FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Thematic Space Quizzes, Trivia and Puzzles
Thematic Space Quizzes, Trivia

Thematic Space Trivia

Thematic Space Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun

Fun Trivia
31 Thematic Space quizzes and 315 Thematic Space trivia questions.
1.
  The Cosmos!   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
A Multiverse of Knowledge
In this quiz, try to match the name of a cosmic object or phenomenon with a statement that best goes with it. These statements come from a variety of categories. Good luck and enjoy!
Average, 10 Qns, RedHook13, Dec 31 23
Average
RedHook13 gold member
Dec 31 23
151 plays
2.
  The Sun, Moon and Stars    
Multiple Choice
 10 Qns
Each of the questions in this quiz deals in some way with words that begin with the letters 'S U N', 'M O O N' or 'S T A R'.
Easier, 10 Qns, Catreona, Apr 18 23
Easier
Catreona gold member
Apr 18 23
489 plays
3.
  Space Oddity   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Space: The final frontier. These are the questions of the quiz writer darksplash. Your mission is to identify references to space in popular culture.
Easier, 10 Qns, darksplash, Jul 09 17
Easier
darksplash
4908 plays
4.
  'Round the Sun    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about ten people, places and things associated with our dear friend, the Sun. This quiz covers a variety of topics from sports to television to history.
Average, 10 Qns, Joepetz, May 06 22
Average
Joepetz gold member
May 06 22
490 plays
5.
A Quiz of Stars
  A Quiz of Stars   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Here is a quiz about an assortment of stars. Enjoy!
Average, 10 Qns, zebra101, Jul 09 17
Average
zebra101
2475 plays
6.
  Jack Names the Planets editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For millennia humans have gazed up at the planets. We look to the Romans for many of our present names but other cultures had their alternatives. Here's a quiz about the naming of our planets (+Pluto). With apologies to Ash for stealing their song title.
Average, 10 Qns, glendathecat, Jul 09 17
Average
glendathecat
4824 plays
7.
Interplanetary Knowledge
  Interplanetary Knowledge    
Photo Quiz
 10 Qns
The following quiz features questions from a variety of categories. There will be one question representing each major planet of the Solar System and a few dwarf ones as well.
Average, 10 Qns, RedHook13, Apr 19 21
Average
RedHook13 gold member
Apr 19 21
241 plays
8.
Thats No Moon
  That's No Moon    
Photo Quiz
 10 Qns
I'm sorry to contradict myself, but sometimes they are and sometimes they aren't. See if you can answer these ten questions that include a word that is the name of a moon in our Solar System.
Easier, 10 Qns, bernie73, Jan 13 21
Easier
bernie73 gold member
Jan 13 21
281 plays
9.
  This Quiz Is Full of Stars   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
But not 'those' kind of stars! In this quiz you'll be asked to identify things that contain the word star and/or are star-shaped. I'm sure you'll do well and will gain an all-star score on this quiz...good luck!
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Feb 07 24
Average
thejazzkickazz gold member
Feb 07 24
5279 plays
10.
  Everything Under the 'Sun'   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you understand the nature of sunspots, or solar flares? No matter, you need not be an expert on the sun to succeed in this quiz. This quiz deals with everything under the 'sun'...good luck!
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Jul 30 17
Average
thejazzkickazz gold member
1661 plays
trivia question Quick Question
In my travels, I looked up into the sky and saw the Nile Star. What is its real name?

From Quiz "Help! I'm Seeing Stars!"




