FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Help Im Seeing Stars
Quiz about Help Im Seeing Stars

Help! I'm Seeing Stars! Trivia Quiz


This quiz could be about stars in the sky, or in art, or in song...mostly sky, though. Let's see...

A multiple-choice quiz by mpkitty. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Space

Author
mpkitty
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,355
Updated
Jan 09 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1859
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (6/10), Steelflower75 (8/10), Johnmcmanners (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In my travels, I looked up into the sky and saw the Nile Star. What is its real name? Hint


Question 2 of 10
2. Wow! I thought I was seeing things; I blinked, and they were still there - what looked like millions of stars falling. It was August here in the northern hemisphere, so what was I seeing? Hint


Question 3 of 10
3. Vincent Van Gogh saw stars one night! They were so spectacular that he produced a great painting. This painting has gone down in history with what name? Hint


Question 4 of 10
4. One night when he was very ill, author Mark Twain saw an object in the sky, and he knew his time had come. That same object, he knew, was in the skies the night he was born. He had always said that when the object was seen again, he would die. What was the object? Hint


Question 5 of 10
5. For what two constellations are the lines of latitude defining the Tropics named? Hint


Question 6 of 10
6. This evening I looked up (still in the Northern Hemisphere) and saw a very bright object near the horizon. Many times it is the first star we see. Sometimes it is called the Evening Star, and sometimes the Morning Star. What am I seeing? Hint


Question 7 of 10
7. I later looked at the night sky and recognized a constellation I might see in Australia as well. It is called Corvus, and in Greek mythology it belongs to what Greek god? Hint


Question 8 of 10
8. The most recognizable stars in the northern night sky are the ones known as the Big Dipper, a group that many children could find and recognize. The Big Dipper is part of what larger constellation? Hint


Question 9 of 10
9. In the Southern Hemisphere between September and March, you can see the Milky Way. What is the name of the two stars that are near the horizon at that time? Hint


Question 10 of 10
10. Early explorers of the world really saw stars, having to navigate their ships by them! How did explorers like Prince Henry the Navigator or Bartolomeo Diaz, who rounded the southern extremity of Africa in 1486, find their way? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 13 2024 : Guest 86: 6/10
Jul 02 2024 : Steelflower75: 8/10
Jun 29 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jun 16 2024 : Guest 185: 8/10
May 20 2024 : Guest 75: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In my travels, I looked up into the sky and saw the Nile Star. What is its real name?

Answer: Sirius

Sirius was named the Nile Star, because when it was at its height, the Nile River flooded. That yearly occurrence was the most important event for ancient Egyptians.
2. Wow! I thought I was seeing things; I blinked, and they were still there - what looked like millions of stars falling. It was August here in the northern hemisphere, so what was I seeing?

Answer: Perseid Meteor Showers

Actually, what we are seeing is a meteor shower of particles from the Swift-Tuttle comet. It is pleasant to go out and watch this spectacle.
3. Vincent Van Gogh saw stars one night! They were so spectacular that he produced a great painting. This painting has gone down in history with what name?

Answer: The Starry Night

"The Starry Night" was painted in Saint-Remy, France in 1889. Vincent (as he always signed his works) was in a mental asylum at the time. Although Vincent's life was short, he left many masterpieces but sold only one in his lifetime. His brother Theo helped make him one of the most famous artists in the world.

If you are as lucky as I was, you can view the painting at the Museum of Modern Art in New York.
4. One night when he was very ill, author Mark Twain saw an object in the sky, and he knew his time had come. That same object, he knew, was in the skies the night he was born. He had always said that when the object was seen again, he would die. What was the object?

Answer: Halley's Comet

Twain predicted, "I came in with Halley's Comet in 1835. It is coming again next year, and I expect to go out with it". The great writer was right. He died on April 21, 1910.
5. For what two constellations are the lines of latitude defining the Tropics named?

Answer: Cancer and Capricorn

The Tropics are areas both north and south of the Equator. The northern boundary lies about 23+ degrees N and is called the Tropic of Cancer. The southern boundary lies about 23+ degrees S and is called the Tropic of Capricorn.
6. This evening I looked up (still in the Northern Hemisphere) and saw a very bright object near the horizon. Many times it is the first star we see. Sometimes it is called the Evening Star, and sometimes the Morning Star. What am I seeing?

Answer: Venus

Since the planet Venus is smaller than Earth and closer to the sun, its orbit differs in a way that causes Venus to sometimes be seen in the evening sky, and sometimes in the morning sky. The actual explanation, I will leave to a scientist, and just sing a little song:

"Star light, star bright
First star I see tonight
I wish I may
I wish I might
Have the wish, I wish tonight".
7. I later looked at the night sky and recognized a constellation I might see in Australia as well. It is called Corvus, and in Greek mythology it belongs to what Greek god?

Answer: Apollo

The small constellation Corvus (Latin for crow) was, in mythology, Apollo's crow. Apollo could turn himself into the crow to escape his enemy Typhon. As is often the case in Greek mythology, Typhon was a ferocious monster.

Corvus has four stars for the body, and two more stars for the beak and the tail.
8. The most recognizable stars in the northern night sky are the ones known as the Big Dipper, a group that many children could find and recognize. The Big Dipper is part of what larger constellation?

Answer: Ursa Major

Ursa Major (Big Bear) is the third largest constellation. The Big Dipper makes up about half of the constellation. You can find the North Star by following two stars in The Big Dipper.

There are several myths about Ursa Major. One is that Zeus' mother hid him in a cave from his cannibalistic father. Adrastea was Zeus' nurse. Zeus later turned Adrastea into a bear and cast her up into the sky.
9. In the Southern Hemisphere between September and March, you can see the Milky Way. What is the name of the two stars that are near the horizon at that time?

Answer: Beta Centauri/Alpha Centauri

Also known as the Pointers, Beta Centauri and Alpha Centauri are two of the brightest stars in the South African night sky during mid-summer. These two stars are known as The Pointers since they help you locate the Southern Cross.
10. Early explorers of the world really saw stars, having to navigate their ships by them! How did explorers like Prince Henry the Navigator or Bartolomeo Diaz, who rounded the southern extremity of Africa in 1486, find their way?

Answer: Dead Reckoning/Celestial Navigation

The earliest explorers of the sea sailed off toward the edge of the world without the sextant as it was not invented until later. Land routes to the riches and spices of Asia had long been used, but these far-sighted people thought that, just maybe, there was a sea route if they could only find it. Happily for the citizens of today's world, they were right. Could they have done it without seeing stars?
Source: Author mpkitty

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Everything Under the 'Sun' Average
2. Stars for Your Eyes Easier
3. A Quiz of Stars Average
4. Starman Average
5. 'Round the Sun Average
6. Dreaming of the Red Planet Average
7. Mars: It Ain't Just a Candy Bar Average
8. Moon Mania Average
9. Mooning Around Average
10. Super Stars Average
11. The Art of the Stars Average
12. How Well Do You Know the Moon? Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us