FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Edmonton Canada The Gateway to the North
Quiz about Edmonton Canada The Gateway to the North

Edmonton, Canada: The Gateway to the North Quiz


Edmonton is the capital city of Alberta, Canada and is located on the North Saskatchewan River. It is home to North America's largest continuous green space. What do you know about this wonderful city?

A multiple-choice quiz by Trufflesss. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Alberta

Author
Trufflesss
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
399,371
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
175
- -
Question 1 of 10
1. Edmonton stands on which Treaty land? Hint


Question 2 of 10
2. The Muttart Conservatory is located in Edmonton. What is it? Hint


Question 3 of 10
3. What is Fort Edmonton Park? Hint


Question 4 of 10
4. The University of Edmonton was constructed in 1969.


Question 5 of 10
5. What multi use indoor arena, home to the NHL Edmonton Oilers, was opened in Edmonton in 2016? Hint


Question 6 of 10
6. What natural disaster befell the Edmonton area on July 31, 1987? Hint


Question 7 of 10
7. Many people know that Edmonton's sister city in Quebec is Gatineau. What is Edmonton's sister city in the USA? Hint


Question 8 of 10
8. Metro Edmonton is slightly larger than what country, known as the Jewel of the Mediterranean, the capital of which is Nicosia? Hint


Question 9 of 10
9. Edmonton was founded in 1795 as a major trading post for which company? Hint


Question 10 of 10
10. The Great Divide Waterfall located on Edmonton's High Level Bridge is higher than Niagara Falls.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Edmonton stands on which Treaty land?

Answer: Treaty 6

Treaty 6 was one of the numbered treaties signed by the Canadian Crown and dozens of First Nations groups. It was signed between between 1871 and 1877, and included First Nations in Alberta, Saskatchewan, and Manitoba. Some of the points included on-reserve education, a medicine chest, and protection from famine and pestilence.
2. The Muttart Conservatory is located in Edmonton. What is it?

Answer: A notable botanical garden

The Muttart Conservatory is located in the river valley. It comprises greenhouses which are operated by the city, public gardens, as well as four glass pyramids. Three of these pyramids feature plants from different biomes: arid, temperate, and tropical. The fourth pyramid houses seasonal displays which change several times a year.
3. What is Fort Edmonton Park?

Answer: A living history museum located in the river valley

In fact, Fort Edmonton Park is Canada's largest living history museum by area, encompassing 158 acres. It comprises four historical time periods: 1846, 1885, 1905, and 1920. The park is staffed by costumed interpreters who are available to talk to visitors about the area's history.
4. The University of Edmonton was constructed in 1969.

Answer: False

There is no University of Edmonton! As of 2020, the city is host to the University of Alberta, MacEwan University, King's University, and Concordia University, as well as a number of colleges.
5. What multi use indoor arena, home to the NHL Edmonton Oilers, was opened in Edmonton in 2016?

Answer: Roger's Place

Rogers Place is in downtown Edmonton and is used mainly for hockey games, but other sports, concerts and different events are held there as well. Construction began in March 2014, and was completed in September 2016.
6. What natural disaster befell the Edmonton area on July 31, 1987?

Answer: An F4 tornado

The tornado cut a path over a kilometre wide and more than 30 kilometres in length. The tornado reached speeds of over 400 km an hour, and was responsible for over $300 million in damage. It killed 27 people and injured more than 300 others. As of the date of the incident, it was the worst natural disaster in Alberta's history and one of the worst in Canada.
7. Many people know that Edmonton's sister city in Quebec is Gatineau. What is Edmonton's sister city in the USA?

Answer: Nashville, Tennessee

The sister city relationship was established in 1990 because of their shared interest in music. In August 2015, 150 Canadians attended Brett Kissel's Grand Ole Opry debut, and to meet with sister city reps. In August 2018, Nashville delegates visited Edmonton to discuss climate change, energy systems and other topics.
8. Metro Edmonton is slightly larger than what country, known as the Jewel of the Mediterranean, the capital of which is Nicosia?

Answer: Cyprus

It is hard to believe, but Metro Edmonton really is larger than the Republic of Cyprus. Edmonton is 9,430.86 km2 (3,641.28 sq mi), whereas Cyprus is 9,251 km2 (3,572 sq mi).
9. Edmonton was founded in 1795 as a major trading post for which company?

Answer: Hudson's Bay Company

There were a total of five Fort Edmontons that moved due to a variety of problems. The last one was situated near the Alberta Legislature and was dismantled in 1915.
10. The Great Divide Waterfall located on Edmonton's High Level Bridge is higher than Niagara Falls.

Answer: True

The Great Divide Waterfall is indeed higher! It is 64 metres tall, 7 metres higher than Niagara Falls. It was installed in 1980 to celebrate Alberta's 75th anniversary. This amazing waterfall can pump 50,000 litres of water a minute.
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us