11.
  Help! I'm Seeing Stars!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz could be about stars in the sky, or in art, or in song...mostly sky, though. Let's see...
Average, 10 Qns, mpkitty, Jan 09 24
Average
mpkitty
Jan 09 24
1855 plays
12.
  Once in a Blue Moon    
Multiple Choice
 10 Qns
It's a fairly common saying used to refer to something which rarely ever happens. See if you know these instances in which the moon performs some feats that typically don't occur. This quiz has a pop culture focus. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Aug 25 17
Average
kyleisalive editor
Aug 25 17
814 plays
13.
  My Trip to the Cosmos   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
What a trip I just had! I was challenged to be the first human to travel to the Cosmos, and I brought some questions back.
Average, 10 Qns, akg1486, Dec 02 17
Average
akg1486
Dec 02 17
2658 plays
14.
  Starman    
Multiple Choice
 10 Qns
Your mission is a space treasure hunt. Answer the first nine questions correctly and you will get the information to identify the "Starman" in the 10th.
Average, 10 Qns, darksplash, Jul 10 17
Average
darksplash
252 plays
15.
  Stars for Your Eyes    
Multiple Choice
 10 Qns
The topic for this quiz is stars. See how many of these different stars you are familiar with in several categories.
Easier, 10 Qns, MyGirl2000, Dec 02 17
Easier
MyGirl2000
Dec 02 17
765 plays
16.
  "How High The Moon"?    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz encompassing all things lunar, be it song, book, film or walking on.
Average, 10 Qns, Christinap, Jul 10 17
Average
Christinap
382 plays
17.
  Super Stars    
Multiple Choice
 10 Qns
Stardom is a fickle thing, but there are some stars that we always remember.
Average, 10 Qns, 480154st, Apr 22 21
Average
480154st gold member
Apr 22 21
304 plays
18.
  Dreaming of the Red Planet    
Multiple Choice
 10 Qns
Mars, the red planet, has long inspired the human imagination and this quiz looks at some examples of this from ancient times to the modern day.
Average, 10 Qns, agentofchaos, Apr 12 20
Average
agentofchaos gold member
Apr 12 20
144 plays
19.
  Here Comes the Sun    
Multiple Choice
 10 Qns
I had a clever idea to make a quiz called "Everything Under the Sun" but alas, at least two people as clever as I had the same idea sooner! The questions are of many types, but they all involve either the word "sun" or the sun itself.
Tough, 10 Qns, Dukasaur, Jul 09 17
Tough
Dukasaur
786 plays
20.
  Mooning Around    
Multiple Choice
 10 Qns
There we were, in our hive, just thinking of what to do for a new quiz when someone said "Why are we all 'Mooning Around'?" "Good idea", said someone else... So here it is for your delight. All things 'Moony'.
Average, 10 Qns, DaveH1960, Apr 08 20
Average
DaveH1960
Apr 08 20
677 plays
21.
  Moon Mania   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Astronomy, literature, and music are all part of this relatively easy quiz about our favorite satellite. Enjoy!
Average, 10 Qns, Akhnaten, Jul 09 17
Average
Akhnaten
3506 plays
22.
  Eclipse    
Multiple Choice
 10 Qns
Eclipses have fascinated and frightened mankind since time immemorial. Here are a few questions about this interesting spectacle.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Apr 17 23
Average
dcpddc478
Apr 17 23
470 plays
23.
  The Common Bond of Mercury    
Multiple Choice
 10 Qns
All thing mercury, not just a science quiz.
Average, 10 Qns, cohocola44003, Jul 10 17
Average
cohocola44003
1588 plays
24.
  Spaced Out Kilted Kangas    
Multiple Choice
 10 Qns
With this quiz, Kilted Kangas will use something, somewhere, or somehow the theme of space relating to our countries.
Average, 10 Qns, ClaudiaCat, May 30 24
Average
ClaudiaCat gold member
May 30 24
257 plays
25.
  It's Earthy - but Not a Lot!    
Multiple Choice
 10 Qns
When I thought about the word Earth, all kinds of different connections with it popped into my mind. The questions in this quiz are more about the connections than about Earth itself.
Tough, 10 Qns, Jomarion, Aug 26 17
Tough
Jomarion
Aug 26 17
490 plays
26.
  The Planets    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about planets - and other things.
Average, 10 Qns, hotdogPi, Aug 25 17
Average
hotdogPi
Aug 25 17
752 plays
27.
  Mars: It Ain't Just a Candy Bar    
Multiple Choice
 15 Qns
This is not a science quiz. It's a (I hope) fun look at Mars in fact and fiction plus other things that relate in some strange way to this topic. Buena suerte!
Average, 15 Qns, mickeygreeneyes, Jul 10 17
Average
mickeygreeneyes
941 plays
28.
  The Who, What, When, Where, & Why Space Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
The great five Ws of journalism: who, what, when, where, and why. Every good story needs them. Let's look at ten space facts reflecting on that. (Two for each W).
Average, 10 Qns, darksplash, Aug 10 20
Average
darksplash
Aug 10 20
266 plays
29.
  The Art of the Stars    
Multiple Choice
 10 Qns
The beauty of the stars on a clear night is undeniable. Naturally, stars are often the subject of many forms of art.
Average, 10 Qns, Giniw, Sep 30 23
Average
Giniw
Sep 30 23
407 plays
30.
  How Well Do You Know the Moon?    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the Moon. How well do you know it? Enjoy!
Average, 10 Qns, Tanya1984, May 04 24
Average
Tanya1984
May 04 24
769 plays
31.
  The Moons Have It    
Multiple Choice
 10 Qns
The excitement of creating a first moon quiz was too much for the Bees. Carried away, flying high and unable to stop, here's another team quiz from The Bees Knees.
Tough, 10 Qns, DaveH1960, May 25 19
Tough
DaveH1960
May 25 19
412 plays
Related Topics
  Space Shuttle [History] (13 quizzes)

