Quiz about Alberta  Wild Rose Country
Quiz about Alberta  Wild Rose Country

Alberta - Wild Rose Country Trivia Quiz


This is a quiz on Alberta that I hope will be entertaining and challenging.

A multiple-choice quiz by bashzog. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Alberta

Author
bashzog
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
115,875
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
1982
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is Alberta's area? Hint

1 141 765 kmē
661 848 kmē
857 685 kmē
276 895 kmē

2. What is Alberta's motto? Hint

Glorious and free
Strong and free
I remember
One defends and the other conquers

3. Which is not an official symbol of Alberta? Hint

lodgepole pine
great horned owl
wild rose
Rocky Mountains

4. Which Alberta town does singer k d lang come from? Hint

Consort
Bonnyville
Wainwright
Coronation

5. Which of these states in the United States is in the same time zone as Alberta? Hint

Florida
Nevada
California
Utah

6. Who or what is Kinosoo? Hint

a fur trader
a famous Native American cowboy
a boat
a legendary huge fish

7. Who was Alberta named after? Hint

An English prince
A town in England
A German princess
An English princess

8. Who was Alberta's first premier? Hint

William Aberhart
Earnest Manning
John Brownlee
Alexander Rutherford

9. There are poisonous snakes in Alberta.

True
False

10. What is the largest lake entirely within Alberta? Hint

Lake Claire
Sylvan Lake
Lake Athabaska
Lesser Slave Lake

11. When was Treaty 8 first negotiated? Hint

1876
1760
1899
1932

12. What is a hoodoo? Hint

a car
a song
a rock structure
a valley

13. Which river flows through Edmonton, the capital? Hint

South Saskatchewan
North Saskatchewan
Bow
Edmonton

14. What other dinosaur was Albertosaurus most like? Hint

T- Rex
Stegasaurus
Pteranodon
Deinenychus

15. Which is not a wild cat found in Alberta? Hint

serval
cougar
lynx
bobcat


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Alberta's area?

Answer: 661 848 kmē

Alberta is the fourth largest province.
2. What is Alberta's motto?

Answer: Strong and free

"Glorious and free" is the motto of Manitoba. "Je me souviens" or "I remember" is Quebec's motto. "One defends and the other conquers" is Nova Scotia's motto.
3. Which is not an official symbol of Alberta?

Answer: Rocky Mountains

The lodgepole pine is Alberta's provincial tree, the wild rose is the flower, and the great horned owl is the bird. Although many people think of the Rockies when they think of Alberta, the mountains are not official symbols of Alberta.
4. Which Alberta town does singer k d lang come from?

Answer: Consort

k d lang was born Katherine Dawn Lang in 1962. Her first band was the Reclines, a tribute band to Patsy Cline.
5. Which of these states in the United States is in the same time zone as Alberta?

Answer: Utah

There are six states that are completely in the same time zone. There are several others that are partly in the Mountain Time Zone.
6. Who or what is Kinosoo?

Answer: a legendary huge fish

Kinosoo was said to be a giant fish who lived in Cold Lake. The town of Cold Lake has a summer festival honoring the legend of Kinosoo, and he is on the town crest.
7. Who was Alberta named after?

Answer: An English princess

Princess Louise Caroline Alberta (1848-1939) was Queen Victoria and Prince Albert's sixth child. She became, on marriage, the Duchess of Argyll.
8. Who was Alberta's first premier?

Answer: Alexander Rutherford

Alexander Rutherford was a member of the Liberal Party and was premier from 1905 to 1910. His house is now a museum in Edmonton.
9. There are poisonous snakes in Alberta.

Answer: True

Prairie rattlesnakes are fairly common in the grass lands of Southern Alberta. They will often share the same winter hibernaculum with bull snakes.
10. What is the largest lake entirely within Alberta?

Answer: Lake Claire

Lake Claire, at 1436 kmē is the largest lake entirely inside Alberta. Lake Athabaska is larger, at 7936 kmē, but it is mostly in Saskatchewan. Lesser Slave Lake is the next largest, with 1168 kmē.
11. When was Treaty 8 first negotiated?

Answer: 1899

Treaty 8 was the largest land settlement up to that time between the Canadian government and aboriginal people. It covered the area that is now northern Alberta, and some of northern B.C., Saskatchewan, and southern N.W.T..
12. What is a hoodoo?

Answer: a rock structure

It is a sandstone structure that is formed by erosion. A caprock holds down the sandstone, and keeps it from washing away. This creates surreal and other-worldly looking rock pillars.
13. Which river flows through Edmonton, the capital?

Answer: North Saskatchewan

The North Saskatchewan River starts in the Columbia Icefields and passes through Edmonton on its way to Hudson Bay.
14. What other dinosaur was Albertosaurus most like?

Answer: T- Rex

At 26 feet Albertosaurus was smaller than the 50 foot long T-Rex, but was physically similar. It lived in Alberta in the Late Cretaceous Period. You can see its bones in the Royal Tyrrell Museum in Drumheller, Alberta.
15. Which is not a wild cat found in Alberta?

Answer: serval

The serval is a smallish wild cat found in southern Africa.
Source: Author bashzog

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 21 2022 : Guest 24: 14/15
Oct 29 2022 : Guest 67: 10/15

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us