FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about This Quiz Is Full of Stars
Quiz about This Quiz Is Full of Stars

This Quiz Is Full of Stars


But not 'those' kind of stars! In this quiz you'll be asked to identify things that contain the word star and/or are star-shaped. I'm sure you'll do well and will gain an all-star score on this quiz...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Space

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,085
Updated
Feb 07 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5280
Awards
Top 5% quiz!
- -
Question 1 of 10
1. Which popular board game for both adults and children is played on a board with a star-shaped pattern? Hint


Question 2 of 10
2. The starfruit is a popular tropical fruit enjoyed the world over. What is another name for this interesting star-shaped wonder of nature? Hint


Question 3 of 10
3. In the 1977 film 'Star Wars' an artificial planetoid is built by the evil Empire. What is the name for this planet-destroying orb? Hint


Question 4 of 10
4. Sometimes this planet of our solar system is referred to as the evening star because it shines so brightly in early evening. Which planet happily maintains this epithet? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these semi-common feminine names comes from the Latin word for star? Hint


Question 6 of 10
6. This small star-shaped weapon is sometimes referred to as a Chinese or Japanese star, and is associated with ninjas in films. What is the Japanese term for the tiny weapon?
Hint


Question 7 of 10
7. Starfish (sea stars) are gentle creatures of the sea that happened to be formed in a star-shape. Which of these is not a starfish or related creature? Hint


Question 8 of 10
8. The 'Star-Spangled Banner' is one of the most oft-heard tunes in the United States, especially if one happens to be a sports fan. Who wrote the lyrics of this song, which also happens to be the national anthem of the U.S.? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these spices common to Asian cookery comes from a dried star-shaped fruit? Hint


Question 10 of 10
10. The 1960s television series 'Star Trek' has spawned several spinoff series and films. Which of these is NOT the name of one of a spinoff television series? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which popular board game for both adults and children is played on a board with a star-shaped pattern?

Answer: Chinese Checkers

In the game Chinese checkers (or chequers) up to six players attempt to move a set of marbles from one side of a board covered with a six-sided star to the other. One may freely 'jump' over another player's marbles if they are properly set.
2. The starfruit is a popular tropical fruit enjoyed the world over. What is another name for this interesting star-shaped wonder of nature?

Answer: Carambola

The name carambola comes from the south Asian language Marathi. The tree that bears the starfruit has the taxonomic name Averrhoa carambola, and can only be found in the tropics. The starfruit is yellow in color, and is star-shaped when seen in cross section.
3. In the 1977 film 'Star Wars' an artificial planetoid is built by the evil Empire. What is the name for this planet-destroying orb?

Answer: Death Star

The Death Star is destroyed by Luke Skywalker in the first 'Star Wars' film, but is rebuilt in the third film, 'Return of the Jedi'. In that film, the second Death Star is destroyed by Lando, who is piloting the Millennium Falcon. (Yes, I'm a nerd...but so are you if you answered this question correctly!)
4. Sometimes this planet of our solar system is referred to as the evening star because it shines so brightly in early evening. Which planet happily maintains this epithet?

Answer: Venus

Not to be outdone by itself, Venus is also referred to as the morning star because it often appears before dawn as the brightest object in the sky. In fact, Venus is the second brightest object in the night sky after the moon (though believers in UFOs would probably argue this point.)
5. Which of these semi-common feminine names comes from the Latin word for star?

Answer: Stella

The name Stella comes from the Latin, where it means 'star'. The most famous Stella I can think of is Stella Kowalski from the Tennessee Williams play 'A Streetcar Named Desire'. The word 'stellar', which means 'of or relating to stars', and has taken on the more informal meaning 'excellent', has the same Latin origin.
6. This small star-shaped weapon is sometimes referred to as a Chinese or Japanese star, and is associated with ninjas in films. What is the Japanese term for the tiny weapon?

Answer: Shuriken

A shuriken is a projectile weapon typically with five sharpened points, in the shape of a star. The Japanese term 'shuriken' literally translates as 'dagger in the hand'.
7. Starfish (sea stars) are gentle creatures of the sea that happened to be formed in a star-shape. Which of these is not a starfish or related creature?

Answer: Blazing Star

Brittlestars are of the genus Ophiura, and are related to the starfish. They have extended arms that are quite flexible, all protruding from a central disk. Cushion stars and sunstars are both species of starfish, of the Asterina and Solaster genera, respectively.

A blazing star is not a starfish, but rather is a plant. There are actually two genera of blazing stars, one of the daisy family and the other of the lily family.
8. The 'Star-Spangled Banner' is one of the most oft-heard tunes in the United States, especially if one happens to be a sports fan. Who wrote the lyrics of this song, which also happens to be the national anthem of the U.S.?

Answer: Francis Scott Key

Have you ever noticed that all writers of patriotic American songs have three word names? But that's not really interesting info, is it? Well here's some...the 'Star-Spangled Banner' was adapted to the tune for an English drinking song called 'To Anacreon in Heaven', and became the U.S. national anthem by act of Congress in 1931. Mesmerizing facts, no?
9. Which of these spices common to Asian cookery comes from a dried star-shaped fruit?

Answer: Anise

The anise fruit, also called star of anise, provides a flavorful spice that is somewhat akin to licorice in taste. It is typically used in soups and Asian meat dishes. The star anise has the taxonomic name Illicium verum.
10. The 1960s television series 'Star Trek' has spawned several spinoff series and films. Which of these is NOT the name of one of a spinoff television series?

Answer: Constellation

The first 'Star Trek' series to air after the original was 'The Next Generation', which aired from the 1980s to the early 1990s. It was followed in succession by 'Deep Space Nine', 'Voyager', 'Enterprise', 'Discovery' and 'Picard'. A number of films have been made starring the cast of the original series and the actors from 'The Next Generation'.

Not all of the films have been stellar, in my humble opinion.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Space Oddity Easier
2. The Sun, Moon and Stars Easier
3. Stars for Your Eyes Easier
4. That's No Moon Easier
5. A Quiz of Stars Average
6. Starman Average
7. Help! I'm Seeing Stars! Average
8. Mooning Around Average
9. The Common Bond of Mercury Average
10. Jack Names the Planets Average
11. Super Stars Average
12. The Cosmos! Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us