FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Eclipse
Quiz about Eclipse

Eclipse Trivia Quiz


Eclipses have fascinated and frightened mankind since time immemorial. Here are a few questions about this interesting spectacle.

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Space

Author
dcpddc478
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
340,603
Updated
Apr 17 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
472
- -
Question 1 of 10
1. Which of these ancient ruins was believed to have been used to track eclipses among other things? Hint


Question 2 of 10
2. Which one of the following scales is used for measuring lunar eclipses? Hint


Question 3 of 10
3. Name one of the two planets in our solar system that do not experience eclipses.

Answer: (You must have a moon for an eclipse)
Question 4 of 10
4. Before being discovered by Europeans how did the Tahitians interpret eclipses? Hint


Question 5 of 10
5. In February 29th, 1504 which intrepid explorer saved his crew from starvation by predicting an eclipse? Hint


Question 6 of 10
6. Which jewelry related term is used to describe one of the features of a total solar eclipse? Hint


Question 7 of 10
7. How did the Inuit and Tlingit of Arctic America interpret eclipses? Hint


Question 8 of 10
8. A total solar eclipse that occurred on May 29, 1919 was used to prove which of the following scientific theories? Hint


Question 9 of 10
9. There was an eclipse overhead at the moment American author Mark Twain was born and when he died.


Question 10 of 10
10. For centuries, people from which country thought an eclipse was a sign that a dragon was eating the Sun? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 16 2024 : Linda_Arizona: 8/10
Jul 06 2024 : CoachP44: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these ancient ruins was believed to have been used to track eclipses among other things?

Answer: Stonehenge

There are many scientist who argue that Stonehenge was believed to track many astronomical events including eclipses. In his 1963 novel "Stonehenge Decoded", British astronomer Gerald Hawkins put forth this idea after using a computer to assist with calculations.

This was cutting edge technology for the time and the book was very popular. There is still controversy and disagreement between scientists as to the validity of the claim, but it has many supporters.
2. Which one of the following scales is used for measuring lunar eclipses?

Answer: Danjon scale

French astronomer Andre-Louis Danjon created a 5 level scale for rating lunar eclipses in the early part of the 20th century. The rating of a lunar eclipse using this scale is somewhat subjective and can be affected by weather and location of the person assigning the designation.

A level 0 denotes the darkest level of eclipse, with the moon almost invisible. A level 4 indicates the eclipse is a bright orange or coppery-red color. The Forel-Ule scale is used to determine the color of large bodies of water.

The Borg scale is a medical scale that measures perceived exertion. The Ringelmann scale measures the density and color of smoke.
3. Name one of the two planets in our solar system that do not experience eclipses.

Answer: Venus and Mercury

The only two planets that do not have eclipses are the two that do not have moons, namely Venus and Mercury. A moon is necessary for any type of eclipse to take place. The more moons a planet has the more opportunities would occur for an eclipse.
4. Before being discovered by Europeans how did the Tahitians interpret eclipses?

Answer: Lovemaking between the Sun and Moon

Not all societies viewed eclipses as ominous signs. The people of Tahiti looked at an eclipse as a sign of happiness in the world and a time of renewal and rebirth.
5. In February 29th, 1504 which intrepid explorer saved his crew from starvation by predicting an eclipse?

Answer: Christopher Columbus

The natives of Jamaica were originally very good to Christopher Columbus and his crew. Bad treatment by some of the sailors after a long stay on the island for ship repairs caused the natives to quit providing food. Columbus checked his almanac and noted that an eclipse was due and told the natives that if they kept refusing to feed him and his crew the Moon would disappear.

When the eclipse started and the Moon turned red and then looked as if it would disappear the frightened natives immediately began providing the much needed food until Columbus and his crew left.
6. Which jewelry related term is used to describe one of the features of a total solar eclipse?

Answer: Diamond ring effect

The Diamond ring effect is a phenomenon that is sometimes seen immediately before or after a total eclipse of the Sun. During a total solar eclipse the Sun can be completely blocked out with only the glowing corona visible. Baily's beads are small beads of brilliant light that can be seen on the glowing corona giving the impression of a diamond ring.
7. How did the Inuit and Tlingit of Arctic America interpret eclipses?

Answer: The Sun and Moon were were coming down to make sure all was well on earth.

Many of the Arctic American tribes believed that during an eclipse the Sun and Moon were leaving their places in the sky to come and check that all was well on Earth. They looked at this as a sign of benevolence and love from above.
8. A total solar eclipse that occurred on May 29, 1919 was used to prove which of the following scientific theories?

Answer: Einstein's theory of gravitation

Right before this eclipse was to take place, groups of scientist around the world set up instruments to take measurements of stars in a particular cluster. Their readings were used to prove that the stars' light was bent exactly as Einstein predicted it would. This bending of light is now known as gravitational lensing.
9. There was an eclipse overhead at the moment American author Mark Twain was born and when he died.

Answer: False

No eclipse was going on, but Halley's Comet was overhead when Twain was born and the day he died.
10. For centuries, people from which country thought an eclipse was a sign that a dragon was eating the Sun?

Answer: China

The dragon was a powerful entity in ancient China. During an eclipse the common people would make yell, bang on drums, and shoot arrows into the sky in an attempt to scare off the dragon. The return of daylight was proof of their success and often a time for celebration at their success in overcoming the dragon and saving the Sun. Similar beliefs were found in some parts of India also.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Everything Under the 'Sun' Average
2. Stars for Your Eyes Easier
3. A Quiz of Stars Average
4. Starman Average
5. 'Round the Sun Average
6. Dreaming of the Red Planet Average
7. Mars: It Ain't Just a Candy Bar Average
8. Moon Mania Average
9. Mooning Around Average
10. Super Stars Average
11. The Art of the Stars Average
12. How Well Do You Know the Moon? Average

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us