FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Brunei  The Green Heart of Borneo
Quiz about Brunei  The Green Heart of Borneo

Brunei - The Green Heart of Borneo Quiz


Brunei is a small country that is located on Borneo island. How much do you know about this tiny yet wealthy nation? Enjoy!

A multiple-choice quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Brunei

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
315,269
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2940
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Linda_Arizona (9/10), Guest 136 (8/10), Guest 203 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Brunei, or its formal name the State of Brunei Darussalam, is completely surrounded by Malaysia's largest state, Sarawak. Which body of water borders Brunei to the north? Hint


Question 2 of 10
2. With a total area of 5,766 square kilometers, Brunei is the second smallest South-East Asian country; the smallest being Singapore. Brunei consists of two unconnected parts and they are divided into four districts. Which of the following is NOT one of them? Hint


Question 3 of 10
3. The capital of Brunei, Bandar Seri Begawan, is located in the district of Brunei-Muara. Is it also the largest city of Brunei in size?


Question 4 of 10
4. What is the currency that is used in Brunei? This currency has the same value as the Singapore dollar. Hint


Question 5 of 10
5. Low's Pitcher-Plant (a type of carnivorous plant), or its scientific name Nepenthes lowii, is a tropical plant species endemic to Borneo. This plant can be found at Brunei's highest mountain, Bukit Pagon.


Question 6 of 10
6. Istana Nurul Iman (Nurul Iman Palace) is one of the world's largest palaces. It is opened to the public on which grand occasion? Hint


Question 7 of 10
7. Which two main exports of Brunei account for about half of the nation's gross domestic product (GDP)? Hint


Question 8 of 10
8. The national anthem of Brunei is "Allah Peliharakan Sultan", which is translated as "God Bless the Sultan". As the title suggests, this song is sung in the national language of Brunei. What is it? Hint


Question 9 of 10
9. Bruneians celebrate their country's independence day on 1 January. Brunei gained its independence in 1984 from which nation? (Hint: Malaysia and Singapore also gained independence from this nation). Hint


Question 10 of 10
10. Brunei has adopted an Islamic absolute monarchy political regime and the Sultan is the head of the government. According to the Guinness Book of World Records, the 29th Sultan of Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, was the world's wealthiest man in 1993.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 09 2024 : Linda_Arizona: 9/10
Mar 12 2024 : Guest 136: 8/10
Mar 12 2024 : Guest 203: 10/10
Mar 07 2024 : Guest 203: 10/10
Mar 07 2024 : Guest 117: 9/10
Mar 07 2024 : Guest 175: 10/10
Mar 07 2024 : Guest 203: 9/10
Mar 07 2024 : Guest 36: 10/10
Mar 07 2024 : Guest 203: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Brunei, or its formal name the State of Brunei Darussalam, is completely surrounded by Malaysia's largest state, Sarawak. Which body of water borders Brunei to the north?

Answer: South China Sea

Brunei shares a total of 161 km coastlines with the South China Sea. Brunei belongs to the Commonwealth of Nations.
2. With a total area of 5,766 square kilometers, Brunei is the second smallest South-East Asian country; the smallest being Singapore. Brunei consists of two unconnected parts and they are divided into four districts. Which of the following is NOT one of them?

Answer: Kuala Lumpur

Brunei's four districts (daerah in Malay) are Belait, Brunei-Muara, Temburong and Tutong. These four districts are further divided into 38 mukims (a Malay word meaning smaller areas) or wards.

Kuala Lumpur is the capital of Malaysia. The word "kuala" means confluence, while "lumpur" means mud or muddy.
3. The capital of Brunei, Bandar Seri Begawan, is located in the district of Brunei-Muara. Is it also the largest city of Brunei in size?

Answer: Yes

The three largest cities of Brunei are Bandar Seri Begawan, Gadong Town and Jerudong. The word "bandar" is a Malay word, which means city.
4. What is the currency that is used in Brunei? This currency has the same value as the Singapore dollar.

Answer: Brunei dollar

In Malay, the Brunei dollar is ringgit Brunei.

Peso is used in the Philippines, while Rupiah is used in Indonesia. On the other hand, Dong is used in Vietnam.

The Brunei dollar (BND) is pegged with the Singapore dollar (SGD) at the fixed ratio 1:1.
5. Low's Pitcher-Plant (a type of carnivorous plant), or its scientific name Nepenthes lowii, is a tropical plant species endemic to Borneo. This plant can be found at Brunei's highest mountain, Bukit Pagon.

Answer: True

At a height of 1850 metres, Bukit Pagon is Brunei's highest mountain. In Malay, the word "bukit" means mountain. Low's Pitcher-Plant was named after Hugh Low, a British naturalist who first found the species on Mount Kinabalu (Sabah, Malaysia).
6. Istana Nurul Iman (Nurul Iman Palace) is one of the world's largest palaces. It is opened to the public on which grand occasion?

Answer: Hari Raya Aidilfitri

Muslims celebrate Hari Raya Aidilfitri after a month of fasting during the Ramadan month.

The palace is opened for three days. Each year, more than 100,000 people visit the palace for the open house function over the three-day period.
7. Which two main exports of Brunei account for about half of the nation's gross domestic product (GDP)?

Answer: Crude oil and natural gas

The company that is in charge of the crude oil and natural gas production in Brunei is Brunei Shell Petroleum (BSP). This company is owned partly by the Brunei government and also the Royal Dutch company.

Manufactured goods and chemicals are Brunei's main imports.
8. The national anthem of Brunei is "Allah Peliharakan Sultan", which is translated as "God Bless the Sultan". As the title suggests, this song is sung in the national language of Brunei. What is it?

Answer: Malay

Malay, or Bahasa Melayu, is the national language of Brunei, Malaysia and Singapore. However, English is spoken widely in these three countries. School children are taught both Malay and English in schools. The word "peliharakan" or "pelihara" is a Malay verb which means to look after or to bless.
9. Bruneians celebrate their country's independence day on 1 January. Brunei gained its independence in 1984 from which nation? (Hint: Malaysia and Singapore also gained independence from this nation).

Answer: United Kingdom

Malaya (Malaysian Federation) gained its independence from the UK in 1957. At that time, Malaya consisted of West Malaysia and Singapore.

Initially, Brunei's territory included most parts of Sarawak. However, the nation lost its land to Sarawak's White Rajahs (the dynasty of that ruled Sarawak). Brunei remained a British protectorate until 1984.
10. Brunei has adopted an Islamic absolute monarchy political regime and the Sultan is the head of the government. According to the Guinness Book of World Records, the 29th Sultan of Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, was the world's wealthiest man in 1993.

Answer: True

"Forbes" magazine reported that Sultan Hassanal Bolkiah has had total assets of more than 25 billion US dollars. Bolkiah has been known for being an avid car collector. At one time, he reputedly had more than 530 Mercedes-Benzes, 500 Rolls-Royces and 360 Ferraris in his car collection.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Southeast Asian Nations:

A collection of my geography quizzes on various Southeast Asian nations. Enjoy! Coming soon: Indonesia, Laos, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam. Stay tuned!

  1. Brunei - The Green Heart of Borneo Easier
  2. Cambodia - The Land of Khmers Easier
  3. Malaysia Easier
  4. Malaysia - My Beloved Country Easier
  5. Timor-Leste - Land of the Sleeping Crocodile Easier

Also part of quiz list
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us