FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about TimorLeste  Land of the Sleeping Crocodile
Quiz about TimorLeste  Land of the Sleeping Crocodile

Timor-Leste - Land of the Sleeping Crocodile Quiz


A popular Timorese legend tells the poignant story of how the landmass of Timor-Leste was formed from a giant crocodile. What else does this tiny Asian nation have to offer apart from its world-class diving spots and fine organic coffee? Enjoy!

A photo quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Timor-Leste

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
403,525
Updated
Jan 21 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
975
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: CountFosco (9/10), herma1504 (10/10), johnnycat777 (7/10).
-
Question 1 of 10
1. Located in Southeast Asia, Timor-Leste is uniquely positioned on the world map. Which of the following statements best describes the unique location of the nation? Hint


Question 2 of 10
2. Occupying the eastern half of the island of Timor, Timor-Leste shares a land border with West Timor, which belongs to the Indonesian province of East Nusa Tenggara. Geographically speaking, Timor-Leste is located to the northwest of which of the following island nations? Hint


Question 3 of 10
3. Forming part of the Lesser Sunda Islands, the tiny nation of Timor-Leste is located on the island of Timor, which is surrounded by three different seas. Which of the following bodies of water is NOT one of them? Hint


Question 4 of 10
4. Etymologically speaking, the word "Timor", originally spelled "Timur" and meaning east, is derived from which Austronesian language? Hint


Question 5 of 10
5. As with Angola, Brazil, Macau, and Mozambique, Timor-Leste was a former colony of which European nation? Hint


Question 6 of 10
6. Two notable geographical landforms that can one find in Timor-Leste are Atauro and Jaco. What are they? Hint


Question 7 of 10
7. One of Timor-Leste's most iconic landmarks is the statue of Jesus that is located on a hill, overlooking the nation's capital. In which East Timorese city can one find this statue? Hint


Question 8 of 10
8. At 2986 meters (9797 feet), Tatamailau is Timor-Leste's highest point. The mountain is also known by which of the following names? Hint


Question 9 of 10
9. Prior to becoming the President of Timor-Leste, José Ramos-Horta won a Nobel Prize in 1996. Which Nobel Prize did he share with Carlos Filipe Ximenes Belo, an East Timorese Roman Catholic bishop? Hint


Question 10 of 10
10. In terms of religion, Timor-Leste and the Philippines are the only two Southeast Asian countries that are predominantly Christian. Which denomination is practised by the majority of East Timorese and Filipinos? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
May 16 2024 : CountFosco: 9/10
May 09 2024 : herma1504: 10/10
Mar 30 2024 : johnnycat777: 7/10
Mar 22 2024 : GoodVibe: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Located in Southeast Asia, Timor-Leste is uniquely positioned on the world map. Which of the following statements best describes the unique location of the nation?

Answer: It is the only Asian country that lies completely south of the equator.

The Democratic Republic of Timor-Leste, or East Timor, is the only Asian country that lies completely in the Southern Hemisphere.

The 12 landlocked Asian countries, listed in alphabetical order, are Afghanistan, Armenia, Azerbaijan, Bhutan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Laos, Mongolia, Nepal, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan.

Liechtenstein and Uzbekistan are the only two double-landlocked countries in the world.
2. Occupying the eastern half of the island of Timor, Timor-Leste shares a land border with West Timor, which belongs to the Indonesian province of East Nusa Tenggara. Geographically speaking, Timor-Leste is located to the northwest of which of the following island nations?

Answer: Australia

Timor-Leste borders Indonesia to the east. The tiny nation of Timor-Leste is separated from Australia by the Timor Sea.
3. Forming part of the Lesser Sunda Islands, the tiny nation of Timor-Leste is located on the island of Timor, which is surrounded by three different seas. Which of the following bodies of water is NOT one of them?

Answer: Red Sea

Some notable Lesser Sunda Islands include Bali, Lombok, and Timor, with Timor being the largest of all of them. In addition, Timor is also the easternmost Lesser Sunda Island.

