FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Starman
Quiz about Starman

Starman Trivia Quiz


Your mission is a space treasure hunt. Answer the first nine questions correctly and you will get the information to identify the "Starman" in the 10th.

A multiple-choice quiz by darksplash. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Space

Author
darksplash
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
385,817
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
254
Last 3 plays: Johnmcmanners (10/10), Guest 172 (5/10), spaismunky (10/10).
Question 1 of 10
1. One of the most successful television and movie space franchises in recent times was "Star Trek". Of the many commanding officers of the space ships, which one brought a tough, but feminine, touch? Hint


Question 2 of 10
2. Dan Dare was an intrepid early fictional space adventurer. What was the name of his personal craft? Hint


Question 3 of 10
3. One man and his dog turned out to be intrepid travellers through space, but just once. Where did Wallace and Gromit have a grand day out? Hint


Question 4 of 10
4. Movies and television shows would have us believe that no matter how deep humankind went into space, or how far in the future, their home planet would be the centre of their behaviour and perceptions. To whom, or to what, did they owe allegiance in "Babylon 5"? Hint


Question 5 of 10
5. Six million dollars would not buy much in the way of a space ship, but that is what it cost to put a broken space pilot together again. Who was this traveller who got great new physical strengths? Hint


Question 6 of 10
6. In the "Star Trek" franchise, which race was the warrior enemy of the united planets? Hint


Question 7 of 10
7. Of all the foes faced by Doctor Who, the ones who gave him the shivers came from the planet Mars. Which species tried to take over Earth after their space ship crashed there? Hint


Question 8 of 10
8. In the 25th Century, a spacecraft captain awoke after he was frozen in time for 500 years. Who was that daring captain who found that a lot had happened back on earth while he snoozed? Hint


Question 9 of 10
9. Didn't you just love the Wookiees in "Star Wars"? Can you see the wood for the trees to identify their home planet? Hint


Question 10 of 10
10. If you have answered each of the first nine questions correctly, you will be able to boldly go on with the initial letter of each to identify the Starman of this quiz. Who is he?

Answer: (Two words, first and family name.)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 29 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jun 26 2024 : Guest 172: 5/10
Jun 03 2024 : spaismunky: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the most successful television and movie space franchises in recent times was "Star Trek". Of the many commanding officers of the space ships, which one brought a tough, but feminine, touch?

Answer: Janeway

Kathryn Janeway was captain of USS Voyager. She was played by Kate Mulgrew in "Star Trek: Voyager" between 1995 and 2001.
Janeway was born in Indiana, but came from a space travelling family - her father was a Vice Admiral. Initially a scientist, she was given command of the USS Voyager. A person of strict morals, Janeway was a tough upholder of star fleet principles.
After "Voyager" finished, Janeway was to reappear, promoted, in the film "Star Trek: Nemesis" (2002). The character was also reprised in several Star Trek novels.
The wrong answers were also captains of the main ship in various Star Trek outings.
2. Dan Dare was an intrepid early fictional space adventurer. What was the name of his personal craft?

Answer: Anastasia

Dan Dare was a pioneering space pilot in the British boys' comic "The Eagle". (Hence the red herring in the question.)
The stories, "Dan Dare, Pilot of the Future" ran from 1950 to 1967. "The Eagle" was to be relaunched for a short time from 1982 to 1994. More periodic Dan Dare stories were to follow in succeeding years.
3. One man and his dog turned out to be intrepid travellers through space, but just once. Where did Wallace and Gromit have a grand day out?

Answer: Moon

Wallace and Gromit were clay animation characters that first appeared in 1990.
Their adventures were made into a series of television shows of varying running times.
Wallace was an eccentric and very scatty dog owner whose imagination often ran wild.
That imagination could only be tempered by his long-suffering canine companion, Gromit. In truth, Gromit was the brains of the duo.
In "A Grand Day Out" the cheese-loving duo took a trip to the moon to find out if it really was made of cheese.
4. Movies and television shows would have us believe that no matter how deep humankind went into space, or how far in the future, their home planet would be the centre of their behaviour and perceptions. To whom, or to what, did they owe allegiance in "Babylon 5"?

