FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Planets
Quiz about The Planets

The Planets Trivia Quiz


A quiz about planets - and other things.

A multiple-choice quiz by hotdogPi. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Space

Author
hotdogPi
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
370,897
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
752
- -
Question 1 of 10
1. Mercury is the only metallic element with what property? Hint


Question 2 of 10
2. The Venus flytrap is a plant that traps insects to get nutrients. In which area of the United States is it native? Hint


Question 3 of 10
3. On which day is Earth Day? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these candies is NOT made by Mars, Inc.? Hint


Question 5 of 10
5. Who is the Greek equivalent of the Roman god Jupiter? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these is NOT a type of car? Hint


Question 7 of 10
7. How many years on Earth does it take for Uranus to revolve around the Sun once? Hint


Question 8 of 10
8. Which U.S. state has Neptune City and Neptune Township along the coast of the Atlantic Ocean? Hint


Question 9 of 10
9. Pluto is not a planet anymore, but Pluto is still a fictional dog. Who owns the dog named Pluto? Hint


Question 10 of 10
10. "The Planets" is a musical composition consisting of seven movements, one for each planet (Earth did not have a movement and Pluto was not discovered at the time). It was written in the 1910s. Who wrote this musical composition? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mercury is the only metallic element with what property?

Answer: Being liquid at room temperature

Mercury is liquid at room temperature. Bromine is also liquid at room temperature, but it is not a metal. Many elements are dangerous to work with, including mercury. Mercury is denser than lead, but gold, platinum, and several other elements are also denser than lead. Magnesium has a chemical symbol of "Mg", so it also ends in G, just like Mercury (Hg).
2. The Venus flytrap is a plant that traps insects to get nutrients. In which area of the United States is it native?

Answer: North Carolina and South Carolina

When an insect goes into a Venus flytrap, the "mouth" of the Venus flytrap closes. The insect then gets digested.
3. On which day is Earth Day?

Answer: April 22

Earth Day started in 1970 in the United States. It is celebrated all over the world now.
4. Which of these candies is NOT made by Mars, Inc.?

Answer: Hershey's bars

M&Ms, Milky Way, 3 Musketeers, Snickers, and Twix are made by Mars, Inc. However, the Hershey Company makes Hershey's bars.
5. Who is the Greek equivalent of the Roman god Jupiter?

Answer: Zeus

Jupiter, Neptune, and Pluto were siblings in Roman mythology. Jupiter got the sky, Neptune got the ocean, and Pluto got the underworld. Similarly, Zeus, Poseidon, and Hades were siblings in Greek mythology, and Zeus got the sky, Poseidon got the ocean, and Hades got the underworld.
6. Which of these is NOT a type of car?

Answer: Saturn Altima

The Altima was made by Nissan. In addition to the Saturn Aura, Saturn Vue, and Saturn Sky, there is the Saturn Outlook and the Saturn Astra.
7. How many years on Earth does it take for Uranus to revolve around the Sun once?

Answer: 84

Uranus has rings, but not nearly as many or as large as Saturn's rings. The rings are very dark.
8. Which U.S. state has Neptune City and Neptune Township along the coast of the Atlantic Ocean?

Answer: New Jersey

Neptune City is not a city, even though "city" is in its name. Neptune Township is 35 miles directly south of New York City, and Neptune City is adjacent to Neptune Township.
9. Pluto is not a planet anymore, but Pluto is still a fictional dog. Who owns the dog named Pluto?

Answer: Mickey Mouse

Pluto is different from the other characters in the shows that he is in because Pluto only acts like a normal dog, while the other characters (usually Mickey Mouse, Goofy, Donald Duck, and Minnie Mouse) act more like humans, even though they are also animals.
10. "The Planets" is a musical composition consisting of seven movements, one for each planet (Earth did not have a movement and Pluto was not discovered at the time). It was written in the 1910s. Who wrote this musical composition?

Answer: Gustav Holst

The order of the movements in "The Planets" is not the same as the order that they are in as determined by the distance from the sun. Additionally, Holst tried to show the astrology of the planets when writing "The Planets".
Source: Author hotdogPi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Space Oddity Easier
2. The Sun, Moon and Stars Easier
3. Stars for Your Eyes Easier
4. That's No Moon Easier
5. A Quiz of Stars Average
6. Starman Average
7. Help! I'm Seeing Stars! Average
8. Mooning Around Average
9. The Common Bond of Mercury Average
10. Jack Names the Planets Average
11. Super Stars Average
12. The Cosmos! Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us