FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Driving Tour of Germany
Quiz about A Driving Tour of Germany

A Driving Tour of Germany Trivia Quiz


We're going back to Germany for my favorite nephew's wedding, and we will explore the history and beauty of this land as we travel across Germany on our way to the ceremony.

A multiple-choice quiz by jstagamtome. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Germany

Author
jstagamtome
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
172,543
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4279
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Buddy1 (10/10), Guest 216 (9/10), malama (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. We arrive in Munich with plans to return from Berlin, the site of my nephew's wedding. We waste no time in heading southeast toward Austria, bypassing Munich for the time being, and come upon an alpine lake, the Chiemsee, near the town of Prien. On this lake are two principal islands, one the "Fraueninsel", or woman's island, and the other the "Herreninsel", or men's island. We take a boat to the men's island and find a huge castle built on the island by mad King Ludwig of Bavaria. It looks familiar, and no wonder. It was built to be a replica of which famous European palace? Hint


Question 2 of 10
2. We head on to Salzburg in Austria, and gorge ourselves on white asparagus, which arrives with considerable celebration in early May. We go back to Munich on the light-speed autobahn, and settle in to our hotel. Enjoying a beer at the Marienplatz, the most prominent square in Munich, a crowd begins to form in front of the medieval city hall, or Rathaus, just before eleven. What happens at eleven? Hint


Question 3 of 10
3. Driving north, we are alongside the river Neckar, and come to a university town with a castle overlooking the river. The university was founded in 1386 making it one of Europe's oldest. Several attractive bridges span the river. What is the name of this town? Hint


Question 4 of 10
4. Next we come to a medieval walled town known in olden times for being a trading center and even to the present day for its "Christkindlesmarkt", the home of the engraver and painter Albrecht Durer, and in recent history, the site of massive party rallies during Nazi rule. What town are we in? Hint


Question 5 of 10
5. Through the famous Black Forest, we reminisce of our childhood days, when we were entertained by tales from a pair of brothers who wrote children's stories in settings of forests and magic. What is the name of these brothers?

Answer: (One Word)
Question 6 of 10
6. As we travel through the Moselle and Rhine valleys, we see many vineyards, planted with predominantly white grapes. What is by far the most popular grape for making wine in Germany? Hint


Question 7 of 10
7. In which city along the Rhine river do we find Germany's most famous gothic structure, begun in 1248, remained unfinished between 1520 and 1842, and was finally completed in 1880 after the original building plans were discovered? Hint


Question 8 of 10
8. We head to the premier city in Germany: Berlin. This city known as the forefront of the cold war, is also known for many first rate museums. One of my favorites is the Pergamon museum which has a series of reconstructions of ancient towns. It is located on "Museum Island" which also houses the Bode museum, the Neues (new) museum, the Altes (old) museum and the old National Gallery. These are located on tributaries of Berlin's river. Which of the following am I talking about? Hint


Question 9 of 10
9. We drive to Potsdam on the outskirts of Berlin, and are in the midst of several palaces. We see huge chestnut trees and pagodas, fountains, and a large orangery for cultivation of plants. We tour a palace where we are required to wear wool-soled slippers to protect the parquet floors and see a ballroom with the arched ceiling made of seashells and jewels. We walk to another palace with terraced vineyards alongside the steps leading to the palace. The vines are actually in glass cases to protect them in the northern German winter. This pleasure palace of Frederick the Great is named what? Hint


Question 10 of 10
10. After attending the wedding of my nephew in the outskirts of Berlin, we have one more sightseeing session in town before flying back. Surprisingly, we find very little remaining of the Berlin Wall, and only one guard tower. Although it seems like yesterday, the wall has been down for a while. In what years were the Berlin Wall built and demolished, respectively? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Nov 25 2023 : Buddy1: 10/10
Nov 09 2023 : Guest 216: 9/10
Oct 26 2023 : malama: 10/10
Oct 25 2023 : hojoger: 10/10
Oct 15 2023 : Morrigan716: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We arrive in Munich with plans to return from Berlin, the site of my nephew's wedding. We waste no time in heading southeast toward Austria, bypassing Munich for the time being, and come upon an alpine lake, the Chiemsee, near the town of Prien. On this lake are two principal islands, one the "Fraueninsel", or woman's island, and the other the "Herreninsel", or men's island. We take a boat to the men's island and find a huge castle built on the island by mad King Ludwig of Bavaria. It looks familiar, and no wonder. It was built to be a replica of which famous European palace?

