FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mars It Aint  Just a Candy Bar
Quiz about Mars It Aint  Just a Candy Bar

Mars: It Ain't Just a Candy Bar Quiz


This is not a science quiz. It's a (I hope) fun look at Mars in fact and fiction plus other things that relate in some strange way to this topic. Buena suerte!

A multiple-choice quiz by mickeygreeneyes. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Space

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
111,726
Updated
Jul 23 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
942
- -
Question 1 of 15
1. H. G. Wells' novel "The War of the Worlds" is about a Martian invasion of Earth. What city is the setting for this tale? Hint


Question 2 of 15
2. The ancient Greeks called the fourth planet Ares after their god of war.


Question 3 of 15
3. In the 20th century, only two major movies were based on sets of bubble gum cards, AKA trading cards. One was "Garbage Pail Kids". The other was ________? Hint


Question 4 of 15
4. All astronomers agree that there are canals on Mars.


Question 5 of 15
5. What four-letter English word is the third-person singular form of a transitive verb which means "to damage or deface"?

Answer: (one word)
Question 6 of 15
6. Which of these products is not made by the Mars candy company? Hint


Question 7 of 15
7. The German title of this classic sitcom is "Mein Onkel vom Mars." What is its English title?

Answer: (Three Words)
Question 8 of 15
8. Who played the title role in the 1978 movie thriller "Eyes of Laura Mars"? Hint


Question 9 of 15
9. What 1993 animated TV series combined the appeal of motorcycles with the mystique of the red planet? Hint


Question 10 of 15
10. Van Heflin, Tommy Dorsey and his band, and Bob Crosby and his band all appeared in this 1943 movie about a young, stagestruck woman. Its title was "Presenting Lily Mars"? Who played the title role? Hint


Question 11 of 15
11. In 1938, Orson Welles did a radio broadcast that terrified millions of people, mainly because they had missed the announcements at the beginning of and during the show that it was fiction. The show was an adaptation of H.G. Wells' "The War of the Worlds." What group presented it, and on what network? Hint


Question 12 of 15
12. Who wrote the short story collection "The Martian Chronicles"? Hint


Question 13 of 15
13. The creator of Tarzan also created a character who had many adventures on Mars. What was his name? Hint


Question 14 of 15
14. According to author John Gray, "Men are from Mars, Women are from _____".

Answer: (One Word)
Question 15 of 15
15. Who played Franz Liebkind in "The Producers", Inspector Kemp in "Young Frankenstein", and Otto on "Malcolm in the Middle"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. H. G. Wells' novel "The War of the Worlds" is about a Martian invasion of Earth. What city is the setting for this tale?

Answer: London

Since Wells was British, he set much of his work in Britain. Los Angeles was the setting for the 1953 movie version. New York and New Jersey were the setting of the 1938 Orson Welles radio broadcast.
2. The ancient Greeks called the fourth planet Ares after their god of war.

Answer: True

As they did with so many things, the Romans took the Greek name and changed it to their counterpart, Mars. The name seems to spring from Mars' reddish color, suggesting blood to the imaginative.
3. In the 20th century, only two major movies were based on sets of bubble gum cards, AKA trading cards. One was "Garbage Pail Kids". The other was ________?

Answer: Mars Attacks

Tim Burton produced and directed this 1996 flick, which must have something to do with how weird it turned out to be. Jack Nicholson played the President with Glenn Close as the first lady. On imdb.com, you can check out the incredible cast he put together for this, shall we say, less than smash hit.

The 1962 card set, manufactured by Topps of baseball card fame under the name Bubbles, Inc., was violence laden and featured real ugly Martians who were pretty faithfully recreated on screen by Burton.

Some cards and the pack wrapper can be viewed at horrorcards.org/marsattacks and at marsattacksfan.com. Prices for single cards in Near Mint range from $25 to $475. A pretty decent investment!
4. All astronomers agree that there are canals on Mars.

