D-Day and the year fox hunting was banned in Britain. This name was the sixty-sixth most popular choice for baby girls and comes from a Gaelic word meaning 'maiden'. Two famous women with this name are a Welsh Big Brother contestant and the lead singer of Frou Frou. It has also been suggested that Shakespeare invented this name in his play 'Cymbeline' - but what name is it?

Answer: Imogen

From the Gaelic 'inghean' = 'maiden'. In Shakespeare's 'Cymbeline', Imogen is the daughter of the titular queen.

The top three girls' names in the UK in 2004 were Emily, Ellie and Jessica.

The famous Imogens in question: Imogen Thomas and Imogen Heap.
10. Skip back 10 years to 1994, the year which saw the introduction of two British institutions, the National Lottery and the Channel Tunnel. This name was the third most popular choice for baby girls and comes from a Hebrew word meaning 'foresight', although the form we are more familiar with is the one Shakespeare used in 'The Merchant Of Venice'. Which name, shared by a British heptathlete, and an actress who played the Invisible Woman in 'The Fantastic Four', is this?

Answer: Jessica

From the Hebrew 'yiskah' / 'iska' = 'foresight'.

The top three girls' names in the UK in 1994 were Rebecca, Lauren and, of course, Jessica.

The famous Jessicas in question: Jessica Ennis and Jessica Alba.
Source: Author Kankurette

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. It's a Girl, Mr. and Mrs. 1970s Average
2. What Does This Girl's Name Mean? Average
3. Girls' Names Average
4. First Names for Name Lovers Tough
5. Biblical Feminine Names Tough
6. Beautiful Names Tough
7. Girl Name Meanings Tough
8. Girls' Names and Meanings Difficult
9. What Does My Name Mean? Difficult
10. Girls Names from Shakespeare Difficult
11. Girl Names Difficult
12. Girl Names Very Difficult

2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us