Answer: Earth Alliance

In the times of "Babylon 5", Earth and its off-planet colonies had an alliance. Nice though an alliance of nations sounds, it was a dictatorial, militaristic entity.
"Babylon 5" ran for five seasons from 1994. It was a space station where many races could come together in harmony (usually) to trade. That allowed the show to introduce many different characters and races from throughout the universe. How they learnt to co-exist was a running theme.
5. Six million dollars would not buy much in the way of a space ship, but that is what it cost to put a broken space pilot together again. Who was this traveller who got great new physical strengths?

Answer: Steve Austin

"The Six Million Dollar Man" was a US TV show that first aired in 1973. Five seasons in all were broadcast and a TV move was also made.
Lee Majors starred as Austin, an astronaut who was badly injured in a test flight accident. Medical interventions with robotic parts give him super strength and vision. He was then put to work for a secretive government agency as a spy.
6. In the "Star Trek" franchise, which race was the warrior enemy of the united planets?

Answer: Klingon

From the very conception of "Star Trek", the Klingons were to be the antagonists to the United Federation of Planets.
As the TV shows and movies progressed, at times they were at war with the Federation, and at other times they were allied.
The Klingons were seen as a totalitarian and brutal race, and one that had its specific code of honour.
7. Of all the foes faced by Doctor Who, the ones who gave him the shivers came from the planet Mars. Which species tried to take over Earth after their space ship crashed there?

Answer: Ice Warriors

The Ice Warriors were encountered by three of the Doctors over the years. They were deadly aggressors, although at one time they renounced violence.
The Ice Warriors wore armour that resembled crocodile hide and had sonic weapons in their wrists.
The Doctors who encountered them were Patrick Troughton (Second Doctor), Jon Pertwee (Third Doctor) and David Tennant (Tenth Doctor).
8. In the 25th Century, a spacecraft captain awoke after he was frozen in time for 500 years. Who was that daring captain who found that a lot had happened back on earth while he snoozed?

Answer: Rogers

"Buck Rogers In The 25th Century" ran for two seasons between 1979 and 1981.
The character was, though, much older. Buck Rogers first appeared in fiction in 1928 and was the subject of comic strip, radio and television.
Gil Gerard played the new adventurer who found it difficult to readjust to a universe that had changed.
9. Didn't you just love the Wookiees in "Star Wars"? Can you see the wood for the trees to identify their home planet?

Answer: Kashyyyk

Wookiees first appeared in "Star Wars Episode IV: A New Hope". (1977). They were a very intelligent species that came from a forested home world.
The most prominent was Chewbacca, who became a loyal friend to Han Solo.
10. If you have answered each of the first nine questions correctly, you will be able to boldly go on with the initial letter of each to identify the Starman of this quiz. Who is he?

Answer: James Kirk

James (T) Kirk was the starship captain we saw on screen when "Star Trek" was first broadcast in 1966. An earlier pilot episode of the show had been rejected by NBC. That had featured a different captain, Christopher Pike.
Kirk was played by William Shatner between 1966 and 1969. The character was born in Iowa, but brought up on a space colony, before attending the Starship Academy. He was the youngest ever captain and was given command of the USS Enterprise for that "five-year mission" that has gone down in television history.
What is now known as "Star Trek: The Original Series" set the foundation stone for the franchise. The strong characters who were established - Kirk, Spock, Scott, 'Bones' - created a strong resonance for viewers.
Although new shows came along with new starship captains, Kirk was to return from time to time through many of the TV and movie versions.
Source: Author darksplash

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Space Oddity Easier
2. The Sun, Moon and Stars Easier
3. Stars for Your Eyes Easier
4. That's No Moon Easier
5. A Quiz of Stars Average
6. Help! I'm Seeing Stars! Average
7. Mooning Around Average
8. The Common Bond of Mercury Average
9. Jack Names the Planets Average
10. Super Stars Average
11. The Cosmos! Average
12. The Flat Mars Society Average

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us