  Man in Space [History] (121 quizzes)

  Space and Astronomy for Kids [For Children] (27 quizzes)

  Space Stations [History] (3 quizzes)


Thematic Space Trivia Questions

1. Although commonly believed to be the result of a solar eclipse, the darkness described at the time of Jesus' crucifixion in the Gospel of Luke cannot be one for what reason?

From Quiz
'Round the Sun

Answer: It lasted too long

According to the Gospel of Luke, the darkness lasted around three hours but a solar eclipse typically lasts around eight minutes. Over the years, a number of different theories have been proposed to explain the phenomena including a miracle, a dust storm, a translation error and a volcanic eruption.

2. Who was the first man to set foot on Earth's moon?

From Quiz The Who, What, When, Where, & Why Space Quiz

Answer: Neil Armstrong

On July 21, 1969, Neil Armstrong took a "giant leap for mankind" when he descended onto the moon's surface. His colleague, Buzz Aldrin, joined him shortly after and they spent just over two hours on the moon's surface. It had taken humankind just over eight years to reach this point from the first manned spaceflight. Up until the time this quiz was written in August 2020, twelve astronauts, all men and all Americans, had walked on the moon.

3. Mars is named after the Roman god of war and was associated with war gods in several other ancient cultures. In Babylonian astronomy, the planet was named after what deity of fire, war, and destruction?

From Quiz Dreaming of the Red Planet

Answer: Nergal

Babylonian cosmology recognized seven planets, which included the sun and the moon, each of which was associated with an important deity. The reddish appearance of Mars led many ancient peoples to associate it with war and destruction, and the Babylonians were no exception, as Nergal was a god of the underworld who was responsible for a variety of catastrophic events, including forest fires, plagues, and wars. In one myth he attacks the city of Babylon because he was feeling bored. The Babylonians also originated the custom of a seven-day week, with each day being named after one of the planetary deities.

4. One of the most successful television and movie space franchises in recent times was "Star Trek". Of the many commanding officers of the space ships, which one brought a tough, but feminine, touch?

From Quiz Starman

Answer: Janeway

Kathryn Janeway was captain of USS Voyager. She was played by Kate Mulgrew in "Star Trek: Voyager" between 1995 and 2001. Janeway was born in Indiana, but came from a space travelling family - her father was a Vice Admiral. Initially a scientist, she was given command of the USS Voyager. A person of strict morals, Janeway was a tough upholder of star fleet principles. After "Voyager" finished, Janeway was to reappear, promoted, in the film "Star Trek: Nemesis" (2002). The character was also reprised in several Star Trek novels. The wrong answers were also captains of the main ship in various Star Trek outings.