Answer: Versailles (near Paris)

The name of this island palace is Schloss Herrenchiemsee. King Ludwig idolized King Louis XIV of France, and wanted to recreate Versailles in a more spectacular setting. The palace on the island is unfinished, but the one-third which is completed has exquisite tapestries, porcelain, woodwork, and chandeliers. It's well worth the visit.
2. We head on to Salzburg in Austria, and gorge ourselves on white asparagus, which arrives with considerable celebration in early May. We go back to Munich on the light-speed autobahn, and settle in to our hotel. Enjoying a beer at the Marienplatz, the most prominent square in Munich, a crowd begins to form in front of the medieval city hall, or Rathaus, just before eleven. What happens at eleven?

Answer: The musical clock show begins with marionettes and jousting knights

At eleven and five, the crowd is entertained with twirling dancers, jousting medieval knights on horseback, and a crowing cock.
3. Driving north, we are alongside the river Neckar, and come to a university town with a castle overlooking the river. The university was founded in 1386 making it one of Europe's oldest. Several attractive bridges span the river. What is the name of this town?

Answer: Heidelberg

This university of 25,000 students has a left-leaning student body, with a history of considerable turmoil in the 1970's and the town still has one of the largest police forces per capita in the country.
4. Next we come to a medieval walled town known in olden times for being a trading center and even to the present day for its "Christkindlesmarkt", the home of the engraver and painter Albrecht Durer, and in recent history, the site of massive party rallies during Nazi rule. What town are we in?

Answer: Nuremberg

The old Nazi parade grounds and neo-Roman buildings left unfinished are still present, although the tourist agencies underplay this part of German history.
5. Through the famous Black Forest, we reminisce of our childhood days, when we were entertained by tales from a pair of brothers who wrote children's stories in settings of forests and magic. What is the name of these brothers?

Answer: Grimm

Jacob and Wilhelm published 585 fairy tales in 1816, including Snow White, Cinderella, Rapunzel, Sleeping Beauty, Tom Thumb, Little Red Riding Hood, and many others.
6. As we travel through the Moselle and Rhine valleys, we see many vineyards, planted with predominantly white grapes. What is by far the most popular grape for making wine in Germany?

Answer: Riesling

Although most German wines are very sweet, the industry has made great strides in the last several years to develop good quality wines to compete with the French and Americans.
7. In which city along the Rhine river do we find Germany's most famous gothic structure, begun in 1248, remained unfinished between 1520 and 1842, and was finally completed in 1880 after the original building plans were discovered?

Answer: Cologne

The Cologne cathedral (Dom) is an imposing sight. Allied bombers attempted to preserve the structure during WWII bombing, with only moderate damage sustained, whereas the surrounding areas were decimated. Repairs were finally completed in 1956, and the cathedral is now bedecked in all its gothic splendor.
8. We head to the premier city in Germany: Berlin. This city known as the forefront of the cold war, is also known for many first rate museums. One of my favorites is the Pergamon museum which has a series of reconstructions of ancient towns. It is located on "Museum Island" which also houses the Bode museum, the Neues (new) museum, the Altes (old) museum and the old National Gallery. These are located on tributaries of Berlin's river. Which of the following am I talking about?

Answer: Spree

The Pergamon museum houses the gates of Babylon, marvelous colored tiles of the lions guarding the city gates, and a reconstruction of the cities of Miletus, Aleppo, and the Pergamon altar.
9. We drive to Potsdam on the outskirts of Berlin, and are in the midst of several palaces. We see huge chestnut trees and pagodas, fountains, and a large orangery for cultivation of plants. We tour a palace where we are required to wear wool-soled slippers to protect the parquet floors and see a ballroom with the arched ceiling made of seashells and jewels. We walk to another palace with terraced vineyards alongside the steps leading to the palace. The vines are actually in glass cases to protect them in the northern German winter. This pleasure palace of Frederick the Great is named what?

Answer: Sanssouci

Voltaire was in residence here for years, and the palace was a center of the Enlightenment. The park complex was built on the site of an orchard and encompasses over 700 acres.
10. After attending the wedding of my nephew in the outskirts of Berlin, we have one more sightseeing session in town before flying back. Surprisingly, we find very little remaining of the Berlin Wall, and only one guard tower. Although it seems like yesterday, the wall has been down for a while. In what years were the Berlin Wall built and demolished, respectively?

Answer: 1961 and 1989

The wall construction was begun on August 13, 1961, demolition started November 9, 1989, and by October 1990, almost all of it was gone. The trip is now over. See you in another country!
Source: Author jstagamtome

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. It's All Germane Easier
2. Notable Cities in Germany Easier
3. Hesse - Home of the Frankfurter Average
4. German Towns and Cities Average
5. Lšnder Easier
6. Zugspitze Average
7. Oh, The Places You'll Go Easier
8. Baden Baden Average
9. Berlin Average
10. Deutschland uber Alles - or Not Average
11. Franconia Average
12. German Highlights 1 Easier

12/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us