Answer: False

The canals are most likely the stuff of science fiction. In 1877, Italian astronomer Giovanni Schiaparelli saw what he called "canali" on Mars. In 1894, American astronomer Percival Lowell thought he saw 150 more canals. Since canals are man-made (or creature made?), this implies present or former life on the red planet, but so far, at the start of the 21st century, no conclusive proof has been found.
5. What four-letter English word is the third-person singular form of a transitive verb which means "to damage or deface"?

Answer: mars

Sorta figures, right?
6. Which of these products is not made by the Mars candy company?

Answer: Crunch

Crunch bars are made by Nestle. They are very similar to Krackle bars (yum!) made by Hershey. Mars also makes Dove, Milky Way, Skittles, and Starburst.
7. The German title of this classic sitcom is "Mein Onkel vom Mars." What is its English title?

Answer: My Favorite Martian

Literal translation: "My Uncle from Mars." Bill Bixby played reporter Tim O'Hara, with Ray Walston as his alleged Uncle Martin, actually a space traveler from Mars Tim rescued from a crash. In Spanish: "Mi Marciano Favorito."
8. Who played the title role in the 1978 movie thriller "Eyes of Laura Mars"?

Answer: Faye Dunaway

This not-so-memorable flick was about a female photographer who could see through the eyes of a serial killer while he committed his murders.
9. What 1993 animated TV series combined the appeal of motorcycles with the mystique of the red planet?

Answer: Biker Mice from Mars

Dorian Harewood, Brad Garrett, and Leah Remini provided some of the voice-overs.
10. Van Heflin, Tommy Dorsey and his band, and Bob Crosby and his band all appeared in this 1943 movie about a young, stagestruck woman. Its title was "Presenting Lily Mars"? Who played the title role?

Answer: Judy Garland

Of course, Judy got a few songs in also.
11. In 1938, Orson Welles did a radio broadcast that terrified millions of people, mainly because they had missed the announcements at the beginning of and during the show that it was fiction. The show was an adaptation of H.G. Wells' "The War of the Worlds." What group presented it, and on what network?

Answer: Mercury Theatre on CBS

Welles and the Mercury Theatre had done several plays on Broadway. Their radio broadcasts were presented weekly. After the huge sensation of Oct. 30, 1938, Welles had to broadcast a light-hearted apology.
12. Who wrote the short story collection "The Martian Chronicles"?

Answer: Ray Bradbury

Bradbury was one of the top science fiction/fantasy writers of the late 40s to mid 60s. His best-known work is "Fahrenheit 451."
13. The creator of Tarzan also created a character who had many adventures on Mars. What was his name?

Answer: John Carter

John Carter of Mars is another immortal creation by adventure writer Edgar Rice Burroughs.
14. According to author John Gray, "Men are from Mars, Women are from _____".

Answer: Venus

Gray had a huge hit with his book "Men Are from Mars; Women Are from Venus" in 1993. Then it went to video, CD-Rom, etc.
15. Who played Franz Liebkind in "The Producers", Inspector Kemp in "Young Frankenstein", and Otto on "Malcolm in the Middle"?

Answer: Kenneth Mars

In "The Producers" (1968), Mars as Liebkind was the crazed ex-Nazi who still wore his Wehrmacht helmet and forced Bialystock (Zero Mostel) and Bloom (Gene Wilder) to wear swastika armbands before he would sign a contract to let them produce his play, "Springtime for Hitler (A Gay Romp with Adolph and Eva at Berchtesgaden)", and in "Young Frankenstein" he played the inspector who had an artificial arm he had to work with his good hand.

He also used the arm as a sort of dart pin cushion.
Source: Author mickeygreeneyes

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Cosmos! Average
2. The Flat Mars Society Average
3. The Sun, Moon and Stars Easier
4. Space Oddity Easier
5. 'Round the Sun Average
6. A Quiz of Stars Average
7. Jack Names the Planets Average
8. Interplanetary Knowledge Average
9. That's No Moon Easier
10. This Quiz Is Full of Stars Average
11. Everything Under the 'Sun' Average
12. Help! I'm Seeing Stars! Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us