5. The Shuttle Remote Manipulator System (SRMS) is known by what other name?

From Quiz Spaced Out Kilted Kangas

Answer: Canadarm

In 1975, NASA and the Canadian National Research Council (NRC) signed a memorandum of understanding that Canada would develop and construct the Shuttle Remote Manipulator System. Submitted by KittyKatey.

6. Mercury is the only metallic element with what property?

From Quiz The Planets

Answer: Being liquid at room temperature

Mercury is liquid at room temperature. Bromine is also liquid at room temperature, but it is not a metal. Many elements are dangerous to work with, including mercury. Mercury is denser than lead, but gold, platinum, and several other elements are also denser than lead. Magnesium has a chemical symbol of "Mg", so it also ends in G, just like Mercury (Hg).

7. The distance from earth to the moon varies, but how far away is it at its furthest point (to the nearest thousand miles)?

From Quiz "How High The Moon"?

Answer: 252,000

The orbit of the moon around earth is elliptical rather than circular, so at times it is nearer to us than at others. When it is at the furthest point away from us it is 252,088 miles. Moon landings were all timed to take place when the moon was nearest to earth. The Apollo 11 landings took place four days after they left earth. However, the New Horizons spaceship, which is going to Pluto, arriving some time in 2015, flew past the moon just over 8 hours after leaving earth. It was travelling at around 58,000 miles per hour.

8. Who said, "It does me good to do what's difficult. That doesn't stop me having a tremendous need for, shall I say the word-for religion-so I go outside at night to paint the stars"?

From Quiz The Art of the Stars

Answer: Van Gogh

Van Gogh painted many scenes at night. Perhaps the most famous painting of night stars is his "Starry, Starry Night". It was painted in June of 1889.

9. In my travels, I looked up into the sky and saw the Nile Star. What is its real name?

From Quiz Help! I'm Seeing Stars!

Answer: Sirius

Sirius was named the Nile Star, because when it was at its height, the Nile River flooded. That yearly occurrence was the most important event for ancient Egyptians.

10. What star is called "Helios" by the Greeks, is one of more than 100 billion stars in its galaxy, and is 99.8 percent of the total mass of its solar system?

From Quiz Stars for Your Eyes

Answer: Sun

The sun is at the center of the Solar System. The Romans call the sun sol. There are nine satellites moving around the sun (eight planets and one dwarf planet). Jupiter has the second largest percent of total mass of its solar system. The other planets are relatively small in comparison to the sun.

11. Which song won an Academy Award for Best Original Song for its performance by Audrey Hepburn in the 1961 movie 'Breakfast at Tiffany's'?

From Quiz The Moons Have It

Answer: Moon River

'Moon River' by Henry Mancini and Johnny Mercer was written specifically to fit Hepburn's vocal range. The lyrics were reworked to fit the theme of the movie. Question supplied by u1corn

12. Which astronaut, the first to set foot on the moon, received his pilot's license prior to his driver's license?

From Quiz Mooning Around

Answer: Neil Armstrong

Neil Armstrong (1930-2012) earned his pilot's license before his driver's license, and rode a bicycle to and from the airport. Always enthusiastic about flying, Armstrong was a navy fighter pilot and a test pilot prior to becoming an astronaut. Question supplied by Dagny1.

13. "Ground Control to Major Tom...": In David Bowie's song "Space Oddity", what were the first instructions given to the astronaut?

From Quiz Space Oddity

Answer: Take your protein pills and put your helmet on

"Space Oddity" was a track and single from David Bowie's eponymous 1969 album. The single was a UK Number 5, but despite being launched (sorry for that pun) to coincide with the Apollo 11 Mission, it ran out of propulsion at No 124 in the US charts.

14. One popular scientific event is an eclipse, something that only happens when a series of celestial bodies line up during their orbit. In which type of eclipse is Earth placed between the sun and the moon?

