FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Common Bond of Mercury
Quiz about The Common Bond of Mercury

The Common Bond of Mercury Trivia Quiz


All thing mercury, not just a science quiz.

A multiple-choice quiz by cohocola44003. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Space

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
149,006
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1590
Question 1 of 10
1. What U.S. coin featured the Roman god, Mercury on its face? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the driving force for the British rock group called Queen? Hint


Question 3 of 10
3. The element mercury has the atomic sign "Hg". What does the Hg stand for? Hint


Question 4 of 10
4. According to astronomer U. J. J. Le Verrier, Mercury was not the first planet in our solar system. What name did he give to the hypothetical planet that orbited closer to the sun than Mercury? Hint


Question 5 of 10
5. Why are mercury switches used in industry? Hint


Question 6 of 10
6. Mercury was the Roman name for what Greek God? Hint


Question 7 of 10
7. Ford made the Maverick, Mercury made the same car but called it by a different name. What did they call their version? Hint


Question 8 of 10
8. This 1998 film starred Bruce Willis and Alec Baldwin. What is the film's name? Hint


Question 9 of 10
9. What mercury mixture was used in percussion caps for muzzleloaders and early rim and centerfire cartridges to set off the main charge? Hint


Question 10 of 10
10. The planet Mercury can be seen in phases (like our moon) when viewed from Earth.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 13 2024 : Guest 86: 8/10
Jun 16 2024 : Guest 72: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What U.S. coin featured the Roman god, Mercury on its face?

Answer: Dime

Despite its tiny size, the "Mercury" dime may very well be the most beautiful coin ever produced by the United States Mint for its time. Mercury dimes were in circulation from 1916-1945.
2. Who was the driving force for the British rock group called Queen?

Answer: Freddie Mercury

Freddie Mercury (born Freddie Bulsara) helped form Queen in 1971, and the group remained active until November 24, 1991, when he died of complications due to AIDS. The three surviving Queen members briefly reunited in 1994 to record music for unreleased Mercury demo tapes, creating the final Queen album, 1995's 'Made In Heaven'.
3. The element mercury has the atomic sign "Hg". What does the Hg stand for?

Answer: Hydrargyrum

Mercury, also known as quicksilver is a member of the transition metal group, atomic number 80. Most mercury comes from cinnabar ore.
4. According to astronomer U. J. J. Le Verrier, Mercury was not the first planet in our solar system. What name did he give to the hypothetical planet that orbited closer to the sun than Mercury?

Answer: Vulcan

Vulcan does not exist, and never did. The hunt for it was finally abandoned after the total solar eclipse of 1929. Eventually, Einstein's General Relativity exactly accounted for the faster motion of Mercury.
5. Why are mercury switches used in industry?

Answer: They will not corrode

One of the advantages of mercury switches is that the contacts are hermetically sealed in glass envelopes and are, therefore, environment free. Contact wear is, for all practical purposes, non-existent.
6. Mercury was the Roman name for what Greek God?

Answer: Hermes

Mercury (Hermes) was the son of Zeus and Maia. Mercury was the messenger of Zeus, and wore a winged hat and winged shoes. He held a rod entwined with two serpents and wings, called the caduceus.
7. Ford made the Maverick, Mercury made the same car but called it by a different name. What did they call their version?

Answer: Comet

Ford Maverick (1969-1977) and Mercury Comet (1960-1969 and 1971-1977). The Maverick was joined by its mechanical twin the Comet in 1971. Total Maverick and Comet production came to 2,586,675 cars.
8. This 1998 film starred Bruce Willis and Alec Baldwin. What is the film's name?

Answer: Mercury Rising

Bruce Willis stars as a demoted FBI agent who comes to the aid of an autistic boy whose mind holds a potentially deadly secret.
9. What mercury mixture was used in percussion caps for muzzleloaders and early rim and centerfire cartridges to set off the main charge?

Answer: Mercury fulminate

Mercury fulminate is an explosive compound formed by the action of nitric acid on mercury in the presence of ethyl alcohol.
10. The planet Mercury can be seen in phases (like our moon) when viewed from Earth.

Answer: True

Not only the moon and Mercury, but also the planet Venus. If you were on the planet Mars, then Earth would also have phases.
Source: Author cohocola44003

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Cosmos! Average
2. The Flat Mars Society Average
3. The Sun, Moon and Stars Easier
4. Space Oddity Easier
5. 'Round the Sun Average
6. A Quiz of Stars Average
7. Jack Names the Planets Average
8. Interplanetary Knowledge Average
9. That's No Moon Easier
10. This Quiz Is Full of Stars Average
11. Everything Under the 'Sun' Average
12. Help! I'm Seeing Stars! Average

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us