The island of Timor borders the Banda Sea, the Savu Sea, and the Timor Sea. The Red Sea is located in Northeast Africa and Western Asia.
4. Etymologically speaking, the word "Timor", originally spelled "Timur" and meaning east, is derived from which Austronesian language?

Answer: Malay

The word "timur" means east in Malay. The Malay language is widely spoken in many Southeast Asian countries, which include Brunei, Indonesia, Malaysia, and Singapore. The word "Timur" was then recorded as "Timor" in the Portuguese language.
5. As with Angola, Brazil, Macau, and Mozambique, Timor-Leste was a former colony of which European nation?

Answer: Portugal

Timor-Leste was formerly known as Portuguese Timor, under the colonization of Portugal, from 1769 until 1975. Though it gained independence from Portugal on 28 November 1975, the ill-fated nation was occupied by the Indonesian National Armed Forces a mere nine days later.

The motto that appears on Timor-Leste's coat of arms is written in the Portuguese language. It reads "Unidade, Acção, Progresso", which means "Unity, Action, Progress".
6. Two notable geographical landforms that can one find in Timor-Leste are Atauro and Jaco. What are they?

Answer: Islands

Occupying an area of 140 square kilometers (54 square miles), Atauro Island is located approximately 25 kilometers (15.5 miles) north of the capital of Timor-Leste, Dili. On the other hand, Jaco Island is located to the east of the island of Timor.
7. One of Timor-Leste's most iconic landmarks is the statue of Jesus that is located on a hill, overlooking the nation's capital. In which East Timorese city can one find this statue?

Answer: Dili

The 27-meter (88.6-foot) high Cristo Rei of Dili, or Christ the King of Dili, was a gift from the Indonesian government in 1996. The statue is one of the major tourist attractions in Dili, Timor-Leste.
8. At 2986 meters (9797 feet), Tatamailau is Timor-Leste's highest point. The mountain is also known by which of the following names?

Answer: Mount Ramelau

Tatamailau, or Foho Tatamailau in the Tetum language, is the highest peak of Timor-Leste. Also known as Mount Ramelau, the mountain is located 70 kilometers (43 miles) south of the nation's capital, Dili.

Mount Kinabalu is Malaysia's highest point. Puncak Jaya is Indonesia's highest peak. Bukit Timah Hill, on the other hand, is the highest point of Singapore.
9. Prior to becoming the President of Timor-Leste, José Ramos-Horta won a Nobel Prize in 1996. Which Nobel Prize did he share with Carlos Filipe Ximenes Belo, an East Timorese Roman Catholic bishop?

Answer: Nobel Peace Prize

José Manuel Ramos-Horta served as the President of Timor-Leste from 2007 until 2012. Ramos-Horta and East Timorese Roman Catholic bishop, Carlos Filipe Ximenes Belo, were awarded the Nobel Peace Prize in 1996, for "their work towards a just and peaceful solution to the conflict in East Timor".
10. In terms of religion, Timor-Leste and the Philippines are the only two Southeast Asian countries that are predominantly Christian. Which denomination is practised by the majority of East Timorese and Filipinos?

Answer: Roman Catholicism

The predominant religion in both Timor-Leste and the Philippines is Christianity. Specifically, the census conducted in Timor-Leste in 2005 found that more than 97% of the country's population practise Catholicism. In contrast, Timor-Leste's neighboring country, Indonesia, is a predominantly Islamic nation.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Southeast Asian Nations:

A collection of my geography quizzes on various Southeast Asian nations. Enjoy! Coming soon: Indonesia, Laos, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam. Stay tuned!

  1. Brunei - The Green Heart of Borneo Easier
  2. Cambodia - The Land of Khmers Easier
  3. Malaysia Easier
  4. Malaysia - My Beloved Country Easier
  5. Timor-Leste - Land of the Sleeping Crocodile Easier

Also part of quiz list
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us