From Quiz Once in a Blue Moon

Answer: Lunar Eclipse

In a lunar eclipse, the sun's light is blocked from hitting the moon when the Earth passes directly between the two. Annually, the Earth sees at least two lunar eclipses whether total or partial. In the case of a total lunar eclipse, the moon typically appears with a red colour due to the Earth's atmosphere. On the contrary, a solar eclipse occurs when the moon passes between Earth and the sun, blocking out the light. Both partial and total eclipses can occur though they are fewer and further between than lunar eclipses. They'll usually occur every year and a half, and it takes centuries for them to recur in the same location.

15. What is the moon made out of?

From Quiz How Well Do You Know the Moon?

Answer: rocks and dust

The moon is only made up of rocks and dust and has a lot of highlands and craters. There are also a lot of volcanoes, however, that haven't erupted for many many years. Some scientists believe that the moon was formed by something large hitting the Earth and the moon was a chunk that flew off and started orbiting around the Earth on its own. There are many theories on how the moon was formed, too many for me to name all of them. Nothing has been proven yet.

16. Sun Records was famous for having launched the careers of Elvis Presley, Johnny Cash, Roy Orbison, and many others. Who was the founder of Sun Records?

From Quiz Here Comes the Sun

Answer: Sam Phillips

Sam Phillips has been honoured in the Rock and Roll Hall of Fame, the Country Music Hall of Fame, the Rockabilly Hall of Fame, and the Blues Hall of Fame. To some degree this reflects the fact that these musical genres were not as divergent then as they are now, but even after taking that into consideration, one still realizes that Sam Phillips was a towering figure who really made a difference in the history of popular music. Sam Peckinpah was a Hollywood movie producer of the same era. Sam Maguire was an Irish activist for whom the Sam Maguire cup in Gaelic football is named. Sam Worthington is an Australian actor.

17. Which popular board game for both adults and children is played on a board with a star-shaped pattern?

From Quiz This Quiz Is Full of Stars

Answer: Chinese Checkers

In the game Chinese checkers (or chequers) up to six players attempt to move a set of marbles from one side of a board covered with a six-sided star to the other. One may freely 'jump' over another player's marbles if they are properly set.

18. What U.S. coin featured the Roman god, Mercury on its face?

From Quiz The Common Bond of Mercury

Answer: Dime

Despite its tiny size, the "Mercury" dime may very well be the most beautiful coin ever produced by the United States Mint for its time. Mercury dimes were in circulation from 1916-1945.

19. H. G. Wells' novel "The War of the Worlds" is about a Martian invasion of Earth. What city is the setting for this tale?

From Quiz Mars: It Ain't Just a Candy Bar

Answer: London

Since Wells was British, he set much of his work in Britain. Los Angeles was the setting for the 1953 movie version. New York and New Jersey were the setting of the 1938 Orson Welles radio broadcast.

20. In the Nineteenth Century, what would a proper American young lady have worn on her head on a sunny summer day?

From Quiz The Sun, Moon and Stars

Answer: A sunbonnet

A sunbonnet is a type of woman's bonnet (a close-fitting head covering that ties under the chin) with a wide brim framing and shading the face and a ruffle at the back to protect the neck. The sunbonnet can be found in literature. For example: "I am not belittling the brave pioneer men but the sunbonnet as well as the sombrero has helped to settle this glorious land of ours." - from Chapter Twenty-three of "Cimarron" by Edna Ferber, 1930.

21. What is the approximate distance from the Earth to the Moon?

From Quiz Moon Mania

Answer: 250,000 miles

If you missed this you probably were asleep in elementary school science class.

22. What was the name of the spacecraft that carried the first American astronaut into space?

From Quiz The Who, What, When, Where, & Why Space Quiz

Answer: Freedom 7

On May 5, 1961, a Mercury rocket carried Freedom 7 and Alan Shepard into space. That flight lasted 15 minutes and 28 seconds. Ten years later, Shepard was the fifth man to walk on the moon: and the first to play golf there.

