FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about What a Jerk
Quiz about What a Jerk

What a Jerk! Trivia Quiz


Decide whether you'll call me a jerk after you've played my quiz about those things we call jerks!

A multiple-choice quiz by Flamis. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic People

Author
Flamis
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
315,321
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
780
- -
Question 1 of 10
1. The word "jerk" was first seen around 1550 when it meant what? Hint


Question 2 of 10
2. In physics, what is jerk? Hint


Question 3 of 10
3. Where and when would you have been most likely to encounter a soda jerk? Hint


Question 4 of 10
4. Which action goes with jerk in weightlifting? Hint


Question 5 of 10
5. When would a person be most likely to undergo a hypnic jerk? Hint


Question 6 of 10
6. The words "jerky" and "jerk" as used in cooking come from the Quechua word "Charqui", which means "to burn (meat)". With which of these islands is jerk spice most closely associated? Hint


Question 7 of 10
7. The word "jerk" as an insult dates from late 1800s in America. It comes from the term "jerkwater", which was applied to a town so small that it had no what? Hint


Question 8 of 10
8. In the 1979 comedy "The Jerk", who played the main character, Navin R. Johnson?
Hint


Question 9 of 10
9. What would you be doing if you were "Jerkin'"? Hint


Question 10 of 10
10. What would you do with a jerkin? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 12 2024 : Guest 104: 5/10
Jan 08 2024 : Guest 128: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The word "jerk" was first seen around 1550 when it meant what?

Answer: To lash with a whip

Jerk has its origins in an Anglo-Saxon word "gyrd" meaning rod. From this it came to mean to scourge with a rod, then with a whip, and finally to pull suddenly - as you might yank on something with a whip.
2. In physics, what is jerk?

Answer: The rate of change of acceleration

Jerk is sometimes called "jolt" or "surge". It's particularly important when building things, like roller coasters, where people should not be subjected to excessive changes in acceleration. In those cases, they might suffer whiplash injuries. Jerk is measured with a device called a jerkmeter.
3. Where and when would you have been most likely to encounter a soda jerk?

Answer: A drug store in the US in the 1950s

The soda jerk was the guy who worked the soda fountain and made the ice cream sodas. Ice cream sodas were mixtures of syrup, ice cream, and sparkling water.
4. Which action goes with jerk in weightlifting?

Answer: Clean

The "clean" is the first part of the lift where the athlete pulls the weight from the floor to the shoulders. The "jerk" is the second part, where the athlete pushes the weight up above the head.
5. When would a person be most likely to undergo a hypnic jerk?

Answer: In the evening when going to sleep

The hypnic jerk is that weird "jump" you get when you start to fall asleep on the sofa in front of the TV, and suddenly you shake yourself awake, knowing that you're not supposed to be going to sleep there! If people aren't getting regular sleep, it happens more often.
6. The words "jerky" and "jerk" as used in cooking come from the Quechua word "Charqui", which means "to burn (meat)". With which of these islands is jerk spice most closely associated?

Answer: Jamaica

The main spices in jerk seasoning are allspice and very hot chili pepper. Other ingredients may include cinnamon, cloves, onion, nutmeg, thyme and garlic. This mixture is rubbed onto the meat, it is left to marinate, and then is usually barbecued.
7. The word "jerk" as an insult dates from late 1800s in America. It comes from the term "jerkwater", which was applied to a town so small that it had no what?

Answer: Water tank for refilling steam engines

This meant the engine had to take in water from a tank or creek - a process no doubt involving a fair amount of jerking! The word came to mean something inferior, and rapidly became a term of abuse.
8. In the 1979 comedy "The Jerk", who played the main character, Navin R. Johnson?

Answer: Steve Martin

The taglines for this film include: "From rags to riches... to rags." and "He was a poor black sharecropper's son who never dreamed he was adopted". It's all about a complete idiot who makes it rich through an accidental invention, and then ends up poor again - but happy.
9. What would you be doing if you were "Jerkin'"?

Answer: Dancing

Back in the 1960s the "Jerk" was a dance similar to the "Monkey" - a bit like the "Twist" with more arm movements. In the 21st century, "Jerkin'" is a street dance style originating in Los Angeles, with rapid in and out leg movements, and done to rap music.
10. What would you do with a jerkin?

Answer: Wear it

A jerkin is a short close-fitting jacket, generally sleeveless and similar to a modern vest, but often made of leather. The garment goes back to the sixteenth century, and was originally worn by men over their doublets. There is no clear origin for the word, but it did enter the language at about the same time as "jerk" so they may be related.
Source: Author Flamis

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us