23. The traditional symbol of Mars, a stylized representation of a shield and spear, is widely recognised today as a symbol of the male sex. In medieval alchemy, it was also used to represent what metal?

From Quiz Dreaming of the Red Planet

Answer: Iron

Alchemists associated various metals with the seven classical planets recognized in astrology. For example, gold was associated with the sun (which was considered a planet in astrology, although today it is understood to be a star), copper with Venus, and mercury with - you guessed it - Mercury. As the Roman god Mars was associated with war, iron was associated with Mars because of its use in the making of steel weapons. Coincidentally, the red color of Mars is due to the presence of iron oxide in the planet's surface.

24. On the badge of which car maker will you find six stars representing "The Seven Sisters"?

From Quiz Super Stars

Answer: Subaru

Yes, you read that right, six stars representing seven sisters. This is because "Subaru" is the Japanese name for the star cluster known as Pleiades or "The Seven Sisters", which when viewed with the naked eye appear to be only six stars as two are so close together they appear as one larger star, hence the Subaru badge of one large star and five smaller. In Greek mythology, the stars were once Atlas' daughters: Alcyone, Asterope, Merope, Maia, Taygeta, Celaeno, and Electra.

25. Dan Dare was an intrepid early fictional space adventurer. What was the name of his personal craft?

From Quiz Starman

Answer: Anastasia

Dan Dare was a pioneering space pilot in the British boys' comic "The Eagle". (Hence the red herring in the question.) The stories, "Dan Dare, Pilot of the Future" ran from 1950 to 1967. "The Eagle" was to be relaunched for a short time from 1982 to 1994. More periodic Dan Dare stories were to follow in succeeding years.

26. What was the first vehicle to take humans to another surface beyond Earth?

From Quiz Spaced Out Kilted Kangas

Answer: Apollo Lunar Module

Landing gear on the Apollo lunar module using a landing system designed by Canada's Héroux-Devtek, the Apollo lunar module was the first vehicle to take humans to another surface beyond earth. Facing a tight timeline in the space race between the U.S. and Russia, Héroux-Devtek produced the landing gear systems used in all six moon landings; their hardware can still be found on the moon today. Submitted by KittyKatey.

27. The Venus flytrap is a plant that traps insects to get nutrients. In which area of the United States is it native?

From Quiz The Planets

Answer: North Carolina and South Carolina

When an insect goes into a Venus flytrap, the "mouth" of the Venus flytrap closes. The insect then gets digested.

28. Moonrakers is a term applied to people from which county in England?

From Quiz "How High The Moon"?

Answer: Wiltshire

The term goes back to the days when the smuggling of French brandy and other items was rife in rural England. Wiltshire had several smugglers routes from the coast to customers further inland crossing it. The tale goes that contraband had been hidden in a village pond to keep it away from the revenue officials searching for it. The smugglers went out at night to retrieve it, but were surprised by the revenue officials. They explained their actions by pointing to the reflection of the full moon in the water, saying they were trying to rake in the big cheese. Dismissing them as simple village idiots the officials went on their way, leaving the smugglers to retrieve their goods.

29. Wow! I thought I was seeing things; I blinked, and they were still there - what looked like millions of stars falling. It was August here in the northern hemisphere, so what was I seeing?

From Quiz Help! I'm Seeing Stars!

Answer: Perseid Meteor Showers

Actually, what we are seeing is a meteor shower of particles from the Swift-Tuttle comet. It is pleasant to go out and watch this spectacle.

30. The Dallas Stars is a sports team located in Dallas, Texas. What sport does this team play?

From Quiz Stars for Your Eyes

Answer: Ice Hockey

The Dallas Stars ice hockey team is a member of the Pacific division of the west conference in the NHL. They were founded in the year 1967 in Bloomington, Minnesota and the team moved to Dallas, Texas in 1993. The ice hockey team works out of the American Airlines Center.

This is category 22702
Last Updated Jun 08 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.